De 10 gelezen gedichten:
- Le corbeau et le renard
- Chanson d’automne
- Ariettes oubliées
- Le pont Mirabeau
- La cravate douloureuse
- Ne me quitte pas
- Pour les enfants du monde entier
- Le chat
- Le mort joyeux
- Le vin l’assassin
Leesverslagen van 5 gedichten
Titel : Le Corbeau et le Renard
Dichter : Jean de la Fontaine
Keuze : Ik heb dicht gedicht gekozen omdat het een niet al te moeilijk gedicht was om in het Frans te lezen.
Inhoud: Ik vind het een beetje stom dat de raaf niet door heeft waar de vos op uit is.
Verdieping: De dichter is aan het woord. Er komen twee personen in het gedicht voor, de raaf en de vos. De raaf zit op een tak met een stuk kaas in zijn snavel. Dan komt de vos langs die de kaas ruikt en zegt dat de raaf er mooi uitziet. En dat zijn stem wel net zo mooi zal zijn als veren. Waardoor de raaf gaat zingen en het stuk kaas natuurlijk uit z’n bek valt zodat de vos het stuk kaas kan opeten. Ik denk dat dit gedicht een soort waarschuwing is dat je niet alles moet aannemen wat een ander zegt. Dat je je niet door een ander voor de gek moet laten houden. Daarom spreekt mij deze regel het meeste aan: Le renard s’en saisit, et dit: Mon bon Monsieur, apprenez que tout flatteur
Onderzoek: Er is een climax, want het verhaal wordt steeds spannender. Er komt personificatie voor de dieren zijn eigenlijk net mensen. Er is sprake van gekruist rijm ABAB vervolgens gepaard rijm AABB. Het is een traditioneel gedicht. Ik denk dat dit een soort variant is op het sonnet. Het is een lied want er zit een verhaal in. De kern regel is: Apprenez que tout flatteur. Het thema is dat je je niet voor de gek moet laten houden door anderen. Onder de mensen bevinden zich ook raven die zich laten misleiden door vossen ( andere mensen)
Beoordeling: Het laatste gedeelte van het gedicht vind ik veelbetekenend omdat dan het thema sterk naar voren komt. Als je dit gedicht vergelijkt met mensen is het eigenlijk wel realistisch. Ik vind dat de dichter het goed weer heeft gegeven dat er in de samenleving raven en vossen zijn. De bedoeling van het gedicht is bij mij vrij aardig overgekomen denk ik.
Titel: Pour les enfants du monde entier
Dichter: Yves Duteil
Keuze: Ik vind het wel een mooie titel dus daarom heb ik het gelezen.
Inhoud: Ik vind dit gevoelig, mooi en realistisch. Het geeft goed weer hoe kinderen zich nu kunnen voelen.
Verdieping: De dichter is aan het woord. De kinderen van heel de wereld zijn de belangrijkste personen. De dichter bid voor alle kinderen van de hele wereld. Voor kinderen die zijn gestorven door geweld. Omdat de grote mensen zo nodig alles met geweld moeten bestrijden. De gedachte achter dit gedicht is denk ik dat kinderen de dupe zijn van het geweld van de volwassen mensen. Deze regel spreekt me het meeste aan: Peut condamner tant d’innocence deze regel geeft eigenlijk aan dat er onschuldige kinderen getroffen worden door geweld.
Onderzoek: Er worden retorische vragen gebruikt en er zijn herhalingen. Er is vergelijking in het gedicht aanwezig. Er is sprake van volrijm. Het is een traditioneel gedicht. Het is een elegie. Ik denk dat dit gedicht een variant is op een ballade. In elke strofen is er sprake van AABB, gepaard rijm. Peut condamner tant d’innocence geeft denk ik de kern weer van het hele gedicht. Het thema is dat kinderen de dupe zijn voor wat volwassenen aanrichten. De dichter bidt daarom voor deze kinderen.
Beoordeling: Ik vind eigenlijk het hele gedicht heel aangrijpend geschreven. De dichter kan het gevoel wat ze geeft goed overbrengen. Het gedicht is natuurlijk erg realistisch, omdat er altijd kinderen worden getroffen door geweld van volwassenen.
