De kleine blonde dood (1993)

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1452 woorden
  • 8 juni 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dit is mijn filmverslag van de kleine blonde dood, we moesten het maken voor Nederlands, er zitten ook wat vragen in die beantwoord moesten worden.


Inhoudelijke vragen:

1. Waarom reageert ‘vader’ zo boos wanneer Valentijn vertelt dat hij in Duitsland is geweest?
Dat komt omdat Valentijns vader joods was waardoor hij in de 2e oorlog naar Nederland is gevlucht. Eenmaal in Nederland heeft hij meegevochten met de Nederlandse luchtmacht tegen Duitsland, daarvoor had hij ook een aantal onderscheidingen gekregen.

2. Waarom vraagt vader aan Valentijn: ‘heb jij ooit een tweepersoons doodskist gezien?’.

Omdat de vader van Valentijn niet gelooft in echte liefde denk ik. Omdat je uiteindelijk toch wel door de dood gescheiden word.

3. Wat zou volgens jou de reden zijn dat Valentijn zo grof is tijdens en na zijn literataire optreden?
Ik denk omdat het hem doet denken aan vroeger en gewoon in het algemeen grof over komen.

4. Hij wil gewoon niet worden als zijn eigen vader, omdat hij vroeger vreselijke dingen heeft meegemaakt met zijn vader.

5.Wat is volgens jou de reden dat Micky aan het eind van de vakantie geen dag zegt tegen zijn vader?
Omdat hij het jammer vind dat de vakantie voorbij is en dat Valentijn dan meteen weer gaat beginnen met werken.

6. Hoe zou jij de levensstijl van Valentijn omschrijven in 4 woorden?
- extreem
-druk
-chaotisch
-eenzaam

7. Hoe reageert Valentijn op de preek van zijn vriend Harold?
Nogal ongeintereseerd, volgens mij heeft hij niet echt geluisterd en boeide het hem niet zo veel.

8. Hoe komt het dat Valentijn zo heftig reageert als hij erachter komt dat Mieke zijn zoon geslagen heeft?
Omdat het eigenlijk Micky zijn verjaardag is, en nadat Mieke hem geslagen heeft doet ze alsof hij ziek is en wil de verjaardag naar een andere dag verzetten. Valtenijn vind dat natuurlijk niks omdat doordat Mieke hem geslagen heeft Micky helemaal geen leuke verjaardag heeft/überhoubt geen verjaardag heeft.

9. Waar ligt het aan dat er geen kinderen zijn om Micky zijn feest?

Omdat toen Valentijn op school de kinderen kwam uitnodigen voor de verjaardag een nogal sexuele opmerking maakte waardoor de kinderen niet meer mochten komen van hun ouders.

10. Hoe reageert Valentijn als Mieke verteld dat ze voor altijd met Micky naar Zeeland vertrekt?
Hij reageerde niet zo boos als je zou verwachten, hij maakt alleen een afspraak met Mieke alsof hij nog één laatste keer iets leuks wil doen met Micky en het hem daarna niet veel meer uitmaakt.

11. Waarom heeft Valentijn er zo’n moeite mee dat Micky hem een goede vader noemt en dat hij zegt dat ze voor altijd bij elkaar blijven?
Omdat Valentijn zichzelf helemaal geen goede vader vind, en omdat hij weet dat ze elkaar na het weekend nooit meer zullen zien. Micky weet hier niet van omdat hij tijdens het gesprek tussen Mieke en Valentijn lag te slapen in de auto.

12. Wat is de ommekeer in het onverantwoordelijke gedrag van Valentijn en door wie word deze ommekeer veroorzaakt?
Hij gaat van onverantwoordelijk naar zorgelijk, hij besluit dat hij Micky echt wil houden na hun laatste weekend. Daarom zorgt hij ervoor dat het huis er normaal uitziet en dat Micky zijn eigen kamer krijgt. Ook heeft hij ervoor gezorgt dat hij een 2-jaar contract heeft bij een uitgever zodat hij Micky en zichzelf goed kan onderhouden.

