Usual Suspect

De film begint met scène waarin een man vermoord wordt doormiddel van twee schoten in het hoofd en vervolgens blaast de moordenaar het schip op. Dan zie je dat er vijf criminelen,Michael McManus, Verbal Kint, Fred Fenster, Todd Hockney, Dean Keaton opgepakt worden op verdenking van een grote diefstal. Ze worden bij elkaar in een cel gestopt. Hier wordt door Michael McManus een plan voorgesteld om een roof te plegen. De volgende dag worden ze, wegens gebrek aan bewijs, weer vrijgelaten.
Verbal Kint, was getuige van de explosie en wordt verhoord door de New Yorkse douanerechercheur David Kujan. Het verhoor, dat zich afspeelt in een claustrofobisch kamertje in het politiebureau van San Pedro, vormt de rode draad van de film. De gebeurtenissen die hebben geleid tot de explosie, worden naverteld aan de hand van Verbals getuigenis met behulp van flashbacks. Verbal Kint verteld niet meteen het hele verhaal aan agent Kujan, hij is immers één van de verdachten die betrokken zou kunnen zijn bij de explosie van de boot. Kujan is echter zeer vasthoudend en weet beetje bij beetje de informatie los te peuteren. Verbal Kint verteld over hoe ze de roof pleegden die ze in de cel hadden bedacht. Nadat de roof succesvol is gepleegd worden ze benadert door een man genaamd Redfoot. Redfoot bied ze nog een klus aan, een roof op een smaragdenverkoper. De roof loopt mis en ze willen de opdrachtgever Kobayashi ontmoeten. Deze blijkt voor Keyser Söse te werken en weet alles over de criminelen behalve over Verbal Kint. Kobayashi vertelt ze dat ze allemaal gestolen hebben van Keyser Söse en ze moeten dit terug betalen door een klus te klaren voor Keyser Söse. Kobayashi verteld ze dat Keyser Söse zich voornamelijk bezig houd met cocaïnehandel. Op een boot zou 200 miljoen dollar aan cocaïne worden verhandelt aan Argentijnen. Verbal Kint moet samen met de andere vier criminelen de deal verhinderen. Fred Fenster neemt een dag later de benen met een beetje geld en wordt die dag nog vermoord gevonden met twee schoten in het hoofd nadat Kobayashi verteld had waar hij was. Het groepje criminelen heeft niet echt zin om de klus te klaren die opgegeven is door Keyser Söse. Bij de tweede ontmoeting met Kobayashi, willen zij Kobayashi vermoorden. Dit wordt echter niet gedaan nadat ze te horen krijgen dat dan een van hun familieleden wordt vermoord. Als bewijs zie je Edie Finneran, de vrouw van Dean Keaten, worden bewaakt door twee bewakers die voor Kobayashi werken.

Verbal is niet de enige getuige. Een van de Hongaarse opvarenden van het schip heeft de ontploffing overleefd en is met ernstige brandwonden opgenomen in het ziekenhuis. De man beweert dat de explosie het werk is van Keyser Söse. Er wordt gevraagd om hem te beschrijven. Als agent Dave Kujan de naam Keyser Söse aan Verbal Kint voorlegt begint Verbal Kint te vertellen dat Keyser Söse een legende is die ooit in zijn vroegere jaren zijn vrouw en kinderen vermoorde nadat een Hongaarse bende hem weg wilden hebben van hun territorium. Daarna vermoorde hij de vrienden, kinderen, vaders en moeders van alle Hongaarsbendeleden. Hij wordt door Verbal Kint als de duivel hem zelf beschreven. Kujan vermoedt dat Söse slechts een dekmantel is van een van de vijf criminelen, de corrupte ex-agent Dean Keaton, maar Verbal bezweert hem dat hij gezien heeft hoe Keaton door Keyser Söse werd gedood, waarna zijn lichaam in het brandende schip verloren moet zijn gegaan.
Als ze eenmaal bij de boot zijn om de drugsdeal te verhinderen, begint het allemaal een beetje duidelijk te worden wie nou Keyser Söse is. Er blijkt geen cocaïne aan boord te zijn alleen een Argentijn Arturo Marquez. Om deze man blijkt het allemaal te gaan. Hij zou Keyser Söse kunnen aanwijzen. Nu willen de Hongaren hem over kopen van de Argentijnen zodat ze wraak kunnen nemen op Keyser Söse. Keyser Söse wil uiteraard deze man dood hebben, dit was zijn enige doel om het groepje criminelen bij de boot te krijgen, omdat hij het niet in zijn ééntje zou kunnen. Je hoort Arturo Marquez op het moment dat hij wordt vermoord ook zeggen ‘hij is het, hij is het, de duivel!’ hiermee bedoelt hij de Keyser Söse. Drie van de vier criminelen die de deal op de boot moesten verhinderen, worden één voor één vermoord. Verbal Kint blijft als enige over. Agent Kujan blijft geloven dat Dean Keaton, Keyser Söse is, maar Verbal Kint houd vol dat hij zag hoe Keyser Söse, Dean Keaton vermoorde met twee schoten in het hoofd. Het verhoor is afgelopen en Verbal Kint loopt naar buiten. Agent Kujan kijkt een beetje rond in de kamer en dan zit hij de namen Redfoot en Guatemala aan de muur hangen. Het dringt tot hem door dat Verbal Kint, de Keyser Söse is. Op dat moment komt er ook een fax binnen met daarop de beschrijving van Keyser Söse die sprekend lijkt op Verbal Kint.
Verbal Kint heeft een verhaal verteld aan agent Kujan dat waarschijnlijk wel waar is, alleen hij heeft voor alles andere namen gebruikt en heeft zijn fantasie een beetje gebruikt om agent Kujan om de tuin te leiden. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld het woordje Guatemala, hij verteld aan agent Kujan, toen hij koffie kreeg, dat hij in Guatemala veel lekkerdere koffie kreeg toen hij daar nog werkte. De man, die het groepje benaderde na de succesvolle roof, werd door Verbal Kint, Redfoot genoemd. Het kopje waar uit ze koffie drinken tijdens het verhoor is van het merk Kobayashi, zo werd de advocaat genoemd die voor Keyser Söse zou werken. Kobayashi zie je ook op het einde van de film na het verhoor van Verbal Kint, hem op komen halen nadat Verbal Kint niet mank maar weer normaal wegloopt. Uit de film kan je opmaken dat Keyser Söse iedereen vermoord heeft. Het valt op dat iedereen met 2 schoten in het hoofd wordt vermoord. Dean Keaten, Fred Fenster, Arturo Marquez en later blijkt ook Edie Finneran vermoord te zijn met twee kogels in het hoofd. Je kan duidelijk zien dat Verbal Kint een spelletje speelt met agent Kujan. Hij verraad zich als het ware door deze zin te zeggen: "The greatest trick the devil ever pulled was convincing the World, he didn’t exist.” Niemand wist met zekerheid te zeggen dat Keyser Söse bestond ook agent Kujan niet.

Ik vond het een goede film waarin je heel goed met de tijd werd gespeeld aan de hand van tijdsprongetjes naar het verleden. Het blijft tot in het einde van de film een raadsel wie nou Keyser Söse is en dat houd de film spannend. Het goede aan de film is ook dat je niet weet wat er nou echt gebeurd is en wat er verzonnen is door Verbal Kint. Door dit soort vragen zorg je ervoor dat er lang over de film wordt na gepraat. Je moet de film meerdere keren zien voordat je alles snapt. De rollen waren goed gespeeld en er was goed nagedacht over plot. Ik vond het gewoon een goede film.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.