Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Het bittere kruid (1985)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 815 woorden
  • 29 januari 2004
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
103 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Filmverslag: Het Bittere Kruid 1. Regie: Kees Van Oostrum
Met: Ester Spitz, Gerard Thoolen, Kitty Courbois, Frank Rigter, Marion Van Wijk, Mirjam de Rooij, Jaar: 1985
Ik heb de film op school met de klas tijdens de Nederlandse les gekeken. De film is naar het boek van Marga Minco gemaakt, het is een oorlogsfilm. 2. Shara is een joods meisje. Ze is bevriend met Greet, maar haar vader werkt voor de Duitsers en Greet mag Shara niet meer zien. David, de broer van Shara moet worden gekeurd voor het leger en zorgt er voor dat hij wordt afgekeurd. De joden krijgen allemaal een ster van de Duitsers, zodat ze kunnen zien wie jood is en wie niet. De ouders van Shara krijgen te horen dat ze naar Amsterdam moeten verhuizen. Shara blijft achter met David, en Lotti de vriendin van David. Shara krijgt ruzie met Lotti en vertrekt ook naar Amsterdam naar haar ouders. David en Lotti laten hun persoonsbewijs vervalsen zodat de Duitsers niet kunnen zien dat ze Joods zijn. De ouders van Shara willen dat niet omdat het volgens hen in strijd is met het geloof. In Amsterdam probeert Greet, die ook in Amsterdam woont, Shara over te halen om een keer langs te komen. Shara mag eigenlijk niet maar gaat er toch heen. Na een ruzie met Greet gaat ze weer gauw naar huis toe. De rijke buren van Shara zijn al meegenomen door de Duitsers, en Shara 's gezin gaat wonen in het huis van hun buren. Als Shara op een dag over straat loopt, wordt ze bijna opgepakt door de Duitsers. Maar omdat ze zegt dat ze in een andere straat wordt hoeft ze niet mee. Na een tijdje worden haar ouders opgepakt en kan ze op het nippertje ontsnappen. David is ondertussen gelukkig getrouwd, maar Lotti is nog een beetje door de war van de oorlog. Shara gaat bij haar ondergedoken broer wonen. Ze veranderen hun kleren en ook hun haren zodat ze niet te herkennen zijn. Ze gaan weg met de trein naar een oom in Lisse. Ze gaan allemaal apart en ze spreken ergens anders af om weer bij elkaar te komen. Maar Lotti raakt helemaal in de war en begint te schreeuwen. David gaat achter haar aan, en ze worden allebei meegenomen door de Duitsers. Shara gaat dus alleen naar haar oom, en blijft daar de rest van de oorlog... Ze heeft de oorlog in haar eentje overwonnen. Er is sprake van conflicten, bijvoorbeeld tussen Shara en Greet als Shara bij Greet op bezoek komt in Amsterdam. 3. - Het speelt zich een groot gedeelte in Amsterdam af, omdat ze in getto wijken wonen. - Het was vooral donker als er Duitsers in de buurt kwamen. Voor is er niet heel veel gebruik van gemaakt. - Shara was juist beetje onopvallend gekleed, zodat de Duitsers niet ieder moment op haar af kwamen. - Ja, ik denk het wel om vooral spannend te maken. Niet als achtergrondmuziek in ieder geval. - Nee

4. - Shara is een joods meisje dat wel weet wat ze wil, en dat ook vaak zegt. Ze is ook nogal speels. - Greet is een vriendin van Shara, maar ze maakt graag gebruik van de luxe die ze heeft door haar vader, die bij de Duitsers hoort. - Shara reageerde heel direct op andere mensen. Maar je ziet haar ook huppelend door de stad lopen, waardoor je zag dat ze speels was. Greet: Bij Greet zie je gewoon al aan het lopen dat ze verwend is. Ze heeft ook een of andere dure sjaal om waaraan je dat ook ziet. Ze maakt overal gebruik van waar ze dat van kan maken. - Allebei vermaken ze zich met dingen die toen wel veel gebruikt werden. Bijvoorbeeld grammofoonplaten luisteren. 5. - Hij moest het boek van Marga Minco verfilmen en dat is aardig gelukt. Hij heeft ook meer duidelijk gemaakt over de 2e wereld oorlog. - De hoofdpersoon is in het boek iets jonger, en er zijn een paar wijzigingen gemaakt in de verhaallijn… zoals dat de NSB jongens Shara niet verraden als ze bij Greet is. 6. - Ik vond het wel een interessante film. Het boeide me vooral hoe de Duitsers de Joden in 1 hoekje dreven om ze te doden, en hoe sommige Joden onderdoken en vluchtten. Het was wel jammer dat de film wat later was gemaakt dan hadden er mooiere effecten in. Die technieken hadden ze toen ze de film maakten nog niet. - Als het Joodse gezin bericht kreeg van de Duitsers, (bijvoorbeeld voor Jodensterren) dan was dat ook een heel gebeuren en je zag hoe de meningen verdeeld waren. Ik vond het mooi dat er niet heel makkelijk over gedaan werd. Wat me niet boeide was hoe Greet haar leventje leidde… Ze was wel belangrijk voor het verhaal, omdat Shara haar beste vriendin kwijt raakte. Maar de rijkdom van Greet hoefde er van mij niet bij.

REACTIES

R.

R.

dit is niet compleet de acteurs staan erbij maar niet wie welke rol speelt erg bagger hoor

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het bittere kruid (1985)"