Left luggage (1998)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1565 woorden
  • 1 februari 2008
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Algemene informatie

Titel: Left Luggage
Jaartal: 1998
Land: Nederland/België
Taal: Engels
Tijd: 96 minuten
Genre: Drama
Thema’s: Jodendom/religie, 2e wereldoorlog, vriendschap
Regie: Jeroen Krabbé
Acteurs: o.a. Laura Fraser (Chaja), Jeroen Krabbé (Leibl Kalman), Adam Monty (Simcha), David Bradley (Concierge), Isabella Rossellini (Mrs. Kalman)
Schrijvers: Boek: Carl Friedman, Script: Edwin de Vries, muziek: Henny Vrienten.
Prijzen die de film gewonnen heeft:

Left luggage werd benoemd tot beste film van 1998.

Over de regisseur

Jeroen Krabbé werd op 5 december 1944 in Amsterdam geboren. Hij is een acteur, filmregisseur en kunstschilder. Hij komt uit een artistieke familie, zijn vader en overgrootvader waren allebei kunstschilders en zijn moeder was schrijfster.
Jeroen krabbé is vooral bekend van de rollen waarin hij de slechterik speelde. Zijn eerste acteer doorbraak was in 1977 in de film soldaat van oranje. In de jaren tachtig stapte Jeroen over naar hollywood waarin hij onder andere een rol had in een James Bond film. Hij was nu zowel in Nederland als in Amerika een beroemdheid. Zijn eerste regie debuut kwam in 1998 met de film Left Luggage. De rol van regisseur beviel hem goed, hij heeft daarna nog een film geregisseerd. Daarnaast maakte hij ook nog schilderijen.

Films waarin hij gespeeld heeft:
Hij heeft in totaal in ongeveer 70 series/films gespeeld. Hier onder staan er maar een paar genoemd.
- Soldaat van oranje (1977)
- Spetters (1980)
- Een vlucht regenwulpen (1981)
- Het verleden (1982)
- De vierde man (1983)
- In de schaduw van de overwinning (1986)
- Melancholia (1989)
- Fugitive (1993)
- Left luggage (1998)
- An ideal husband (1999)
- Ocean’s twelve (2004)
- Off screen (2005)
- Leef! (2005)

Films die hij heeft geregisseerd:
- Left luggage (1998)
- The Discovery of heaven (2001)

Over de schrijfster:

Carl Friedman word op 29 april 1952 geboren in Eindhoven. Ze is geboren in een joods gezin, maar ze hielden zich niet aan de joodse regels. Haar vader heeft ook vroeger in een concentratiekamp gezeten. Ze leest veel dingen over de tweede wereldoorlog en schrijft in 1991 een boek wat te maken heeft met
Concentratiekampen ‘Tralievader’. Ook haar boeken die ze daarna schrijft hebben te maken met oorlogservaringen.

Boeken die ze geschreven heeft:
- Tralievader (1991)
- Twee koffers vol (1993)
- De grauwe minnaar (1996)
- Dostojevski's paraplu (2001)
- Wie heeft de meeste joden (2004)

Titelverklaring van het boek

Door het boek heen is de vader van Chaja opzoek naar twee koffers. Deze twee koffers zitten vol met herinneringen van dingen die hij voor en tijdens de tweede wereldoorlog heeft meegemaakt. Hij heeft ze begraven in een tuin achter een huis. Hij vindt dat hij ze terug moet vinden en gaat ze zoeken, hij vindt het belangrijk om de herinneringen weer terug te krijgen.

Samenvatting

Chaja is een 20 jarige filosofiestudent, ze komt uit een joods gezin en woont in een studentenhuis in Antwerpen. Ze krijgt een baan aangeboden als kindermeisje bij een streng joods gezin. De familie Kalman heeft 5 kinderen waar onder het jongetje Simcha hij heeft nog nooit een woord gezegd en is ook nog niet zindelijk. Chaja heeft veel moeite met de strenge regels van het gezin maar blijft oppassen om de familie te helpen. Meneer Kalman is minder blij met Chaja in huis, een meisje met een rok aan is namelijk niets anders dan een hoer. Ook heeft Chaja problemen met de conciërge van het huis die niet echt tevreden is met de joden. Gelukkig heeft krijgt ze steun van Apfelschnitt een oude wijze man met wie ze veel gespreken voert. Chaja brengt veel tijd door met het Simcha ze gaan vooral veel naar het park, Simcha houd veel van eendjes. Als Chaja en Simcha de eendjes aan het voeren zijn zegt Simcha zijn eerste woordje ‘kwak’. Zijn moeder is erg blij dat hij eindelijk iets gezegd heeft maar zijn vader lijkt niet echt onder de indruk. Ondertussen zoekt de vader van Chaja naar twee koffers die hij in de tweede wereldoorlog begraven heeft in een tuin. Chaja haar moeder vind dat hij op moet houden met zoeken. Maar Chaja’s vader wil zijn herinneringen van de oorlog weer terug vinden. In het huis van de familie Kalman leert Chaja, Simcha steeds meer woorden. Ze leert hem een joods gebed en wil dat hij dat opzegt voor zijn vader zodat hij hem trots kan maken. Maar echt trots lijkt hij niet, hij zegt alleen maar wat Simcha fout heeft gedaan. Chaja heeft er genoeg van en gaat met hem praten, ze komt er achter dat de oom van Simcha vroeger is vermoord Simcha leek spreken op zijn oom. Een paar weken later wil de familie niet meer dat Chaja langs komt. Simcha gaat die dag alleen naar het park om de eendjes te voeren, hij verliest zijn evenwicht en valt in het water en verdrinkt. Uit eindelijk ziet ze in dat het zoeken naar herinneringen uit het verleden nog niet eens zo gek is en gaat haar vader helpen met het zoeken naar de koffers.

