Spoorloos (1988)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1031 woorden
  • 26 mei 2003
  • 115 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
115 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

De twaalf vragen.

1: Spoorloos.

2: Het gouden ei.

3: Tim Krabbé

4: a. b.

5: Saskia Ehlvest, Rex Hofman en Raymond Lemorne.

6: Het verhaal gaat over een jong stel, Rex en Saskia. Zij zijn op vakantie in Frankrijk. Saskia vertelt Rex over een droom die ze vaak heeft. In de droom zit ze opgesloten in en ei en zweeft door de ruimte. Er is nog een ei met iemand erin dat door de ruimte zweeft. De enige manier om uit het ei te komen is door doodt te gaan en dat kan alleen als ze tegen dat andere ei aan botst. Bij een tankstation stoppen ze en Saskia gaat drinken kopen. Voor de grap maakt Rex een foto van het tankstation, maar er rijdt een vrachtwagen voor. Rex wacht op Saskia, maar ze komt niet terug. Hij komt erachter dat ze verdwenen is. De politie wil niet gaan zoeken en Rex kan haar zelf ook niet vinden. Het verhaal gaat verder bij de franse dokter, Raymond Lemorne. Deze dokter heeft een paar jaar geleden een meisje uit het water gered en is sindsdien gefascineerd met de dood. Hij probeert vrouwen te ontvoeren door ze in zijn auto te lokken. In zijn vakantiehuis in de bergen probeert hij of het op zou vallen wanneer hij daar iemand heen brengt en verbergt. Ook probeert hij hoe hij zijn slachtoffer moet verdoven. Op een dag staat hij bij een tankstation en probeert daar weer om iemand zijn auto in te lokken. Hij heeft nepgips om zijn arm gedaan, om zijn slachtoffer te laten denken dat hij zwak is. Hij praat met Saskia en Saskia wil een sleutelhanger van hem kopen. Zo lokt hij haar zijn auto in. Na een paar jaar heeft Rex een nieuwe vriendin, maar hij is nog steeds niet echt over Saskia heen. Hij heeft een brief gekregen van iemand die zegt te weten wat er met Saskia gebeurt is. Dokter Lemorne wacht op hem op een terrasje, maar omdat Rex's nieuwe vriendin, Lieneke, erbij is durft hij niet naar hem toe te gaan. Later gaat hij naar Rex toe en geeft hem de keuze, mee gaan om erachter te komen wat er met Saskia is gebeurt. Of thuisblijven. Rex gaat mee. Lemorne vertelt hem zij verhaal. Maar wil pas vertellen wat hij met Saskia gedaan heeft, als Rex hetzelfde ondergaat. Rex wil niet en stapt uit. Lemorne wacht totdat Rex uiteindelijk toch toestemt. Hij geeft hem koffie met een slaapmiddel. De film eindigt in het donker. Rex wordt wakker, maar kan niet opstaan. Als hij zijn aansteker aandoet ziet hij waarom: hij zit vast in een kist. Levend begraven. Hetzelfde als wat Lemorne met Saskia gedaan heeft. Rex schreeuwt, maar natuurlijk hoort niemand het. Dan gaat zijn aansteker uit.

7:a.in frankrijk. b. op een leuke speelse manier.

8:a. in 1996 en 1999. b. door middel van etkst word gezegd in weleke tijd je je nu bevind.

9: a. Saskia en Rex. b. Rex Hofman is vasthoudend, af en toen cynisch en rechtvaardig. Hij wil achter de waarheid komen, ookal moet hij daarvoor sterven. Hij heeft ruig bruin haar. Breed gebouwd. Draagd een spijkerbroek. En draagd vaak een wit T-shirt. Is bevriend met Saskia en heeft een verhouding met haar. Heeft geen kinderen en woont in Amsterdam.

Saskia Ehlvest was de vriendin van Rex Hofman. Saskia heeft "roodgespoeld wriemelhaar" en verder staat er niet over haar uiterlijk geschreven. Ze is open en vrolijk en wil graag rust en gezelligheid. In het verhaal heeft ze een witte spijkerbroek een een met gouddraad bestikt geel truitje aan met een laag uitgesneden rug.

Raymond Lemorne is een Fransman van ongeveer 50 jaar. Hij woont in Autun, heeft een vrouw en twee dochters en is scheikundeleraar. Hij is rijzig en goed verzorgd, aangenaam en tegelijk gebiedend. Hij heeft kort grijsblond haar en draagt een ongekreukte beige regenjas. Hij wil graag zijn eigen grenzen ontdekken; hoe ver durft hij met zijn plannen te gaan?

10: een leuke en spannend verhaal Saskia word ontvoerd en word door rex aanhoudende kracht om haar te vinden dood terug gevonden.

11: een detectieve roman.

12: Het gouden ei is echt een aanrader. Het is geen dik boek en het is redelijk makkelijk te volgen, althans, als je ook echt helemaal voor het boek 'gaat', zoals ik. Als dit boek je namelijk helemaal niet boeit, moet je echt moeite doen om er elk hoofdstuk weer 'in' te komen en te begrijpen waar het allemaal om draait. De spanning in het boek wordt opgebouwd door je eigen nieuwsgierigheid, je wilt de oplossing hebben op je vraag, op het mysterie, op hetgeen waar het hele boek om draait: de verdwijning van Saskia Ehlvest. Ik vond het ook spannend doordat het verhaal niet-chronologisch verteld is waardoor de spanning wordt opgevoerd, uitgesteld of achterhouden. Ook doordat de belangrijkste personages van beiden kanten belicht zijn, waardoor je zowel over de moordenaar als het over slachtoffer dingen te weten komt. Ik denk dat als het boek 'gewoon' chronologisch zou zijn dat ik er een stuk minder aan zou vinden, omdat alles dan zo simpel werd en je alles werd voorgekauwd. Nu moet je zelf veel meer zien uit te vinden en moet je wat meer moeite doen om het verhaal te snappen. Mensen die deze moeite niet willen doen, zullen het boek dan ook niet het lezen waard vinden. Op zich is het onderwerp niet zo spetterend origineel, maar het wordt wel origineel gebracht. Ook dit komt weer door de niet-chronologische wijze van schrijven en de verschillende, door elkaar heen lopende verhaaltjes. Persoonlijk vond ik Het gouden ei van Tim Krabbé erg spannend en boeiend, en zeer zeker het lezen waard! Kies een van de volgende vragen.

Wij kiezen vraag een: die waren goed het begon goed wij waren er meteen in. Je kreeg meteen de beelden van rex en Saskia in de auto. Kies een van de volgende vragen.

Wij kozen vraag 2 a.: de muziek speelt een belangrijke rol. Hij vertelt je wat er spannend en wat er saai is aan de film. Of wat er leuke is enb wat niet. Als de muziek snel gaat word het spannend en als de muziek langzaam wordt dan wordt het weer normaal. b. Jack Sluisman en Arthur Grekohuis.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wij kozen vraag 2 a.: de muziek speelt een belangrijke rol. Hij vertelt je wat er spannend en wat er saai is aan de film. Of wat er leuke is enb wat niet. Als de muziek snel gaat word het spannend en als de muziek langzaam wordt dan wordt het weer normaal. b. Jack Sluisman en Arthur Grekohuis.

REACTIES

I.

I.

Dit was vast makkelijker te begrijpen als je de vragen erbij had gepost.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Spoorloos (1988)"