Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Passievrucht (2003)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1445 woorden
  • 5 februari 2009
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Beschrijvingsopdracht
a (korte maar volledige) samenvatting van de inhoud (informatieboek paragraaf 2.1.2)
Armin heeft een tijd na het overleiden van zijn vrouw een nieuwe vriendin. Ze willen kinderen maar het lukt niet dus besluiten ze een test te doen. Uit de test blijkt dat Armin niet vruchtbaar is. Maar met zijn vorige vrouw had hij een kind, dacht hij.
Dat zou nou dus betekenen dat zijn zoon zijn zoon niet is. Hij gaat op onderzoek uit wie de vader van zijn kind is. Hij denkt dat het een man van haar werk was, en gaat naar zijn huis. Het kind van die man blijkt ook Bo te heetten en dan denkt Armin helemaal dat hij de vader van zijn kind is. Maar zijn nieuwe vriendin verteld hem dat het niet zo is, en verteld hem dat zijn eigen vader met zijn vrouw een kind heeft.
Bo is dus zijn half broer. Hij gaat naar zijn vader die in het ziekenhuis ligt en zegt dat hij het weet, Bo gaat ook nog even naar opa toe wie nou eigenlijk zijn vader is.


b.Jaartal van de eerste editie boek (oorspronkelijke versie!)
1999

c.Uitgeverij + jaartal + hoeveelste druk van de gebruikte versie boek ( de gelezen versie!)
Uitgeverij L.J. veen Amsterdam / Antwerpen
1999 de 10e druk

d.Naam van de maker van het filmscript & de verfilmer c.q. toneelbewerker & regisseur.
Maker van het filmscript: Kees van Beijnen
De verfilmer:
Regisseur: Maarten Treurniet

e.Beknopte, schematische biografie en bibliografie van de auteur.
Biografie:
Karel Glastra van Loon werd in 1965 geboren. Hij is behalve schrijver ook freelance journalist en televisiemaker van het programma 'Lopende Zaken'.
Eerder verscheen van hem de verhalenbundel 'Vannacht is de wereld gek geworden' in 1997, die genomineerd werd voor de 'ECI-prijs voor schrijvers van nu'. Voor zijn boek ‘de passievrucht’ won hij de Generale Bankliteratuurprijs.
Op 1 juli 2005 overleed Glastra van Loon aan de ziekte kanker.


Bibliografie:
1997 Vannacht is de wereld gek geworden (verhalen)
1999 De passievrucht (roman)
2001 Lisa's adem (roman)
2003 De onzichtbaren (roman)
2005 Ongeneeslijk optimistisch (columns)

2. Verdiepingsopdracht 1
a. Bespreek de Personages in het gelezen werk.
Armin minderhout is de hoofdpersoon van het verhaal. Zijn vrouw Monika is dood, heeft nou een nieuwe vriendin Elle. Doordat hij onvruchtbaar is komt hij erachter dat zijn zoon Bo, zijn zoon niet is. Na een zoektocht komt hij er achter dat zijn vader de vader van Bo is. Armin is corrector als beroep en heeft veel verstand van wetenschap. Armin is een Roundcharacter omdat je alles door zijn ogen ziet en met hem meeleeft.
Monika: De overlede vrouw van Armin. En de beste vriendin van Ellen.

Monika is vreemdgegaan met de Huib, de vader van Armin, en heeft daar een kind van.
Elle: De nieuwe vriendin van Armin. En de beste vriendin van Monika. Ze wil heel graag een kind van hem maar dat kan niet.
Bo: Het kind van Huib en Monika. Maar hij heeft net als Armin altijd gedacht dat Armin zijn vader was.
Huib: De vader van Armin. En dus ook de vader van Bo. Hij heeft Monika zwanger gemaakt.

Deze personages zijn flatcharacters omdat je alleen ziet hoe Armin over hun denkt.

b. Bespreek de thematiek in het gelezen werk.
De thematiek van het werk is bedrog en liefde en vaderschap. Maar ik denk dat bedrog toch het beste bij het boek past. Armin is bedrogen door Monika, omdat ze een kind van zijn vader heeft. Zijn vader heeft hem bedrogen omdat hij niets gezegd heeft tegen hem, en natuurlijk met zijn vrouw naar bed is geweest.
Ook zijn nieuwe vriendin Elle heeft hem bedrogen omdat ze niet eerder verteld heeft wie de vader was terwijl ze dat gewoon wist.

c. Bespreek het aspect tijd in het gelezen werk.
De Passievrucht’ wordt over het algemeen chronologisch verteld. Er zitten wel verschillende flash backs in, maar de grote lijn is chronologisch.
De vertelde tijd is zo’n 15 jaar. Namelijk van het moment dat Monika en Armin elkaar ontmoeten, tot het moment dat Bo, ‘hun’ zoon, 14 is.
De verteltijd is: 238 blz

Vision par derrière: hij verteld het verhaal achteraf.

