Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 3409 woorden
  • 12 oktober 2017
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
37 keer beoordeeld

Inleiding

Hoi! Ik en mijn klasgenoten hebben de afgelopen week een film gekeken genaamd: Goodbye, Lenin. Dit is een Duitstalige film uit het jaar 2003. De film gaat over het leven in de DDR en die tijd daarna. In dit filmverslag staat alle informatie die ik over de film Goodbye Lenin te weten ben gekomen. Bij het maken van dit verslag heb ik tijdens de film aantekeningen gemaakt en thuis deze verder uitgewerkt met behulp van het internet.

Ik wens je veel plezier met het lezen van mijn verslag!

 

Regisseur

De regisseur van de film Goodbye, Lenin is Wolfgang Becker. Becker volgde in Berlijn een opleiding aan de Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin. Er volgde veel belangstelling voor zijn eindexamenproject: de film Schmetterlinge, Becker won met deze film een Gouden Luipaard in het Filmfestival van Locarno.

Na zijn studie hield hij zich bezig met televisieproducties. Zo schreef hij afleveringen voor de Duitse krimiserie Tatort. Becker’s eerste lange speelfilm was Das Leben ist eine Baustelle, die uitkwam in 1994, deze film was succesvol. Zijn meest succesvolle Duitse speelfilm is Goodbye, Lenin! Die in Duitsland veel publiek trok en verschillende prijzen won.

Bron: www.wikipedia.nl

(Ik heb geprobeerd om deze tekst zo goed mogelijk in mijn eigen woorden te schrijven)

 

Gebeurtenissen (samenvatting)

Deze samenvatting heb ik in chronologische volgorde opgeschreven.

De film Goodbye, Lenin! gaat over het gezin Kerner die in Berlijn woont. Ze leiden een gelukkig bestaan tot opeens de vader van het gezin naar West-Berlijn vlucht. Moeder vertelt haar kinderen dat hun vader een andere vrouw heeft, die dag veranderde alles. De moeder van het gezin (Christiane Kerner) raakte in een zware depressie, waardoor ze in een inrichting moest, ze heeft destijds acht weken geen woord gesproken. Na die acht weken mag Christiane weer terug naar huis, naar haar kinderen (Alex- en Ariane Kerner), ze is dolblij om hun weer te zien. Nadat ze thuis is gekomen is Christiane een trotse medestander van de DDR (Duitse Democratische Republiek), ze heeft alles over voor haar vaderland.

Tien jaar later wanneer Alex een volwassen man is, is hij voor de val van de Berlijnse muur, hij vindt dat Berlijn niet verdeeld moet worden in twee delen. Daarom loopt hij mee met een demonstratie op de dag dat de DDR veertig jaar bestaat, op dat moment ontmoet hij Lara, ook zij loopt mee met het protest. Op het moment dat deze demonstratie wordt gehouden moet Christiane naar een congres van de DDR, de auto waarin zij reed werd stopgezet omdat de mensen van het protest de weg blokkeerden, waarna Christiane de auto uitstapt. Per toeval ziet zij haar zoon Alexander meelopen met de demonstratie tegen het Communistische regime, ze schrikt zo erg dat zij een hartinfarct krijgt. Alexander ziet dit en wil zijn moeder helpen, alleen wordt hij door de politie halt gehouden en afgevoerd naar het politiebureau. Door de erbarmelijke toestand waarin zijn moeder is terechtgekomen mag Alexander het politiebureau eerder verlaten om naar zijn moeder in het ziekenhuis te gaan.

Bij de aankomst in het ziekenhuis ziet hij zijn zus Ariane huilen bij het bed van hun moeder, waarna hij krijgt te horen dat zijn moeder in een coma ligt.

Lara (het meisje dat Alexander heeft ontmoet bij de demonstratie) is de verpleegster van Christiane. Als Alexander Lara tegenkomt ontstaat er een vriendschappelijke relatie die uiteindelijk veranderd in een liefdesrelatie. Tijdens Christiane’s coma worden Oost- en West-Berlijn gezamenlijk één stad.

