Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De Passievrucht (2003)

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1709 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
10 keer beoordeeld

Inhoud

1. Zakelijke gegevens blz. 1
2. Samenvatting blz. 2
3. Analyse blz. 3
3.1. Opbouw blz. 3
3.2. Personages blz. 3
3.3. Perspectief blz. 4
3.4. Ruimte blz. 5
3.5. Tijd blz. 5
3.6. Taalgebruik blz. 6
3.7. Motieven blz. 6
3.8. Titelverklaring blz. 6
3.9 Thema blz. 7
4. Recensie blz. 8

1. Zakelijke gegevens


Titel film: De Passievrucht
Regisseur: Maarten Treurniet

Titel boek waarop de film is gebaseerd: De Passievrucht
Auteur van boek waarop de film is gebaseerd: Karel Glastra van Loon
Jaar van uitgave: 1999
Genre: Roman

2. Samenvatting


De hoofdpersoon in dit verhaal is Armin Minderhout. Armin is getrouwd met Ellen en samen hebben ze een zoon: Bo. Vroeger had Armin een andere vrouw, namelijk Monika, maar zij is al een tijdje overleden. Bo is ook eigenlijk de zoon van Monika. Ellen en Monika waren toen Monika nog leefde beste vriendinnen.
Als Armin erachter komt dat hij onvruchtbaar is en dat ook zijn hele leven geweest is, is hij radeloos. Nu is zijn enige zoon ineens zijn zoon niet meer! Hij heeft het erover met zijn vrouw Ellen, maar zij begrijpt niet waarom hij nou zo graag wil weten wie de biologische vader van Bo is. Na een tijdje vertelt hij Bo dat hij onmogelijk zijn vader kan zijn. Bo lijkt het niet heel erg te vinden, alleen in het begin twijfelt hij een beetje. Maar door al het gezoek van Armin zet hij zijn relatie met zowel Ellen als Bo op het spel. Telkens opnieuw haalt Armin herinneringen op van vroeger, toen hij nog bij Monika was. Hij gaat op bezoek bij verschillende mannen die de mogelijke dader zouden kunnen zijn. Op een gegeven moment denkt hij dat hij de dader heeft gevonden, namelijk Nico. Redelijk opgelucht besluit hij Bo mee te nemen naar een eiland, vermoedelijk Texel. Bo komt daar een meisje, Judith, tegen die hij leuk vindt en daarom gaat Armin alleen naar de kroeg. Als hij ’s nachts dronken thuiskomt liggen Bo en Judith samen in bed. Armin en Bo krijgen ruzie en Armin vertrekt alleen naar huis. Ondertussen heeft de vader van Armin een ongeluk gehad en Armin en Ellen gaan samen naar het ziekenhuis. Als ze samen weer weg gaan verteld Ellen eindelijk wie de echte vader van Bo is, namelijk de vader van Armin. Uiteindelijk komt het wel weer goed tussen Bo en Armin en ook tussen Armin en Ellen. Dit komt ook doordat Armin nu toch opgelucht is dat hij het weet.

3. Analyse

3.1 Opbouw

De gebeurtenissen spelen zich eigenlijk op een heleboel plaatsen af. Soms in het huis van Ellen en Armin, soms buiten, een stukje in het ziekenhuis en ook een stukje op Texel en een boot. Een enkel stukje speelt zich af in het huis van een verdachte.
Er wordt niet zoveel gebruik gemaakt van muziek, alleen sommige stukjes die bijzonder zijn, of iets toevoegen aan het verhaal. Bijvoorbeeld in de kroeg, daar hoor je veel gelach en gepraat op de achtergrond.
Ik vond iets spannend of ontroerend door de sfeer, het gesprek of gewoon doordat de acteurs het heel goed speelden.


3.2 Personages

Armin Minderhout – Peter Paul Muller
Armin is de hoofdpersoon van de film en een round character. Hij lijdt aan het syndroom van Klinefelter, waardoor hij onvruchtbaar is. Armin heeft donkerblond, kort haar en blauwe ogen. Van beroep is hij een corrector bij een wetenschappelijke uitgeverij.

