The Vanishing (1993)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1485 woorden
  • 28 januari 2004
  • 165 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
165 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Enkele thema’s uit deze film zijn:
liefde (de liefde tussen Rex en Saskia en Rex en Lieneke)
onzekerheid (de twijfel bij Rex over leven of dood van Saskia)
moord (de moord op Saskia en later ook op Rex)
claustrofobie (de nachtmerries over het gouden ei)

Enkele motieven uit deze film zijn:
De droom: de droom over het gouden ei.
De liefde: de onvergetelijke liefde tussen Saskia en Rex.
De dood: de raadselachtige verdwijning van Saskia.
Vakantie: de vakantie van Rex en Saskia, waar Saskia uiteindelijk ook
verdwijnt.
Het kwade: het kwade van Lemorne om Saskia te ontvoeren.

Rex Hofman:
Rex is een rustige man die veel nadenkt over de dingen in het leven. Hij houd er veel van geheugen- en woordspelletjes. Hij vindt het ook erg leuk om Saskia te plagen. Aan een aantal dingen van Saskia eriteerd hij zich enorm en soms kan hij zich niet goed beheersen. Later heeft hij daar altijd spijt van. Hij bedenkt zich regelmatig hoeveel hij van haar houdt, en kan zich al 4 jaar niet voorstellen dat hij haar echt heeft.. Hij heeft het er dan ook erg moeilijk mee dat Saskia opeens verdwenen is. Zelfs als hij een nieuwe vriendin heeft denkt hij nog bijna elke dag aan Saskia. Aan het einde van het boek ontmoet hij Lemorne, die zegt dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Rex komt dat echter alleen maar te weten als hij het zelf ondervind, en gaat dus uiteindelijk, op de zelfde manier als Saskia dood. Rex verandert niet zoveel in het verhaal. Hij wordt alleen wat serieuzer. Wat uiterlijk betreft weten wij eigenlijk niets over hem.

Saskia Ehlvest:
Saskia is negen jaar jonger dan Rex. Ze heeft last van claustrofobie en Toen ze klein was had ze eens gedroomd dat ze opgesloten zat in een gouden ei dat door het heelal vloog. Alles was zwart, er waren niet eens sterren, ze zou er altijd moeten zitten, en ze kon niet doodgaan. Er was maar n hoop. Er vloog nog zo’n Gouden Ei door de ruimte, als ze tegen elkaar zouden komen, zouden ze allebei vernietigd zijn, dan was het afgelopen. Maar het heelal was zo groot.”
Saskia is een beetje een apart meisje, met vreemde ideeën. Zo wilde ze op alle plekken waar ze met Rex wat moois had meegemaakt een muntje leggen, zo ook op het “beruchte” tankstation.
Saskia had roodgespoeld wriemelhaar, veel sproetjes en Rex vond haar een baldadig uitstraling hebben. Vroeg in het verhaal wordt ze al ontvoerd, dus we weten niet zoveel van haar.

Lieneke:
Lieneke is de vriendin van Rex. Hij vraagt haar ten huwelijk, maar die avond nog krijgt Rex een nachtmerrie over het gouden ei. Deze nachtmerrie heeft Saskia ook gehad en zo weet Rex dat Saskia altijd tussen hen in zal blijven staan. Lieneke respecteerde het gemis dat Rex nog steeds heeft bij de gedachten aan Saskia. De enige rol die lieneke in het verhaal speelt is de vriendin van Rex, maar ze heeft verder niet echt wat ondernomen.

Raymond Lemorne:
Lemorne (zo wordt hij steeds in het boek genoemd) is een Franse scheikundeleraar. Als we voor het eerst over hem lezen is hij 16 jaar oud en vraagt hij zich af hoe het is om van het balkon af te vallen. Hij is dus een beetje vreemd en doet wat in hem opkomt, wel denkt hij er eerst goed over na. Hij gaat eerst zijn rare stunts analyseren. Hij is dus naar beneden gesprongen om dat uiteindelijk zelf te ervaren. Daarna lag hij 6 weken in het ziekenhuis en ook hier dacht hij weer hard na over zijn sprong. Later redt hij een kind van de verdrinkingsdood, maar terwijl hij dat doet vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen. “Maar zou ik nu ook in staat zijn om een misdaad te plegen?’ Hij stelde zich de gruwelijkste daad voor die hij zo gauw kon verzinnen. Bij hem was het zo dat het krijgen van een gedachten hem minstens verplichten tot het werkelijk uitvoeren van deze gedachten.
Hij besluit dus om het te proberen. Als scheikundeleraar kon hij makkelijk aan grondstoffen voor chloroform komen Hij besloot het in het vakantie huisje allemaal uit te gaan voeren. Hij oefent een paar keer en dan lukt het hem Saskia te ontvoeren. Later geeft hij Rex de kans hetzelfde te ondergaan als Saskia om zo te weten te komen wat er Saskia gebeurd is. Inmiddels is hij dan 49 jaar, getrouwd en heeft dan 2 kinderen. Van zijn uiterlijk zijn we niets te weten gekomen.
Ik vind hem alleen wel een beetje psychisch gestoord, om zo met mensen om te gaan. Bovendien is het vreemd dat je alles doet wat ook maar in je opkomt. Ik vind het raar dat zijn vrouw en kinderen Lemorne niet doorhadden. Met de smoes dat hij het huisje wat wilde opknappen lukte het hem steeds om weg te gaan, naar het huisje, of naar het benzinestation toe.

