Gedicht

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Gedichtbespreking door een scholier
  • 3e klas vmbo | 360 woorden
  • 22 mei 2003
  • 68 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
68 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Opdracht 1:

Gedicht "Voor een dag van morgen" Wanneer ik morgen doodga, vertel dan aan de bomen
hoeveel ik van je hield. Vertel het aan de wind, die in de bomen klimt
of uit de takken valt, hoeveel ik van je hield.

Vertel het aan het kind, dat jong genoeg is om het te begrijpen. Vertel het aan een dier, misschien alleen door het aan te kijken. Vertel het aan de huizen van steen, vertel het aan de stad, hoe lief ik je had. Maar zeg het aan geen mens. Ze zouden je niet geloven. Ze zouden niet willen geloven dat
alleen maar een vrouw alleen maar een man, dat een mens een mens zo liefhad
als ik jou. -Hans Andreus
Verzamelde gedichten, Bert Bakker, 1983
Vragen:

1. Ja er is sprake van rijm in het gedicht; stad,had begrijpen,kijken dat,liefhad
2. "Vertel het aan het kind,dat jong genoeg is om het te begrijpen.Vertel het aan een dier misschien alleen door het aan te kijken." Hiermee bedoelt de dichter dat je het aan iedereen ongeveer moet vertellen hoeveel die van diegene houdt behalve aan de mens. 3. Ja: "Dat een mens een mens zo liefhad als ik jou" 4. De dichter bedoelt met zijn gedicht dat als hij er niet meer is dat je dan moet vertellen hoeveel hij van diegene hield. Je moet het vertellen aan de dieren,de bomen,de wind,de kinderen. Iedereen behalve volwassen mensen. Want die zouden het toch niet begrijpen. Die zouden het niet geloven dat een mens een mens zo lief zou konden hebben. 5. Ik vind het een erg mooi gedicht. Als ik het lees raakt het me wel want de dichter heeft de betekenis erg mooi uitgedrukt.Dat als je er niet meer bent dat diegene aan hem/haar moet vertellen hoeveel je van hem/haar hield. En dat je het zo ongeveer aan alle levende dingen moet vertellen behalve volwassen mensen. Omdat die het misschien niet zouden begrijpen. Hoeveel je voor dat persoon voelde.Het is erg mooi geschreven. Je ziet echt dat het eerlijk en recht uit het hart is. Dat vind ik geweldig. De tekst heeft een diepe betekenis voor mij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.