Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Left luggage (1998)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 891 woorden
  • 18 juli 2006
  • 10 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 10 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Film algemeen:
1.
Titel: Left Luggage!
Regisseur: Jeroen Krabbé
Genre: Drama
Jaartal: 1998
Schrijver: Gebaseerd op: Carl Friedman met het boek ‘Twee koffers vol’ uit 1983.

2.
Ik vond het een goede film. Ik heb door deze film veel geleerd over hoe het er bij een joodse orthodoxe familie aan toe gaat en ik vond het ook interessant om naar te kijken. Af en toe leek het een beetje saai te worden, maar dan gebeurde er toch wel weer iets interessants. Bijvoorbeeld bij de dood van Simcha, dat had ik echt niet verwacht. Er zat echt een verhaallijn in en het was ook heel erg goed te volgen.

3.
Chaja, een hippe filosofiestudente, neemt in de jaren '70 een bijbaantje als kindermeisje bij het joodse gezin Kalman. Als liberaal joodse heeft Chaja het erg moeilijk met de strikte leefregels van de orthodoxe familie. Het duurt dan ook niet lang voor ze botst met vader Kalman, die zijn gezin hardvochtig en zonder emotie opvoedt. Chaja wil ontslag nemen, maar de kleine stomme Simcha doet haar doorzetten. De band tussen Chaja en Simcha wordt als maar sterker; ze leert hem praten, ze begint de leefwereld en het verdriet van de familie te begrijpen. Ook de zoektocht naar twee verloren koffers die haar vader al 30 jaar voert, wordt stilaan een onuitvoerbare maar begrijpelijke missie.


Personages
Thema:
1.
Het thema is volgens mij drama. De verhaallaag van deze film was makkelijk te begrijpen er waren ook geen moeilijke dingen in het begin gebeurd waardoor je in de rest van het verhaal de dingen moeilijker begrijpt. Ik denk dat de schrijver als betekenislaag van deze film bedoeld: mensen te leren dat je voor een geloof of levensovertuiging (in dit geval het Jodendom) wel respect kunt hebben zonder het er mee eens te zijn.

1.
- Chaja is de hoofdrolspeelster volgens mij.
Chaja is een levenslustig en dapper meisje dat haar baan in een restaurant opgeeft, omdat ze genoeg heeft van de pesterijen van haar collega's. Ze heeft een nieuw baantje nodig en besluit met volle moed om bij een joodse familie in huis te gaan werken. Chaja is een heel aardig en dapper meisje. Ze komt op voor de rechten van wie dan ook en ze is soms ook wel emotioneel. Haar leeftijd ligt volgens mij tussen de 20 en 25 jaar.

- Simcha.

Simcha vindt Chaja al meteen leuk en door haar hulp leert hij praten. Hij vindt haar geweldig voor wat ze allemaal doet voor hem. Hij is eigenlijk een lief jongetje dat het liefste alles goed zou doen en zijn ouders perfect zou gehoorzamen. Maar hij kan niet praten (Chaja ging elke dag met Simcha naar de eendjes waardoor Simcha: Kwak-Kwak kon zeggen). Hij is ongeveer 6 jaar oud.

- Moeder van Simcha.
De moeder van Simcha is eigenlijk iets minder streng joods dan haar man en vindt sommige regels ook niet eerlijk. Ze heeft veel problemen met het strenge geloof en voelt zich soms een beetje depressief. Zij is ongeveer 45 jaar oud.

- Vader van Simcha.
Vader van Simcha is een hele strenge vader. Hij is de hele dag weg en komt ’s avonds thuis. Dan gaat hij naar zijn kamertje waar niemand anders mag inkomen. Als Chaja met hem een kleine ruzie krijgt, loopt Chaja zijn kamer binnen (Wat absoluut streng verboden is daar! Niemand mag in de kamer van de ‘man’ in huis komen). Daar ziet ze foto’s hangen van de vader toen hij klein was. Hij leek precies op zijn zoontje Simcha.

- Vader van Chaja.
De vader van Chaja is op zoek naar twee koffers die hij in de Tweede Wereldoorlog onder de grond had verstopt toen hij op de vlucht was. Hij werkt en zoekt de hele dag naar de koffers. In de koffers zaten persoonlijke bezittingen van hem. Het is een drukke man die meer tijd besteed aan zijn zoektocht naar zijn koffers dan aan zijn vrouw. Hij hoopt in die koffers zijn verleden terug te vinden. Volgens mij is hij ongeveer 45-50 jaar.

- Moeder van Chaja.
De moeder van Chaja vindt het helemaal niks wat haar man doet. Zij probeert alle oorlogsherinneringen te vergeten door kippensoep en cake maken. Ook zij is denk ik ongeveer 45 jaar oud.

2.
Het boek Left Luggage heb ik zelf nog niet gelezen maar persoonlijk vind ik het altijd leuker het boek te lezen dan de film te zien. Bij een boek kun je zo lekker zelf een beeld overal bij vormen en dat kan dus niet bij een film want daar is het beeld al voor je neergezet.

Verwerkingsopdracht:

Jeroen Krabbé -> de regisseur en hij speelt de rol van Men. Kalman.
Geboren op: 5 december 1944
Geborgen in: Amsterdam
Beroep: Acteur, regisseur en schilder.

Heel de familie van Jeroen Krabbé is artistiek (schilders, kunsternaars, schrijvers enz.).
Hij is als jongste ooit toegelaten op de Amsterdamse Kunstacademie. Toen hij zeventien was zat hij op de kunstacademie.

Jeroen Krabbé heeft in heel veel films gespeeld.
Dit zijn een aantal films waarin hij heeft gespeeld:
- Off Screen. - Een pak slaag.
- Oceans’ Twelve. - Soldaat van Oranje.
- Left Luggage. - De Vierde Man.
- Fogbound. - Alicia.
- Paul verhoeven Collection. - Fietsen naar de maan.
- The Discovery of Heaven. - Robin Hood.

Dit zijn een aantal films waar hij regisseur van was:
- Het dagboek van Anne Frank
- Left Luggage
- The discovery of heaven

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"