Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

De tasjesdief (1995)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1218 woorden
  • 22 augustus 2007
  • 25 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 25 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Tasjesdief
- Datum: 25 November
- Titel filmverslag: De tasjesdief
- Genre: Jeugd
- Regisseur: Maria Peters

Inhoud:
Alex heeft een goede band met zijn oma. Op een dag wordt Alex zijn oma overvallen door 2 jonge jongens net op het moment dat alex zijn oma gaat bezoeken.
Diezelfde 2 jongens dachten dat Alex hun herkend had omdat, er een bij alex in de klas heeft gezeten.
Ze chanteerden Alex door niets te zeggen tegen de politie, want anders zouden ze zijn oma te grazen nemen.
Een van de manieren waarop Alex gechanteerd wordt is tasjes van oude vrouwtjes stelen (Vandaar tasjesdief), hij heeft er zelf heel veel moeite mee, dat komt omdat hij zelf ook een oude oma heeft.

Op een gegeven moment wordt Alex de druk te groot. Hij wil het gaan zeggen tegen zijn oma, maar daar weten Evert en Lucas (de 2 jongens) een stokje voor te steken.
Alex vluchtte, de politie kwam hem later "redden".

Belangrijke personages:
Alex- De hoofdpersoon in het verhaal.
Hij speelt klarinet, en is geen sportief type, hij komt vaak bij zijn oma( Roos) om daar over dingen te praten waarover hij niet met zijn ouders praat. Hij is in het verhaal heel moedig, want hij neemt het voor zijn oma op.
In het begin van het verhaal durft Alex nog niets, later krijgt hij meer zelf vertrouwen en durft hij tegen de jongens in te gaan.
Hij wordt ook "kippenbotje" genoemd , omdat hij botten verzameld.

Roos(oma)- Roos is de oma van Alex, zij wil Roos genoemd worden omdat ze zich dan jonger voelt tegenover Alex, zij is een redelijk bejaarde vrouw die nog op zichzelf woont.

De moeder van Alex vindt echter dat ze niet op zichzelf kan wonen.

Evert en Lucas- Evert en lucas komen uit een gezin waarbij alles niet even goed gaat. Hun moeder is gescheiden en ze hebben een stiefvader die hun moeder en de twee jongens slaat.
Evert is eigenlijk degene die later in het verhaal een beetje medelijden met Alex krijgt, daarom durft hij alles ook wat minder, tot ergernis van zijn broer Lucas.
Lucas laat Alex tasjes stelen, en is onverbiddelijk (dat komt mede omdat hij in een slecht gezin is opgegroeid).

Vader en moeder alex- De vader en moeder van Alex hebben het goed met Alex voor, ze geven Alex een goede opvoeding.
De vader van Alex vindt dat Alex een beetje een "watje" is omdat hij niet van sport houdt, en een er rare hobby er op na houdt.
De moeder van Alex legt Alex altijd in de watten , en dat is ook een rede waarom Alex zijn vader hem een "zachtgekookt ei" vindt.

Plaats/omgeving:
De plaats in het verhaal wordt niet duidelijk gezegd of benadrukt, maar je kan wel in scènes uit de film opmaken dat het in een stad is gemaakt Er moesten natuurlijk oude vrouwtjes zijn waarvan Alex de tasjes kon stelen.
Er werd in de scènes in de film bijvoorbeeld een drukke winkelstraat, en een druk kruispunt laten zien.

Tijd:
De film speelt zich af in "deze " tijd, natuurlijk is het maar net hoe je er tegenaan kijkt, want er zit wel zo'n 10 jaar verschil tussen met 2006, maar de tijd is niet echt van belang.
Het jaar dat deze film in productie werd genomen zagen de straten net zo uit als nu. In het verhaal is de tijd niet van belang.
Het verhaal wordt in Chronologische volgorde verteld.
De film geeft eerder "flashforwards" dan flashbacks( er zijn wel enige flashbacks in de film , maar die doen er niet toe in het verhaal).