Ruimte en tijd

Het verhaal speelt zich af in Antwerpen in de jaren 70. Ongeveer 25 jaar nar de tweede wereldoorlog, de schade van de tweede wereldoorlog is nog steeds te zien. Je ziet dat het in de jaren 70 afspeelt, dat zie je aan de kleding en dat mensen nog steeds bang zijn voor oorlog.


Belangrijke plaatsen waar het verhaal zich afspeelt:
De flat waar de familie Kalman woont:
De familie Kalman woont in een joodse wijk in een flat die niet meer in de beste staat is. Ze zijn nog de enige bewoners die in de flat wonen. De strenge conciërge heeft veel mensen weggejaagd. De flat is veel te zien in het verhaal, de scènes zijn dan meestal tussen Chaja en de conciërge of Chaja en het hele gezin.

De flat waar Chaja woont:
Chaja woont samen met een vriendin in een studentenflat, haar vriend woonde er ook maar die vertrok omdat ze ruzie kregen. De flat is niet zo heel vaak in het verhaal te zien.

De flat waarin Apfelschnitt en Chaja’s ouders wonen:
Ze wonen eigenlijk in een gewone standaard flat. De scènes die zich hier afspelen zijn meestal tussen Chaja en haar ouders.

De vijver:
Hier leert Chaja, Simcha steeds beter kennen. Simcha houd van eendjes, en samen gaan ze vaak naar het park om eendjes te voeren. Simcha leert dat er ook mensen zijn die van hem houden. Door de tijd de Simcha en Chaja samen door brengen gaat Simcha haar vertrouwen en begint woorden te zegen.

Acteurs en personages

Chaja
Chaja is een 20 jarige filosofiestudente, ze woont in Antwerpen. Ze wil graag gewaardeerd worden door haar vader en de familie Kalman. Ze heeft een eerlijk, zorgzaam en rechtvaardig karakter. Ze kleedt zich zoals de mode in haar tijd was.
Chaja word gespeeld door Laura Fraser


Simcha
Simcha is ongeveer 5 jaar oud, en het middelste kind van de familie Kalman. Hij is doodsbang voor zijn vader en heeft daarom nog nooit een woord gezegd. Hij denkt dat mensen niet van hem houden maar Chaja laat hem zien dat dat wel zo is. Hij vindt eendjes leuk. Hij kleedt zich volgens zijn geloof.
Simcha word gespeeld door Adam Monty

Mevrouw Kalman
Ze is erg gehoorzaam tegenover haar man. Ze is degene die voor de kinderen zorgt en het huishouden doet. Ze is erg stil en bang voor haar eigen man.
Mevrouw Kalman word gespeel door Isabella Rossellini

Meneer Kalman
Hij is erg streng voor zijn kinderen en voor zijn vrouw. Hij is een man van weinig woorden. Hij werkt en zijn vrouw zorgt voor het huishouden.
Meneer Kalman word gespeeld door Jeroen Krabbé

Yacov Apfelschnitt
Hij is de oudste man in het verhaal maar toch erg jong in ideeën. Hij heeft de tweede wereldoorlog achter zich gelaten en gaat mee met de moderne tijd. Hij is een wijze man. Hij werkt als vrijgever in de kerk.

Yacov Apfelschnitt word gespeeld door Chiam Topol


De conciërge
Hij zit een rolstoel omdat hij geen benen meer heeft. Hij is onaardig tegen iedereen behalve tegen zijn hond. Hij heeft een hekel aan joden.
De concierge word gespeeld door David Bradley

Mijn mening

Mijn eerste reactie toen ik de voorkant van de film zag en de titel hoorde was niet erg enthousiast. Normaal vind ik films die zich afspelen in het verleden niet zo heel leuk, maar deze film heeft uiteindelijk wel veel indruk op me gemaakt. Ik vond het echt een hele mooie film. Het is een film die totaal anders is dan andere films die over de 2e wereldoorlog gaan. Je kan heel goed meeleven met de personages in de film en dan vooral met Simcha. Als je de film bekijkt dan krijg je echt medelijden met hem. Ook met de andere leden uit de familie had ik erg veel medelijden. Tussen al de drama in de film door zit er toch ook wel iets vrolijks. Ik vind de momenten die je ziet tussen Chaja en Simcha erg mooi. Je ziet dat Simcha opbloeit als hij bij Chaja is. Een van de mooiste scènes vind ik als hij zijn eerste woordje zegt. Ik vond het in de film heel erg jammer dat Simcha dood ging. Het ging steeds beter in het gezin en toen gebeurde dat, dat vond ik wel jammer. Nog een hele mooie scène vond ik degene aan het eind als Chaja met haar vader mee gaat zoeken naar de koffers. Ik denk dat ik de film zelf niet zo snel had uitgekozen om te kijken, maar nu ik hem gezien heb vond ik het wel een hele mooie film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"