Bo – Dai Carter
Bo is de zoon van Armin en Monika. Tot aan het einde van de film is het niet duidelijk wie zijn biologische vader is. Bo is ongeveer veertien jaar oud. Hij heeft kort, blond haar en blauwe ogen. Hij heeft een sterke band met Armin.

Monika – Carice van Houten
Monika is de eerste vriendin van Armin en tevens ook de moeder van Bo. Zij was erg spontaan en hield veel van haar vriend. Ze was erg gehecht aan uitspraken die uit het hart kwamen. In de film heeft ze donker haar en een lichte huid. Ze stierf op achtentwintigjarige leeftijd aan bacteriële meningitis. Hierdoor rust de zorg voor Bo van de ene op de andere dag geheel op Armin’s schouders.

Ellen – Halina Reijn
Ellen is de tweede en huidige vriendin van Armin. Ze was ook een collega én beste vriendin van Monika. Zij voedt nu samen met Armin Bo op. Ze heeft ook donker haar en donkere ogen.

Dees – Frank Lammers
Dees is de beste vriend van Armin én zijn collega. Ook vertelt Armin aan Dees alles over de zoektocht naar de biologische vader van Bo. Dees geeft steeds advies aan Armin, maar die luistert niet echt. En hij komt eigenlijk wel sympathiek over. Dees is vastbesloten de evolutietheorie van Darwin omver te werpen, en houdt Armin op de hoogte van zijn kritiek op deze theorie.

Huib – Jan Decleir

Huib is de vader van Armin én de vader van Bo. Hij komt geregeld voor in de film.

3.3 Perspectief

Er komt wel muziek voor in de film, maar niet zo heel veel. Wel bijvoorbeeld op de begrafenis van Monika en op de eerste verjaardag van Bo. Eigenlijk in het verleden dus. Er zijn niet veel beeldwisselingen en er zijn maar een paar close-ups in de film.

3.4 Ruimte

De gebeurtenissen spelen zich eigenlijk op een heleboel plaatsen af. Soms in het huis van Ellen en Armin, soms buiten, een stukje in het ziekenhuis en ook een stukje op Texel en een boot. Een enkel stukje speelt zich af in het huis van een verdachte.
Er wordt niet zoveel gebruik gemaakt van muziek, alleen sommige stukjes die bijzonder zijn, of iets toevoegen aan het verhaal. Bijvoorbeeld in de kroeg, daar hoor je veel gelach en gepraat op de achtergrond.
Ik vond iets spannend of ontroerend door de sfeer, het gesprek of gewoon doordat de acteurs het heel goed speelden.

3.5 Tijd

Het verhaal speelt zich in de tegenwoordige en verleden tijd af. Het verleden vertelt het verhaal van de relatie tussen Monika en Armin. Het heden vertelt de speurtocht van Armin naar de biologische vader van Bo. Er worden geen jaartallen genoemd.
De vertelde tijd bestaat uit enkele maanden, naar het zoeken naar de biologische vader van Bo. Maar als je de terugblikken in de gedachtes van Armin meerekent zal dit zo ongeveer vijftien jaar zijn, van de relatie tussen Armin en Monika tot aan dat Armin erachter komt wie de biologische vader is en dat Bo de as van Huib over het graf van zijn moeder strooit.

Het boek is niet chronologisch opgebouwd. Dit komt doordat Armin herinneringen heeft aan de tijd dat hij een relatie met Monika had, die je te weten komt aan de hand van een deel flashbacks.


3.6 Taalgebruik

Het taalgebruik is niet moeilijk. Er wordt wel veel gescholden in de film, maar dat past bij de personages. Het geeft weer hoe zij precies zijn. Ze hebben geen accent.
Het taalgebruik was niet echt opvallend eigenlijk, gewoon Nederlands. Het past goed bij het leven van vrij jonge mensen.

