Lugares Comunes (2002)

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 589 woorden
  • 5 oktober 2015
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
4 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Algemeen

Titel: Lugares comunes

Regisseur: Adolfo Aristarain

Jaar: 2002

Land van herkomst: Argentienië

Hoofdrolspelers: Federico Luppi, Mercedes Sampietro, Arturo Puig, Velentina Bassi, Carlos Santamaría.

Genre: Drama

Samenvatting

De film gaat over Fernando Robles, hij is 60 en werkt als professor literatuur. Zijn vrouw, liliana Rovira werkt in de sloppenwijken als maatschappelijk werkster. Ze zijn erg gelukkig tot Fernando vervroegd met pensioen moet door de crisis in Argentinië. Fernando en liliana komen in geldnood maar voor Fernando is het belangrijker om gelukkig te zijn. Uiteindelijk gaat het financieel niet meer en overwegen ze om naar Spanje te emigreren waar hun zoon Pedro woont. Fernando heeft het zijn zoon Pedro altijd kwalijk genomen dat hij zijn geboorteland en ambitie om te schrijven verlaten heeft en ‘zichzelf heeft verkocht’. Volgens zijn vader was het zijn roeping om schrijver te worden. Om deze reden noemt Fernando zijn zoon mislukt. Een vriend, Carlos, stelt voor om een boerderijtje bij Cordoba te kopen en hun appartement te verkopen. Dit gaat Liliana aan het hart omdat ze het van haar familie geërfd heeft maar uiteindelijk stemt ze er toch mee in. Fernando heeft plannen om van de lavendel die er groeit parfum te maken.  Hij gaat voor informatie naar een bibliotheek waar hij in een gesprek met de bibliothecaresse laat blijken hoeveel hij van zijn vrouw houdt. De bibliothecaresse zegt dat hij haar de liefde moet verklaren voor het te laat is.  Uiteindelijk is het te laat want Fernando sterft aan hart problemen. Zijn zoon heeft niet meer een kans gehad om gewoon met hem te praten zonder dat ze een discussie hadden. Fernando had veel geschreven en Liliana geeft zijn werk aan haar zoon zodat hij alsnog een beetje met zijn vader van praten.

Plaats en tijd

De film speelt zich af in Argentinië in Buenos Aires waar Fernando en Liliana wonen, later verhuizen ze naar het platteland bij Cordoba. Ook speelt het zich even af in Madrid waar Perdro woont. De film is in 1999 en 2002 in de Argentijnse economische crisis. Tijdens de crisis was 25%  van de Argentijnen werkloos.

Hoofdrolspelers

Fernando Robles: Hij is een slimme man die professor literatuur is aan de universiteit van Buenos Aires. Hij schrijft en leest veel en wil een roman schrijven. Hij is al 40 jaar trouw aan zijn vrouw Liliana. Fernando rookt en drinkt veel nadat hij vroegtijdig met pensioen moet. Dit is slecht voor zijn gezondheid, hij krijgt vdan ook long- en hart problemen.

Liliana Rovira: Vrouw van Fernando. Ze werkte als maatschappelijk werkster tot die instelling moest sluiten door geldnood. Liliana is erg gelukkig op het platteland ondanks de financiele problemen. Ze maakt zich vaak zorgen over of haar man wel gelukkig is en over zijn gezondheid.

Pedro: Zoon van liliana en fernando. Hij woont en werkt in Madrid waar hij een goed leven heeft met zijn vrouw en twee kinderen. Door zijn vader ziet hij in dat hij eigenlijk zijn gevoel had moeten volgen en schrijver had moeten worden. Hij biedt zijn vader financiele hulp aan zodat ze dicht bij hem kunnen wonen en hun relatie beter kan worden.

Del Medio: Buurman van Liliana en Fernando als ze in Cordoba komen wonen. Hij is erg dankbaar en werkt hard met zijn gezin op de boerderij. Hij wil dat zijn naam zonder de l uitgesproken wordt.

Natacha: De veel jongere vriendin van Pedro.

Carlos : Vriend van Fernando die advocaat is. Hij helpt Fernando en Liliana aan de boerderij.

Thema

Vader zoon relaties, hoop, liefde, de dood, vriendschap

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.