Titelverklaring:
”Het gouden ei” slaat op een droom die Saskia ooit had, over een ruimteschip in de vorm van “een gouden ei” waar ze in opgesloten zat en wat doelloos rondzweeft in het heelal. Je kan niet doodgaan, alleen wanneer je tegen het andere ei dat ook in de ruimte rondzweeft bots, kan je weer vrij komen. Maar aangezien het heelal enorm groot is, is het haast onmogelijk te ontsnappen. De hoofdpersoon in het boek is Rex Hofman. Samen met zijn vriendin Saskia Elhvist gaat hij in 1975 op vakantie naar Frankrijk. Onderweg stoppen ze bij een benzinestation. Nadat ze een ruzietje goed hebben gemaakt gaat Saskia wat te drinken kopen in het benzinestation. Intussen beseft Rex hoeveel hij eigenlijk van haar houdt, hij wil haar nooit meer kwijt. Maar Saskia blijft heel
lang weg en als Rex haar gaat zoeken, blijkt ze spoorloos verdwenen te zijn. Een grote zoekactie wordt ingezet, maar Saskia blijft spoorloos.

Dan gaat het verhaal 8 jaar later weer verder. Rex heeft intussen een nieuwe vriendin, Lineke, met wie hij samen op vakantie is in Italië. Onder een partijtje badminton krijgt Rex de gedachte om met Lineke te gaan trouwen, En Lineke krijgt die gedachte ook.. Maar als hij haar ’s avonds ten huwelijk blijkt toch dat Saskia nog tussen hen in staat en ze besluiten om toch nog niet te gaan trouwen. Die nacht heeft Rex een nachtmerrie die ook Saskia eens had toen ze nog jong was. Rex zit opgesloten in een gouden ei dat door de ruimte vliegt. Hij moet er voor eeuwig in blijven en alleen als het andere gouden ei dat door de ruimte vliegt hem raakt, zal hij sterven en is hij uit zijn lijden verlost.

Dan gaat het verhaal weer 8 jaar terug. Het gaat in dit hoofdstuk over de persoon Raymond Lemorne, de ontvoerder en moordenaar van Saskia. Er wordt beschreven dat toen Raymond eens een meisje van de verdrinkingsdood had gered, hij bij zichzelf bedacht dat het heel makkelijk was om ongestraft een misdaad te plegen. Deze zieke gedachte gaat hij steeds verder uitwerken. Hij koopt een afgelegen huisje, een pistool en een fles gif. Ook bedenkt hij hoe en waar hij het vrouwelijke slachtoffer gaat pakken. Zo bedenkt hij een truc dat hij zijn arm in een mitella doet, bij een druk benzinestation gaat staan en aan een jonge vrouw vraagt of ze misschien even wil helpen met zijn aanhangwagentje te koppelen. Ondertussen zal hij de vrouw bedwelmen en haar ontvoeren. Tijdens dit plan vermoordt hij ook nog tussen door 2 onschuldige kampeerders. Zijn plan mislukt steeds, totdat hij Saskia
tegenkomt. Voor ze het weet heeft hij haar in de auto bedwelmd en haar meegenomen. En wordt er beschreven hoe ze is vermoord.
Dan gaat het verhaal weer 8 jaar verder. Rex en Lineke zijn terug van vakantie. Door
het huwelijksaanzoek en de nachtmerrie, besluit Rex, als een soort eerbetoon aan Saskia, een grote reclamecampagne te houden in Franse bladen. Eerst krijgt hij geen serieuze reacties hierop, maar na een tijdje komt er een 50 jaar oude man naar hem toe (Raymond Lemorne), die vertelt dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Hij vertelt dat ze dood is. Hij wil het Rex, die de man herkend van een foto genomen van het benzinestation waar hij met een mitella voor de ingang stond, wel uitleggen hoe ze is vermoord, maar alleen door hetzelfde met hem te doen. Rex twijfelt, maar gaat toch mee, uit liefde voor Saskia. Ze rijden naar het benzinestation, waar Lemorne precies de situatie naspeelt zoals bij Saskia. Rex neemt ook het slaapmiddel in. Als hij weer wakker wordt merkt hij dat hij levend begraven is in een kleine kist.

De film eindigt dat Lineke Rex als vermist opgeeft. Er komt een maandenlange speurtocht, maar die levert niets op. Net als Saskia 8 jaar terug, is Rex nu ook van de aardbodem verdwenen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Vanishing (1993)"