Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De tweeling (2002)

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 889 woorden
  • 25 juni 2004
  • 274 keer beoordeeld
Cijfer 7
274 keer beoordeeld

De tweeling

Anna en Lotte is een tweeling. Ze wonen allebei in Duitsland. Op zesjarige leeftijd, bij de begrafenis van een van hun ouders, worden ze ruw uit elkaar getrokken. Twee families hebben ruzie gemaakt om de kinderen, en het enige doel is de meisjes krijgen. Lotte gaat mee naar een rijke familie in Nederland, en Anna gaat mee naar Zuid-Duitsland.
Lotte heeft de tering, en word in de rijke familie wel goed behandeld. Ze probeert tot een paar keer toe brieven te schrijven naar haar tweelingzus, Anna. Ze denkt dat ze allemaal verstuurd worden, wat dus niet zo is. De pleegouders van Lotte vinden het beter dat de brieven niet verstuurd worden.
Anna wil wel heel graag brieven schrijven naar haar zus, maar kan het niet omdat haar pleegouders het adres niet weten van de ouders van Lotte. Anna heeft het heel wat minder goed bij haar familie. Ze moet hard werken en mag niet naar school. Terwijl ze al op vroege leeftijd goed kan lezen. Haar droom is om de universiteit af te maken.

Anna word thuis ook geslagen. Op een dag word Anna helemaal kapot geslagen, dan komt er een man binnen, die het nu genoeg voor Anna vind, en neemt haar mee naar een tehuis. Daar krijgt ze een opleiding als schoonmaakster.
Ze komt in een huis terecht waar ze goed zit, ze maakt er schoon. Op een dag komen er mannen aan de deur voor haar. Ze willen weten waar Anna is. Ze hebben zwart op wit staan dat Anna zwakzinnig is. Anna word woedend hierdoor en verteld hun de waarheid, dat haar vroegere pleegvader niet wou dat Anna naar school ging, en er geld voor kreeg om dit op te schrijven. Dan gaan de mannen weg, en Anna slaat een vaas kapot. Dan zegt ze dat ze weg gaat tegen de eigenares van dat huis. Vlak voordat ze uit het oog is, roept de mevrouw haar terug. Ze heeft een brief uit Holland, van haar zus.
Lotte speelt thuis veel piano, ze studeert ook in Duits. Op een dag komt ze een jongen tegen, David genaamd, en dat word haar vriend. Dan wil ze een keer een boek pakken, waardoor ze in de boekenkast moet zoeken. Dan vind ze alle brieven… Ze wordt woedend op haar pleegouders. Ze stuurt zo spoedig mogelijk een brief naar haar zusje.
Anna leest de brief, Lotte wil haar komen opzoeken! Anna schrijft snel terug wanneer ze kan komen enzo. Anna haalt Lotte op van het station, en ze gaan terug naar het huis van de gravin, waar Anna al een klein tijdje schoonmaakt. Ze gaan die avond samen het eten klaarmaken en opdienen. Lotte vind wel dat Anna heel veel moet doen. Helaas kan Lotte maar 1 dag blijven, vanwege de oorlog. Vlak voor dat Lotte weggaat laat ze David zijn foto even zien aan Anna, ze kijkt eerst erg verbaasd waarop Lotte vraagt wat ze heeft. O niets zegt Anna, ik dacht even dat het een Jood was. Dat kan Lotte niet hebben, ze gaat huilend naar huis en verteld thuis alles.
Anna ontmoet op een feest van haar mevrouw een soldaat, een SSer. Ze huilt bij hem uit omdat ze niet begrijpt dat Lotte haar liever niet in Nederland wil hebben. Ze worden verliefd.
Op een dag komt hij terug, voor Anna. Hij gaat vertellen dat hij weg moet in een kamp.
Lotte heeft het ook niet al te best. Ze wil zich gaan opgeven om Jood te worden. Daarom moet David nog snel even iets ophalen. David keert niet meer terug. Lotte krijgt een brief dat David in een Duits kamp is opgenomen. Later krijgt ze bericht dat hij in Auswitch is.
Anna krijgt een brief waarin staat dat de soldaat, Martin, met haar wil trouwen, als zij ja zegt. En Anna wil niets liever!
Ze trouwen met elkaar.
Dan loopt de oorlog ten einde. En de meiden hebben elkaar nog een paar keer geschreven, niet erg enthousiast, vooral van Lotte haar kant niet.
Dan is de oorlog afgelopen en krijgt Lotte te horen dat David dood is, ook Anna heeft slecht nieuws, Martin is ook dood. Anna gaat Lotte opzoeken. Als Anna binnen komt gaat Lotte ontzettend tekeer, dat ze die Duitse taal niet meer wil horen in haar huis enzo. Ze heeft ook een kind gekregen, voor mij was het niet helemaal duidelijk van wie ze dat kind had. Maar ze wil haar zus helemaal niet zien. De man die ook in dat huis is praat haar bijna omver. Ze kijkt in de koffer van Anna en ziet daar een trouwfoto van Anna met Martin. Nu wordt ze helemaal woeden, en geeft Anna de schuld. Want zij is getrouwd met een SSer.
Als ze later oude oma’s zijn, zoekt Anna Lotte weer op. Nog steeds wil Lotte niets van Anna weten. Ze lopen door een bos en praten en praten. Dan kunnen ze de weg niet meer terug vinden en gaan maar ergens tegen een boom aan zitten. Lotte vergeeft Anna toch. Ze ziet eindelijk in dat niet Anna David heeft vermoord. Dan vallen ze in slaap. De volgende morgen word Lotte wakker. Anna niet meer, en dat zal ze ook nooit worden.

Er komen mensen aan, die vragen aan Lotte wie die andere vrouw is, Lotte antwoord met:
Dat is mijn zus.

REACTIES

D.

D.

Deze samenvatting is niet goed. Zitten te veel fouten in en heel vaak staat er enzo en de samenvatting klopt ook niet echt met het verhaal.

17 jaar geleden

R.

R.

mee eens het is een samenvatting waar zo veel fouten in staan dat je hem nauwelijks echt goed kunt gebruiken

9 jaar geleden

A.

A.

Dit is meer een samenvatting.

12 jaar geleden

S.

S.

De inhoud is goed, maar de woordkeuze en spelling is niet altijd correct. toch heel veel bedankt!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De tweeling (2002)"