d. Bespreek de soort(en) ruimte in het gelezen werk.
Het verhaal speelt zich vooral in Amsterdam en omstreken af. Ook zijn er een paar hoofdstukken op Amenland. Karel Glastro van Loon bespreekt de ruimte niet uitvoerig. Hij noemt alleen plaatsen en een korte uitleg.

e. Bespreek het vertelperspectief in het gelezen werk.
Het verhaal is geschreven in een ik-perspectief. Je leest het verhaal door de ogen van Armin, de hoofdpersoon. Je komt zo direct in aanraking met zijn gevoelens, gedachten en zijn visie op de dingen die hij meemaakt.

f. Bespreek de structuur van het gelezen werk
Het verhaal heeft een opening uit handeling omdat je gewoon in het verhaal binnen valt.
Het verhaal heeft een gesloten einde. Ze strooien de as van opa uit over het graf van Monika als afsluiting.
Het verhaal heeft 45 korte hoofdstukken.
Het verhaal wordt chronologisch verteld maar er zijn wel een aantal flashbacks.
De belangrijkste openplek is in het begin van het boek. Dan krijgt Armin te horen dat hij onvruchtbaar is. Je weet dan helemaal niet waar het over gaat.
Een andere openplek is op blz. 158:
"Bo (3 jaar) en Monika en Armin zijn op het strand. Ze hebben de grootste lol. Maar opeens betrekt Bo z'n gezicht en als Monika vraagt wat er aan de hand is zegt hij dat er "niets is".

Zo zijn er een paar openplekjes, Die wel vragen oproepen maar niet heel belangrijk zijn voor het verhaal.

g. Bespreek de stijl die in het gelezen werk gehanteerd is.
De zinnen zijn kort en makkelijk te begrijpen. Dat leest makkelijk en snel.

h. Bespreek het taalgebruik in het gelezen werk.
In het boek is er spraken van een normaal taalgebruik. Iedereen praat gewoon beschaaft Nederlands. Wel komen er stukjes wetenschap tussen door wat in een moeilijkere taal geschreven is. Maar over het algemeen is het gewoon normaal geschreven. Er zijn ook niet overdreven veel dialogen om het moeilijk te maken.

3. Verdiepingsopdracht 2
Geef de verschillen tussen het boek en de versie als film/ toneelstuk op de aspecten:
a. Personages

Toen ik eerst het boek had gelezen had ik een heel ander beeld van alle mensen. En door de film is dat weer helemaal veranderd. In het boek is Monika heel erg wit, en in de film valt het wel mee. Ook zeggen ze in het boek dat Bo op Armin lijkt, maar dat is in de film ook niet. De personages hebben in het boek wel de zelfde eigenschappen als in de film.

b. Thematiek
De thematiek is er het boek en in de film het zelfde omdat het verhaal misschien een beetje afwijkt maar het is grotendeels het zelfde. Het komt op het zelfde neer, en gaat over het zelfde. Daarom is de thematiek ook het zelfde

c. Tijd en ruimte
De vertelde tijd is het zelfde maar de verteltijd is in het boek 238 bladzijden en in de film 100 minuten. Aan de ruimte word in het boek niet zo veel aandacht besteed. Daar wordt maar kort verteld waar ze zijn. En in de film zie je de ruimte dus krijg je er een veel betere voorstelling van.


d. Perspectief
In het boek word het verhaal door Armin verteld. En in de film zie je het verhaal spelen en Armin praat er door. Maar hij praat ook gewoon als personage in de film

e. Structuur
In het boek begint het verhaal bij de uitslag van het vruchtbaarheidsonderzoek. En in de film bij de nacht waarom hij dacht dat hij Bo verwekt heeft. Het verhaal wordt in een andere volgorde verteld maar over het algemeen is hij wel het zelfde.

f. Stijl en taalgebruik
In de film praten ze natuurlijk meer dan in het boek. Maar net als in het boek word in de film gewoon beschaaft Nederlands gepraat. Ook word er wel eens een keer gevloekt maar dat hoort er bij. De stijl en taalgebruik is ongeveer het zelfde.

4. Verdiepingsopdracht 3
a. Bespreek de maatschappelijk- culturele context van boek en film m.b.v. achtergrond literatuur
Het boek speelt zich dus af in Nederland, Amsterdam en Ameland, In de herfst is de lucht meestal vrij donker. De herfst is eigenlijk de donkere tijd van het jaar. Dit versterkt de gebeurtenissen en gedachten van de hoofdpersoon. Het is voor hem een rot periode omdat hij er achter is gekomen dat zijn kind zijn kind niet is.
En dan gaat hij opzoek naar de vader. De herfst is ook een soort zoekperiode waarin blaadjes hun weg zoeken. Dat doet hij ook.

In de film speelt het verhaal zich ook af in Nederland, en ook in de winter. Dit heeft dus hetzelfde effect als in het boek.
b. Noteer de gebruikte secundaire literatuur nauwkeurig ( en bibliografisch juist )
Kritisch Lexicon

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Passievrucht (2003)"