Oorlogswinter (2008)

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 1e klas tto havo | 554 woorden
  • 17 maart 2016
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
28 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wie is er te vertrouwen?

Oorlogswinter is een spannende Nederlandse oorlogsfilm. Het verhaal speelt zich af in de Hongerwinter van 1944. Michiel is een vijftienjarige jongen die in de oorlog al op jonge leeftijd de juiste keuzes moet maken wie hij wel en niet kan vertrouwen.

Michiel is een jongen die woont in een plaatsje op de Veluwe. Zijn vader is de burgemeester van het dorp. Hij wil geen ruzie met de Duitsers om de rust in het dorp te houden. ‘Oom Ben komt op bezoek en gaat tijdelijk bij ons wonen’. Een dag later krijgt Michiel een brief van Dirk, zijn buurjongen die tegen de Duitsers is. Als Dirk die avond niet terug komt, moet Michiel de brief naar de smid van het dorp brengen. Dirk komt die avond niet terug maar als Michiel de brief wil brengen, vallen de Duitsers binnen bij de smid. Michel leest dan de brief. Er staat iets in over een ondergedoken Engelsman en een routebeschrijving.

Dan besluit Michiel een kijkje te nemen en vindt in het bos Jack. Jack is een Engelse piloot die neergestort is aan het begin van de film. Hij is erg gewond dus Michiel haalt zijn zus erbij. Zij is zuster in het ziekenhuis van het dorp. Michiels vader wordt in het midden van de film samen met nog een aantal mensen uit het dorp vermoord door de Duitsers. Zij willen weten wie een Duitse soldaat heeft vermoord. Oom Ben doet ook net alsof hij tegen de Duitsers is, maar eigenlijk werkt hij juist samen met de Duitsers. Zijn oom wil Michiel helpen met het vluchten van Jack. Maar dan komt Michiel net op tijd er achter dat zijn oom niet te vertrouwen is. Hij vindt in de koffer van oom Ben een dubbele bodem met daarin Duitse papieren en een pistool. Michiel bindt oom Ben vast aan een boom in het bos. De zus van Michiel helpt Jack ontsnappen. Via de onderkant van de brug probeert Jack aan de overkant te komen. Dan valt hij in het water maar gelukkig helpt zij hem aan wal aan de overkant. Hij is veilig.

Michiel volgt alles met een verrekijker en ziet dan opeens dat oom Ben ontsnapt. Michiel gaat achter hem aan en schiet hem dan in het bos neer. Aan het einde van de film zie je dat Michiel bevrijdt wordt.

Ik vind het een hele spannende, geloofwaardige film. De muziek helpt het spannend te maken. Ik vind het spannend en geloofwaardig omdat je heel moeilijk kunt voorspellen wat er gaat gebeuren. Vooral dat zijn vader wordt dood geschoten, verwacht je niet. Hij deed niemand een vlieg kwaad. En dat zijn oom bij de NSB zit. Die gedeeltes van de film vind ik heel pakkend, je voelt heel erg mee met Michiel. In de verdrietige stukken van de film, maar ook in de spannende delen als hij steeds naar het bos gaat en niet betrapt moet worden en als hij Jack op het eind helpt ontsnappen. De film bleef mij tot het eind boeien. Het geeft een goed beeld van wat voor erge, oneerlijke dingen gebeurden in de oorlog.

Deze film kan ik iedereen aanraden die van spanning en oorlogsfilms houdt. Ik geef de film dan ook een 5, je moet Oorlogswinter absoluut gezien hebben!

“Oorlogswinter, Martin Koolhoven (2008) 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlogswinter (2008)"