Na acht maanden ontwaakt Christiane merkwaardig uit haar coma. Volgens de dokter van Christiane mag er niets opwindends gebeuren waardoor Christiane weer terug valt. Daarom is het van belang dat Alexander zijn moeder zo goed mogelijk beschermt tegen de buitenwereld, alleen dit doet hij op een manier die misschien niet de beste manier bleek te zijn, Alexander wil er namelijk voor zorgen dat zijn moeder niks van de hereniging tussen Oost- en West-Berlijn komt te weten. Dit doet hij door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat haar kamer volledig wordt hersteld naar oorspronkelijke staat. In het begin verloopt alles volgens plan maar na een tijdje beginnen er problemen te ontstaan, moeder wil namelijk graag Spreewald-augurken alleen deze zijn nergens te vinden, omdat dit product alleen verkrijgbaar was in de DDR. Ook wilde Christiane graag tv kijken, dit werd helaas ook een probleem voor Alexander aangezien er op de tv veel ‘’Westelijke’’ programma’s worden uitgezonden. Hierdoor raakt Alexander weer in de problemen, hij kan natuurlijk niet telkens het verzoek van zijn moeder weigeren. Dus gaat hij een eigen nieuwsprogramma maken samen met zijn collega en vriend Denis. In dit programma leggen ze bijvoorbeeld uit aan Christiane waarom er opeens een Coca Cola spandoek wordt opgehangen in de ‘’DDR’’.

Als moeder na een tijdje uit bed stapt, loopt ze naar buiten om een frisse neus te halen. Wanneer ze buiten komt ziet ze allemaal Westerse invloeden in de stad, ook ziet ze allemaal West-Berlijnse verhuizers die van plan zijn om in de ‘’DDR’’ te gaan wonen. Als ze bij een straat staat kijkt ze omhoog en ziet ze een helikopter met daaraan en enorm groot beeld van de eerste premier van de Sovjet-Unie, oftewel Vladimir Lenin. 

Wanneer de familie Kerner op vakantie gaat naar hun zomerhuisje komt Christiane met het echte verhaal over de vader van Alexander en Ariane. Ze vertelt haar kinderen dat haar vader graag naar het westen wilde aangezien hij het niet zag zitten in de DDR. Christiane beloofde hem dat zij later met de kinderen ook naar het Westen kwam, uiteindelijk heeft ze dit niet gedaan. Ze was namelijk ontzettend bang voor de gevolgen hiervan, daarom is ze in de DDR gebleven. Wel heeft hun vader heel veel brieven gestuurd, alleen deze zijn allemaal niet beantwoord of gelezen. Christiane zou nog zo graag haar man willen zien….

Tijdens hun vakantie in het zomerhuisje krijgt moeder een tweede hartaanval, ze moet met spoed naar het ziekenhuis. Ondertussen terwijl moeder in het ziekenhuis ligt gaat Alexander op zoek naar zijn vader in het Westen van Berlijn. Daar komt hij terecht in het huis van zijn vader waar op dat moment een feest wordt gehouden. Als hij zijn vader na ±20 jaar weer terugziet, raken ze beiden ontroerd. Alexander vertelt zijn vader alles wat er in de 20 jaar is gebeurd ook vertelt hij over de toestand waarin zijn moeder zich in bevindt. Daarom besluit de vader van Alexander (Robbert Kerner) om op bezoek te gaan bij zijn voormalige vrouw.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Alexander beseft dat hij nu de waarheid tegen zijn moeder moet vertellen, dit doet hij door in zijn zelfbedachte nieuwsprogramma te vertellen dat de Berlijnse muur is gevallen.

In het einde van de film zie je dat Christiane uiteindelijk helaas overlijdt. Haar laatste wens was dat haar as samen met vuurwerk in de lucht werd geschoten.

 

“De DDR die we in stand hebben gehouden was waarschijnlijk mooier dan de werkelijke DDR.”

  

🚀Alexander Kerner

Personen

Veel van de informatie die ik hieronder heb opgeschreven, is ook vermeld in de samenvatting.

Alexander Kerner (Daniel Brühl)

Alexander is een eigenwijze jongen, die veel van zijn moeder houdt. Wanneer zij in een coma raakt, brengt hij zijn moeder elke dag een bezoekje in het ziekenhuis. Als zij na acht maanden uit haar coma ontwaakt, wordt er verteld dat ze geen enkel stressmoment mag meemaken in haar leven. Daarom doet Alexander alles op alles om zijn moeder te beschermen tegen de buitenwereld.

Ook is Alexander de hoofdpersoon van de film. Hij is de persoon die meeloopt met de demonstratie tegen de DDR. Tijdens dit protest ontmoet hij Lara. Per toeval komt hij zijn moeder tegen die onderweg is naar een congres. Op dat moment ziet hij dat zijn moeder in elkaar zakt op de straat. Wanneer hij naar haar toe wil gaan wordt hij tegengehouden door de politie en afgevoerd naar het politiebureau, doordat zijn moeder in een kritieke toestand ligt, wordt hij eerder vrijgelaten om bij zijn moeder op bezoek te gaan.

