Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The Vanishing (1993)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 934 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 136 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
136 keer beoordeeld

Boek: het gouden ei
Film: the vanishing

Titel:

Voor het boek was de titel: “het gouden ei” gekozen. Deze titel is gekozen om dat Saskia (een van de hoofdpersonen) steeds droomde dat ze in een gouden ei gevangen zat en dat ze er alleen uit zou kunnen als ze nog zo’n ei tegen zou komen en er tegenaan zou botsen. Dat komt weer terug in het einde van de film. Op het einde wordt ze levend begraven. Eigenlijk heeft dit met elkaar te maken. Ze zit in een kleine ruimte waar ze niet meer uit kan. In de film wordt er niks vermeld van een gouden ei, of over een angst van Saskia (die Diane heet in de film). Daarom is “the vanishing”een betere titel. Dit betekent namelijk: “de verdwijning”. Dat past dus beter bij de film.

Personen:

In het boek: In de film:
Rex Jeff
Saskia Diane
Lieneke Rita
Raymond Barney

Bijna alle personen zijn aanwezig in de film die in het boek ook aanwezig zijn. Alleen de moordenaar (barney in de film en raymond in het boek) had in de film maar één kind (Denise) en in het boek twee. Ook zijn er 2 personen in de film die niet in het boek voorkomen: de uitgever die het boek van Jeff (rex in het boek) uitgeeft. Jeff is in de film namelijk schrijver. Ook is er nog een persoon die niet in het boek voorkomt: de buurvrouw van Jeff en Rita. Zij komt op het einde namelijk naar voren in de film. Zij weet waar Jeff naar toe is gebracht door Barney. Verder hebben alle personen ongeveer wel hetzelfde karakter: zowel in de film als in het boek. Alleen uiterlijk kun je niet zo goed beoordelen. In het boek wordt het uiterlijk wel beschreven maar moet je voor het grootste gedeelte toch alles fantaseren. In de film zie je de personen voor je. Zo had ik bijvoorbeeld een heel ander beeld van de moordenaar. Toen ik het boek las zag ik een hele normale man voor me die je zo tegen zou kunnen komen. Maar toen zag ik de film en daar leek hij veel meer op een moordenaar dan ik dacht.

Dat is dus af en toe wel vervelend. Je blijft toch het boek met de film vergelijken. Zo van dit gebeurt niet in het boek en dit wel. Daarom kun je beter niet eerst het boek lezen omdat je anders blijft vergelijken.

Tijd:

In de film laten ze tijdssprongen zien door over te schakelen naar een andere omgeving, of ze laten de plaatsnaam en het jaartal in beeld zien. Bijvoorbeeld: “twee weken later” of “Nederland, 1988”.
In het boek doen ze dat door een nieuw hoofdstuk te beginnen. De lengte van het verhaal verschilt tussen het boek en de film. In het boek zit tussen de verdwijning van Saskia en de komst van lieneke 8 jaar. In de film ontmoet Jeff haar nog dezelfde dag maar woont pas 3 jaar later met haar samen. Dit laten ze zien door in het beeld te zetten: “drie jaar later”. Het boek duurt dus veer acht jaar en de film ongeveer drie jaar.

Plaats en decor:

De plaatsen uit het boek komen ongeveer wel overeen met de plaatsen uit de film. Het tankstation n het vakantiehuisje bijvoorbeeld. Dat vakantie huisje onderstreept de verhaallijn extra duidelijk, omdat het best een “spannende” plaats is. In een ver land, afgelegen in het bos, als er iets gebeurt hoort niemand het en het is erg bouwvallig. Dat zorgt er voor dat het net iets spannender is. De sfeer in de film wordt vooral gecreëerd door de muziek en door de moordenaar steeds heel even te laten zien. In het boek wordt de sfeer weergegeven door de personen en de omgeving te beschrijven.

Perspectief:

In de film laat de cameraman je een aantal vanuit de positie van de persoon meekijken. Dit gebeurt onder andere als Jeff en Rita in de auto zitten en door een tunnel kijken. Je kijkt dan mee alsof je Jeff bent en je ziet in de achteruitkijk spiegel dat er een vrachtwagen aankomt. Ook laat hij je een keer door de ogen van Rita meekijken als ze achter de computer zit en probeert het wachtwoord te kraken. De cineast doet dit, zodat het spannender lijkt en zodat je je meer kunt inleven in die persoon. Je “beleeft” als het ware wat die persoon op dat moment beleeft.

Genre:

De spanning in de film wordt extra opgebouwd door “spannende” muziek te laten horen en steeds stukjes van de moordenaar te laten zien. Zo lijkt het op een echte triller. In het boek doen ze dit door steeds stukjes te beschrijven hoe mensen er uit zien en wat de moordenaar op dat moment aan het doen is. Ook beschrijven ze stukjes van de omgeving. Bijvoorbeeld: “hij liep door het donkere, dichtbegroeide bos”. Zo creëer je ook een bepaalde sfeer.

Mening:

Ik vind persoonlijk de film iets beter dan het boek. Dan zie je het voor je en kun je je beter inleven in de personen omdat je voor je ziet wat ze aan het doen zijn. Ik vind de film beter dan het boek maar de film lijkt niet echt op het boek. Er gebeurt veel in de film wat niet in het boek gebeurt en andersom. Je kunt het niet echt vergelijken. Ook had de film de meest de thrillereigenschappen. Dat komt omdat er natuurlijk muziek bij zit en dat kan natuurlijk niet in het boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Vanishing (1993)"