3.7 Motieven

Vaderschap, want Armin is steeds weer met het vaderschap bezig. Hij is bang dat hij het verliest.
Herinneringen aan Monika, want Armin wordt geconfronteerd met het feit dat hij niet de vader is van Bo. Daardoor moet hij steeds denken aan Monika als hij terug gaat naar het verleden om de ‘dader’ te vinden. Armin probeert met zijn herinneringen aan Monika te kijken of hij had kunnen weten dat Bo niet zijn zoon is. Ook wil hij erachter zien te komen wie de biologische vader is en met zijn herinneringen gaat hij na wie de dader zou kunnen zijn.
Natuur, want Armin is erg gehecht aan de natuur, net als zijn eerste vriendin, Monika en Bo. De natuur symboliseert de oorsprong van de mens. Armin gaat naar Ameland terug om herinneringen aan Monika op te halen.

3.8 Titelverklaring

De passievrucht wordt gebruikt in de betekenis van een baby, de vrucht die uit passie wordt geboren. Bo is dus eigenlijk de passievrucht.

3.9 Thema

Een van de thema’s is twijfel aan het vaderschap, dit heeft te maken met bedrog. Het hele verhaal draait hierom, ook belangrijk is de liefde. Het gaat om liefde en Armin vraagt zich zelf ook steeds af of Monika verliefd was op de man waar mee ze vreemd ging. Later blijkt dit niet zo te zijn, het was gewoon aantrekkingskracht. Maar ik denk ook dat zoektocht een thema van deze film zou kunnen zijn. Eerst alleen een zoektocht naar de biologische vader van Bo, maar later komt Armin ook een heleboel over zichzelf te weten. Je zou het daarom ook een zoektocht naar zichzelf kunnen noemen.

4. Recensie


Deze recensie gaat over de film `de Passievrucht´. Deze film is geregisseerd door Maarten Treurniet. Het is gebaseerd op het boek van Karel Glastra van Loon. De hoofdrol wordt gespeeld door Peter Paul Muller. Bijrollen zijn voor mensen zoals Halina Reijn, Carice van Houten en Dai Carter.


Mijn mening over de film is in een woord leuk. Het is vooral leuk omdat het gespeeld wordt door grote, jonge mensen. Er wordt gevloekt in woorden die sowieso nu heel vaak gebruikt worden. Het was echt een fantastische film en ik keek echt naar het vak Nederlands uit.

De film begint in een auto, waar Monika en Armin gek aan het doen zijn. Het regent buiten echt heel erg hard. Monika gaat naar buiten en kleedt zich uit. Armin denkt wat overkomt mij nou!!! Als Monika weer naar binnen komt in de auto, gaan ze vrijen. Er komt een soort van bewaker even kijken waarom dat de auto er staat. Een paar dagen laten komt Monika thuis met een ziek gevoel. Armin zegt dat ze maar naar bed moet gaan. Als Armin later gaat kijken, krijgt ze Monika niet meer wakker en is ze dood. De begrafenis volgt en ze nemen afscheid van Monika. 13 Jaar later woont hij samen met Ellen. Ze zitten samen bij de dokter en krijgt net de uitslag van zijn spermaonderzoek. Het blijkt dat hij onvruchtbaar is, zijn hele leven al. Hij heeft een zoon Bo, maar nu is het zijn zoon opeens niet meer. Hij gaat proberen te achterhalen wie de vader van Bo is. Met heel veel flashbacks kom je er achter. En als je er dan achter bent, komt de vader van Armin door een auto-ongeluk om het leven. Samen gaan ze verder als zogezegd “ broers”. De film eindigt dat ze samen op een terrasje zitten en dat ze tegelijkertijd naar de wc gaan. Op de wc gaan ze hun vechtkunsten weer tegen elkaar uitoefenen en zijn ze weer echt vader en zoon.

Deze recensie is geschreven door

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De Passievrucht (2003)"