 

Christiane Kerner (Katrin Saß)

Christiane is ook de hoofdpersoon van de film. Zij is de moeder van Alexander en Ariane en destijds de vrouw van Robbert Kerner. Haar man Robbert kon het niet meer aan om te wonen in Oost-Berlijn, hij wil naar het westen. Christiane heeft afgesproken met Robbert dat ze met Alexander en Ariane ook naar het westen zouden gaan, maar dat is er nooit van gekomen. Christiane was bang voor wat de gevolgen zouden zijn als zij en haar gezin in het Westen van Berlijn gingen wonen. Robbert stuurde Christiane en zijn kinderen talloze brieven, die helaas niet gelezen of beantwoord werden. Christiane wil liever niet dat haar kinderen dit weten dus vertelt ze dat hun vader een andere vrouw heeft gevonden in West-Berlijn. In die tijd raakt ze in een zware depressie en komt ze in een inrichting terecht waar ze acht weken geen woord uitspreekt. Als ze weer is hersteld en thuis mag komen is ze dolblij om haar kinderen weer te zien. Nadat ze is thuisgekomen doet ze alles voor haar vaderland. Ze is super socialistisch en doet er alles aan om de DDR in stand te houden, zo zingt ze bijvoorbeeld FDJ-liedjes met Duitse kinderen in Oost-Berlijn.

 

Lara (Tsjoelpan Chamatova)

In het begin van de film zie je dat Lara ook meeloopt in de protestdemonstratie tegen de DDR, daar ontmoet ze Alexander, het is liefde op het eerste gezicht. Wanneer Christiane in het ziekenhuis ligt komt Lara Alexander tegen, omdat Lara de verpleegster is van zijn moeder. In de acht maanden dat Christiane in een coma ligt, leren Alexander en Lara elkaar beter kennen. Na een tijdje krijgen ze een relatie samen.

Lara helpt Alexander om ervoor te zorgen dat Christiane niks afweet van de hereniging tussen Oost- en West-Berlijn, maar na een tijdje vindt ze dat Alexander de waarheid moet vertellen, omdat ze het niet netjes vind dat iedereen telkens tegen haar moet liegen.

Ariane Kerner (Maria Simon)

Ariane is de zus van Alexander. Toen Berlijn werd verdeeld in 2 delen (Oost- en West-Berlijn) is Ariane gestopt met haar studie om bij de Burger King te werken, hier ontmoet zij haar vriend. Terwijl ze een bestelling opneemt bij de Burger King komt er een klant bij het raam die ze op een of andere manier herkent. Ze luistert goed naar zijn stem en komt erachter dat dit haar vader is, wanneer ze de auto achterna kijkt ziet ze twee kleine kinderen op de achterbank zitten. Ze heeft dit verhaal direct aan haar broer Alexander vertelt toen ze thuiskwam.

Ik vond zelf dat ze niet echt een aanvullende rol had in de film. Voor mijn part had ze wel meer in de film mogen spelen.

Denis (Florian Lukas)

Denis is een West-Berlijnse jongen. Hij is de vriend en collega van Alexander, hij helpt Alexander met het journaal waarmee ze Christiane om de tuin leiden. Denis speelt in hun zelfbedachte nieuwsprogramma, de nieuwslezer. Denis en Alexander hebben elkaar ontmoet op hun werk, samen zorgen ze ervoor dat mensen in Duitsland goed tv kunnen kijken met een satelliet schotel.

Zelf vond ik dat Denis niet echt veel in de film voorkwam.

Robbert Kerner (Burghart Klaußner)

Dit personage kwam niet geregeld voor in de film, wel werd er veel over hem gesproken, alleen in het einde van de film zie je Robbert Kerner. Robbert is de vader van Alexander en Ariane en destijds ook de man van Christiane. Robbert wil naar West-Berlijn omdat hij het niet meer trekt in de DDR, daarom wil hij graag met zijn gezin ‘’vluchten’’ naar het Westen. Zijn vrouw stemde daarin toe, alleen zij en haar kinderen zijn nooit met hem meegegaan, omdat Christiane bang was voor de gevolgen hiervan. Robbert stuurde het gezin talloze brieven die helaas niet gelezen en beantwoord werden.

Plaats

De film speelt zich af in Duitsland, Berlijn.