Vertelde tijd: Is een aantal weken, want je ziet soms dat hij weer tasjes steelt, maar steeds in andere kleren.
Vertel tijd: 98 min.

Begin:
Het begin van het verhaal begint met een gebeurtenis die heel erg belangrijk is in het verhaal. De beroving van de oma van Alex (Roos), de hele film bouwt verder op die scène.
Door die gebeurtenis wordt Alex gechanteerd en raakt hij in de problemen.
De begin scène wordt wel ingeleid, met het feit dat Alex naar zijn oma haar huis fietst.

Problemen en afloop:
Er zijn in de film verschillende problemen, voor beide partijen die met elkaar te maken hebben.
Evert en Lucas hebben het probleem dat er een kans is dat Alex hun herkent heeft en naar de politie is gestapt, daarom bellen ze Alex op om hem te chanteren. Daar krijgt Alex een probleem.
Het probleem van Alex is echter wat ingewikkelder, want hij kan niet naar de politie. Anders zouden de jongens zijn oma wat aandoen, als hij het aan iemand zou vertellen zou die wel naar de politie stappen, en werd zijn oma alsnog te grazen genomen. Kortom een onmogelijke positie voor Alex. ( het grootste probleem dus)
Op een gegeven moment word Alex de druk te groot en wil hij het aan zijn oma vertellen, Evert en Lucas waren ook buiten en wisten dat hij het aan zijn oma ging vertellen. Dus Alex was bang dat ze naar binnen zouden komen.
Alex ging zelf naar buiten om ze op te zoeken. Hijverzon wat en vluchtte naar zijn school.
Eenmaal daar word het een kat en muis spelletje en weet Alex telkens te ontkomen aan de twee jongens. Hij weet de politie te bellen.
De politie kwam Alex redden, en de 2 jongens werden opgepakt.

Al met al heeft de film een goede afloop qua "de rode lijn", maar er zijn wel dingen die minder goed aflopen ( of die je niet weet hoe ze aflopen) bijvoorbeeld: "Hoe het verder gaat met Alex zijn oma". Gaat zij nog naar een bejaarden huis?

Op de vraag of dit een realistisch verhaal zou kunnen zijn kan je makkelijk antwoord geven. Het verhaal gebaseerd is op echte verhalen van kinderen.

Perspectief:
In de film wordt Alex gevolgd, maar het verhaal gaat af en toe ook wel eens over Lucas en Evert hoe slecht ze het thuis wel niet hebben.
De film wordt door Alex vertelt, want hij zegt soms hoe hij zich voelt en we volgen hem ook op intieme plekjes. Dat geeft aan dat het in het "ik" perspectief is geschreven.

Titel:
De titel is eigenlijk duidelijk, Alex wordt gedwongen tasjes te stelen door Evert en Lucas, vandaar " tasjesdief".

Eigen mening:
Ik vond het een spannende film, omdat Alex onder een gigantische druk komt te staan en geen kant op kon.
Want, hij had het heel goed met zijn oma voor, hij doorstond dan ook veel kwellingen Bijv: Zijn klarinet werd gebroken, hij werd geschopt, hij werd geslagen, hij werd vernederd.
Ik vind het zielig voor al de oude vrouwen die zo weerloos waren en dan berooft werden. En natuurlijk dat er elke keer de moeder van Alex zei " Oma kan niet op zich zelf passen, ze moet naar een bejaardenhuis!". Dat bracht heel veel emotie mee voor Alex dus ook voor de gene die naar de film keken.
De kinderen speelden ook heel erg sterk in de film. Dat vond ik eigenlijk vooral knap aan hoe de film is gemaakt.
Het ironische van het hele verhaal is natuurlijk dat Evert en Lucas Alex uiteindelijk helemaal niet op hadden hoeven bellen omdat, Alex hun niet had herkent dat het iedereen een hoop moeite/verdriet bespaard, maar dat zou ons plezier in de film ook wegenomen hebben!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tasjesdief (1995)"