Titel: Le chat
Dichter: Charles Baudelaire
Keuze: Ik heb het gedicht gekozen omdat katten leuke beesten vind.
Inhoud: Het is een mooi gedicht omdat de kat goed is weergegeven.
Verdieping: De dichter is aan het woord. De kat is de enige persoon in het gedicht. De schoonheid en het karakter van een kas wordt in het gedicht beschreven. Er zit geen verhaal in het gedicht, het is een beschrijving. De vierde strofen spreekt me het meeste aan: Elle endort les plus cruels maux Et contient toutes les extases; Pour dire les plus longues phrases, Elle n’a pas besoin de mots.
Onderzoek: In dit gedicht wordt er gebruik gemaakt van een vergelijking. Er is sprake van volrijm. Het is een traditioneel gedicht. Het is een lied. Dit gedicht is een ballade. De opbouw van het gedicht is steeds ABBA, omarmend rijm. De vierde strofen die al eerder vernoemd is, is de kern. Het thema is de kat die beschreven wordt. De titel en het thema zijn hetzelfde.
Beoordeling: Ik vind dat de kat heel mooi beschreven wordt op een beetje een mysterieuze manier. Dat is juist zo mooi want katten zijn een beetje mysterieus. De dichter kan de kat mooi beschrijven.
Titel: Le mort joyeux
Dichter: onbekend
Keuze: De titel klinkt spannend dus lijkt het me leuk om te lezen.
Inhoud: Het is een triest gedicht.
Verdieping: De dichter is aan het woord en is tevens de hoofdpersoon. De dichter vertelt dat hij dood wilt omdat hij de zin van het leven niet ziet. Hij is al een oud mens die niets meer verwacht van het leven. Hij is door voor niet angstig. De dood is een verlossing voor de dichter. Pour ce vieux corp sans ame et mort parmi les morts. Deze zin geeft aan dat de dichter geen zin meer heeft in het leven.
Onderzoek: De titel is een paradox. Er zijn vergelijkingen in het gedicht . Er is sprake van volrijm. En het is een traditioneel gedicht. Het is klassiek sonnet. De opbouw van het gedicht is dan ook ABBA ABBA CDC DCD. De kern van het gedicht is de laatste regel die al eerder vernoemd is. Het thema is dat een oude man geen zin meer heeft in het leven en liever dood wilt. De dood komt als verlossing en daarom heet het le mort joyeux.
Beoordeling: Ik vind het een mooi thema en ik kan begrijpen als je een heel mooi leven achter de rug hebt dat je het dan op een gegeven moment wel genoeg vindt. Volgens mij is het erg realistisch als je rond de 90 bent.
Titel: Le vin l’assassin
Dichter: onbekend
Keuze: Ik heb het gedicht gekozen omdat de titel mij aansprak.
Inhoud: Het gedicht is gevoelig en realistisch.
Verdieping: De dichter is aan het woord. De dichter en zijn vrouw zijn de hoofdpersonen. De dichter kan nu zoveel drinken als hij wil omdat zijn vrouw dood is. Zij verbood hem te drinken en daarom heeft hij haar vermoord. De 7de strofen spreekt me het meeste aan. Elle était encore jolie, Quoique bien fatiguée! Et moi , Je l’aimais trop ! voilà pourquoi Je lui dis : Sors de cette vie !
Onderzoek: In dit gedicht zit een retorische vraag en er zitten vergelijkingen in. Er is sprake van volrijm. Het is een traditioneel gedicht. Het is denk ik een elegie en het is een variant op een ballade. Er is bij iedere strofen sprake van ABBA, omarmend rijm. Het thema is drankgebruik en liefde en dat vind je in de 7de strofen. De drank maakt hem een moordenaar.
Beoordeling: Ik vind het een beetje een lang saai gedicht. Het onderwerp is wel realistisch.
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
K.
K.
die gedichten die je hebt besproken op huiswerk.scholieren.com, heb jij die nog liggen, want ze zitten niet in het werkstuk zelf bij..
alvast bedankt !
Kristof
21 jaar geleden
Antwoorden