 

Probleem en afloop

Probleem= Christiane lag acht maanden in een coma en weet niet wat er zich allemaal heeft afgespeeld in haar vaderland. Doordat ze geen enkel stress moment mag beleven moeten de mensen om haar heen haar behoeden voor de waarheid van de DDR. Alexander bedenkt met zijn vriend en collega Denis daarom een journaal, in dit nieuwsprogramma bedenken ze zelf het nieuws en laten dit zien aan Christiane. Zo zorgen ze ervoor dat Christiane niets meekrijgt van alles wat zich heeft afgespeeld terwijl zij in een coma lag.

Afloop= Alexander laat aan zijn moeder in het nieuwsprogramma zien dat Oost- en West-Berlijn weer zijn herenigd. Helaas overleed Christiane op het laatste moment van de film. Haar laatste wens was dat haar as samen met vuurwerk in de lucht werd geschoten.

 

 

 

 

 

Mijn mening

Ik heb bij het kijken van deze film een goed beeld gekregen hoe de mensen in Oost- en West-Berlijn leefden. Zo kon je veel verschillen zien tussen de twee delen van Berlijn, bijvoorbeeld de kleding die ze droegen, de nieuwsprogramma’s en de voorwerpen die werden gebruikt in de film. Zo was er een scène in de film waarbij er West-Berlijnse verhuizers al hun spullen buiten neer hadden gestald in Oost-Duitsland. Christiane keek vervreemd naar hun meubels en zag een opvallende roze lampenkap. Waarschijnlijk had ze zoiets nog nooit eerder gezien omdat dit niet verkrijgbaar is in de DDR.

De spullen die in de DDR werden verkocht waren namelijk een tikkeltje anders dan de spullen in het Westen. In West-Berlijn gingen de mensen namelijk met de tijd mee.

Ik vond deze film best wel leuk maar aan de andere kant vond ik de film een beetje langdradig aangezien er een paar stukjes in de film voorkwamen die naar mijn mening niet echt spannend of vermakelijk waren. Wel zat er humor in de film, zoals bijvoorbeeld de scène waarbij Alexander allemaal goederen ging hervormen tot producten uit de tijd van de DDR. Hij ging overal op zoek naar een leeg potje Spreewald-augurken, maar deze was nergens verkrijgbaar. Totdat hij bij zijn vriendin op visite kwam en een leeg potje Spreewald-augurken zag staan gevuld met verfkwasten. Hij nam deze mee naar huis en vulde deze pot met Hollandse augurken. Zo wist zijn moeder niks van de hereniging tussen Oost- en West-Berlijn.

 

Titel

De titel betekent: Tot ziens Lenin.

Oost-Berlijn was destijds in handen van de Sovjet-Unie. Ik denk dat de film deze titel heeft gekregen omdat Lenin soort van symbool staat voor de Sovjet-Unie, hij is namelijk de eerste leider van de Sovjet-Unie.

Lenin komt in het midden van de film duidelijk naar voren, wanneer Christiane ‘’stiekem’’ naar buiten gaat en een helikopter ziet vliegen met een groot standbeeld van Lenin. Dit stond symbool voor het einde van de scheiding tussen Oost- en West-Berlijn, er waren geen verschillen meer in de stad, de muur stond er niet meer en de leiders van Duitsland hadden het nu voor het zeggen in Berlijn.

 

Begin en afloop

In het begin van de film zie je dat Berlijn is verdeeld in twee delen: Oost en West. Ongeveer in het midden van de film zie je dat Berlijn weer één stad is geworden.

De personen in de film zijn in het begin vooral op zichzelf gericht, ze doen hun eigen ding en trekken niet bepaald veel met elkaar op. In de loop van de film zie je daarentegen dat alle personages met elkaar gaan samenwerken, om Christiane goede zorg aan te bieden door niet de waarheid tegen haar te vertellen. Maar op het laatste moment in de film wanneer Christiane bijna overlijdt, vertelt Alexander haar de waarheid via zijn zelfbedachte nieuwsprogramma.

 

 

 

 

 

 

Karakterontwikkeling

Alexander Kerner

Ik vond Alexander een eigenwijs typje die graag alle touwtjes in handen wilde hebben. Dat kon je duidelijk zien wanneer Lara hem verteld dat hij eerlijk moest zijn tegenover zijn moeder, alleen Alexander wil niet dat hij zijn moeder kwijt raakt dus beschermt hij zijn moeder voor de buitenwereld.

Aan het einde van de film is Alexander wel wat minder eigenwijs geworden, aangezien hij in zijn zelfbedachte ‘’nieuwsprogramma’’ liet zien dat Oost- en West-Berlijn weer herenigd waren, hij heeft dus wel een beetje naar zijn vriendin Lara geluisterd.

