Levi Weemoedt Broodje leed Speciaal

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 5e klas vwo | 699 woorden
  • 2 oktober 2003
  • 32 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
32 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Broodje leed Speciaal

Ik zit vaak op verlaten stadsstationnen
met in mijn mond een beet saucijzebrood. Denk steeds: waarom ben ik de reis begonnen? En eig'lijk, eig'lijk wil ik liever dood.

Maar dan begint de trein ineens te rijden
en schiet het zonlicht in mijn zwart gemoed, dat als een laser-straal 't gezwel begint te snijden: wat smaakt dan het saucijzebroodje goed!

En op het ritme van de ratelende slangen
grijpt een geluksgevoel mijn oude jichtkast aan.

Een lied welt in de krop: zal ik gaan vragen
of ik heel even op de bank zou mogen staan?

Maar dan zie 'k voor een overweg jouw wagen
en vliegt de rest van 't broodje op de spoorwegbaan.

Levi Weemoedt
Geduldig lijden

Interpretatie van gedicht: Broodje leed speciaal.

Analyse. Een persoon zit op een station een broodje te eten en voelt zich erg depressief. Plots is die depressiviteit weer weg, maar die komt weer terug als hij een auto ziet en de problemen hem dan te veel worden. De persoon vergelijkt de problemen die hij heeft met een broodje, een vies broodje.

Strofenbouw. Het gedicht bestaat uit vijf strofen. De eerste twee strofen zijn kwatrijnen en de volgende drie zijn distichons. In totaal zijn er dus veertien versregels.

Rijm. Het rijm schema van dit gedicht is abab cdcd ef ef ef. De eerste twee strofen vormen een gekruist rijm. En de laatste drie vormen samen een gekruist rijm. Dit is een traditioneel gedicht. Vaste regellengte en in het hele gedicht is het eindrijm volrijm. De eerste strofe is depressief. In de tweede begint de zon te schijnen en in de laatste strofe is de persoon weer depressief.

Alliteratie: Versregel 1: vaak – verlaten Versregel 5: zonlicht – zwart Versregel 8: smaak – saucijzebroodje Versregel 9: ritme – ratelende Versregel 10: grijpt – geluksvogel
Assonantie: Geen of geen kunnen vinden.

Metrum. Ik kon geen metrum ontdekken, maar enkele woorden zijn niet voluit geschreven om ze meer te benadrukken. Twee maal eig’lijk in de vierde versregel. En saucijzenbroodje wordt expres verkeerd geschreven, sauzijzebroodje. Ook heeft laserstraal een verbindingsstreepje gekregen, laser-straal.

Stijlfiguren. Versregel 6: ‘schiet het zonlicht’ = metafoor
Versregel 6: ‘in mijn zwart gemoed’ = synesthesie
Versregel 7: ‘gezwel begint te snijden’ = metafoor
Versregel 10: ‘grijpt een geluksgevoel’ = personificatie
Versregel 10: ‘mijn oude jichtkast’ = overdrijving
Versregel 11: ‘een lied welt op in de krop’ = metafoor

Beeldspraak. Versregel 6 en 7: vergelijking met als: zonlicht en laser-straal
Versregel 7: vergelijking zonder als: ’t gezwel en zijn problemen
Versregel 9 en 10: vergelijking zonder als: zijn lichaam en oude jichtkast
Versregel 11 en 12: retorische vraag
Over het gehele gedicht: vergelijking zonder als: zijn problemen en het broodje
Beoordeling van gedicht: Broodje leed speciaal.

Dit wil je ook lezen:

Thema. Het thema van dit gedicht spreekt mij niet in het bijzonder aan. Maar het is wel leuk om te lezen hoe je problemen op een heel andere manier kunt weergeven. Het onderwerp van dit gedicht heeft mij geraakt. Iemand die zijn problemen niet meer aan kan, even die problemen weer te boven is en dan de problemen niet meer aan kan. Het is een droevig, blij, droevig gedicht. Het gedicht past wel bij deze tijd, hoewel er nu bijna nooit meer een verlaten stationsperron te vinden is. Maar er zijn nu een hoop mensen die last hebben va depressiviteit.

Taalgebruik. Het taal gebruik van dit gedicht is niet moeilijk. Het is in modern Nederlands geschreven en heeft simpele zinconstructies. Alle woorden die gebruik zijn makkelijk te lezen, dat maakt het wel zo fijn om een gedicht te lezen. Door het gemakkelijke taalgebruik is het niet opvallend origineel, maar de beeldspraak maakt die originaliteit weer goed. Problemen met een broodje vergelijken is erg origineel. Ook de titel vind ik erg origineel. De titel sprak mij ook meteen aan, het lokt meteen aan om het gedicht te gaan lezen.

Beleving. Dit is een pessimistisch gedicht. Als iemand net zijn problemen te boven is wordt hij er weer aan herinnerd en wordt dan nog depressiever. Dit lijkt een slechte les; als je je problemen te boven bent dan wordt je geluk weer keihard neer geslagen. Dit is dan ook een droevig gedicht, maar wel realistisch. Het gedicht is gevoelig doordat je op het eind het gevoel krijgt dat die man zelfmoord heeft gepleegd. Alleen zul je dat niet zeker weten, maar het broodje ligt op de rails.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.