Christiane Kerner

Ik vind Christiane een personage die veel om andere mensen geeft zoals bijvoorbeeld haar kinderen. Maar aan de andere kant vond ik haar een beetje egoïstisch, aangezien ze haar man (Robbert Kerner) heeft achtergelaten in West-Berlijn en verder niks van zich heeft laten horen. Ook had ze tegen haar kinderen vertelt dat hun vader hen had achtergelaten voor een andere vrouw in het Westen van Berlijn, terwijl dit niet eens waar was.

Pas aan het einde van de film wanneer de familie Kerner bij hun zomerhuisje zitten vertelt Christiane het ware verhaal over hun vader.

 

Lara

Ik vond Lara een leuk personage uit de film, ze was erg zorgzaam voor Christiane en ze heeft het beste beentje voor met iedereen uit de film. Daarom wil ze uiteindelijk ook dat Alexander de waarheid verteld aan zijn moeder, omdat ze het niet eerlijk vind tegenover Christiane om telkens tegen haar te liegen.

Zelf vond ik dat Lara gedurende film niet echt was veranderd, wel is ze meer naar zichzelf gaan luisteren en kwam ze meer voor zichzelf op.

 

Belangrijke plekken

Oost-Berlijn: In dit deel van Berlijn woont de familie Kerner (Christiane, Alexander & Ariane)

West-Berlijn: In dit andere deel van Berlijn woont de vader van de familie Kerner (Robbert Kerner)

Het ziekenhuis: Christiane komt in het ziekenhuis terecht vanwege haar hartinfarct, in dit ziekenhuis krijgen Alexander en Ariane te horen dat hun moeder in een coma ligt. Uiteindelijk blijft Christiane acht maanden lang in een coma, in de tijd dat zij in een coma lag zijn Alexander en Lara verliefd geworden op elkaar en hebben ze een relatie.

Aan het eind van de film krijgt Christiane weer een hartinfarct waardoor ze naar het ziekenhuis moet, hier krijgt ze te horen dat ze heel zwak is en binnen een kort termijn overlijd.

 

Tijd

In het begin van de film zie je Alexander toen hij nog een kind was, ook zie je dat de vader van het gezin (Robbert Kerner) het gezin verlaat om in West-Berlijn te gaan wonen (dit noem je een flashback). Na deze scènes is de film in chronologische volgorde verteld.

In het begin van de film zie je Alexander toen hij nog een kind was, ook zie je dat de vader van het gezin (Robbert Kerner) het gezin verlaat om in West-Berlijn te gaan wonen (dit noem je een flashback). Na deze scènes is de film in chronologische volgorde verteld.

Ik vind dat de film een goede maar ook een slecht afloop heeft, de film heeft een slechte afloop omdat  Christiane Kerner uiteindelijk overlijd. Maar aan de andere kant heeft de film ook wel een goede afloop omdat je op het einde van de film de hereniging ziet met Alex en zijn vader die hij ±20 jaar niet heeft gezien.

 

Beeld

Ik vond dat ze de jaren 80/90 goed hebben nagebootst in de film, want ze reden in andere soort auto’s dan die we nu gewend zijn, ze luisterden naar ander soort muziek, ze aten ander soort voedsel en noem maar op. Ook zag je het verschil tussen kleding in Oost- en West-Berlijn, in Oost-Berlijn droegen de acteurs grijze maar ook sombere kleding, maar in

West-Berlijn droegen de mensen kleding uit de jaren 80/90, deze kleding was daarentegen wat vrolijker.

Ook vond ik dat de kleuren die in de film werden verwerkt goed waren uitgekozen, want je had echt het idee dat deze film rond de jaren 90 is opgenomen terwijl deze film geproduceerd werd in het jaar 2003.

 

Geluid:

Ik vond dat de muziek die in de film werd gebruikt, een aanvullende functie had aangezien er dramatische muziek werd afgespeeld wanneer de scène zelf ook triest of dramatisch was.

De muziek die in de film werd gebruikt is gecomponeerd door de musicus en componist Yann Tiersen. Zelf vind ik zijn muziek heel erg mooi, omdat zijn muziek heel sentimenteel en rustgevend is, ook hoor je in zijn muziek veel Franse invloeden zoals bijvoorbeeld het gebruik van accordeons en violen. Één van mijn favoriete nummers van deze componist is Comptine d’un autre été, tevens is dit ook één van de bekendste muziekstukken van deze componist. Ook is dit muziekstuk gebruikt in de film Goodbye, Lenin! Wanneer de familie Kerner naar hun zomerhuisje gaan wordt dit nummer afgespeeld. De soundtrack van de film Goodbye, Lenin! is gecomponeerd door Tiersen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"