13. Waarom is de vlinder uit het doosje zo belangrijk voor Valentijn?
Omdat het veel herinneringen ophaalt van vroeger, speciaal aan de dag van het schoolreisje waar Mieke voor hem de vlinder meesmokkelde.

14. ?

15. Hoe reageert valentijn als de dokter in het begin verteld dat Micky dood is, en in wat voor emotie slaat dit om?
Aan het begin heeft Valentijn er wel vrede mee zo lang hij maar geen pijn zou hebben, maar toen sloeg het om in woede omdat hij Micky zlf niet dood mocht maken.

16. Door wie komt het dat Valentijn ‘breekt’ na de dood van Micky?

Door Mieke die hem een foto geeft wanneer hij terugkomt van de begrafenis, het is een foto waar Valentijn en Micky samen lachend op staan.


Algemene vragen:
Waarom heet de film: ‘de kleine blonde dood’?
Omdat het zoontje van Valentijn klein en blond is, en doodgaat door een gezwel bij zijn hersenen. (eigenlijk trekt valentijn de stekkers van de ziekenhuis apparatuur eruit waardoor Micky uiteindelijk echt overleid. Anders was het gekomen door dat hersen gezwel)

2. Wie is de schrijver van het boek en wanneer werd het boek uitgegeven?
De schrijver is Boudewijn Büch, en het is uitgegeven in 1985.

3. Wie is de regiseur van de film?
Jean van de Velde

4. Is de film bekroond?
Ja de film is bekroond met een goudenkalf: http://www.scholieren.com/werkstukken/17457

5. Wat voor genre is de film?
drama.

6. Wie zijn de 3 belangrijkste personages uit de film?
Valentijn: Is de vader van Micky.
Micky: is de zoon van Valentijn
Mieke: is de moeder van Micky en de oude lerares van Valentijn.

7. Beschrijf een grappig fragment uit de film:
Micky en Valentijn gaan samen naar het zwembad, Micky is al in het water gesprongen maar Valentijn staat nog met kleren zijn kleren aan langs het zwembad toe te kijken. Als Micky vraagt of Valentijn erin wil komen en Valentijn nee zegt doet hij net of hij verdrinkt zodat Valentijn er alsnog in springt.

8. Beschrijf een droevig fragment uit de film:

Wanneer Valentijn Micky dood laat gaan in het ziekenhuis en vervolgens heel boos wegstormt.

9. Beschrijf met 3 woorden wat jou mening is over de film:
Droevig: Ik vind dat er heel veel zielige dingen gebeuren in de film. Vooral dat Micky steeds overal de dupe van is. Zo vond ik het wel zielig dat er niemand op Micky zijn feest was, wat dus helemaal niet zijn eigen schuld was. En dat Valentijn ineens ging hallucineren over zijn vader, Of dat Mieke Micky op zijn verjaardag geslagen had. En dan natuurlijk dat Micky uiteindelijk dood gaat.
dramatisch: Ik vond het hele verhaal best wel dramatisch, gewoon hoe het verhaal verliep in het algemeen. Ze liepen steeds weer tegen een probleem aan, dat al begon toen Mieke zwanger was. Vervolgens dat Valentijn en Mieke een soort knipperlicht relatie hebben en dat Valentijn zijn stukken niet op tijd had ingeleverd bij de uitgever. Uiteindelijk lijken de problemen dan wel een beetje opgelost, maar dan raakt Micky in coma.
Boeiend: Het verhaal boeide me ook wel echt omdat het zeg maar best wel alledaags gemaakt is terwijl het verhaal niet zo alledaags is. En omdat er steeds iets gebeurde wilde ik ook blijven kijken. Bijvoorbeeld toen Mieke zei dat ze Micky voor altijd mee zou nemen, toen vroeg ik me wel af of dat ook echt ging gebeuren. Of toen Mieke vertelde dat ze zwanger was, dan ga je jezelf gewoon afvragen wat er daarna gaat gebeuren.


Vergelijking film en boek:

1. Noem 2 grote overeenkomsten uit de film en het boek:

Valentijn zijn vader: De vader van Valentijn gedroeg zich precies hetzelfde in het fragment als in de film. De situatie was niet hetzelfde, maar je kunt duidelijk de gelijkenis zien. De vader leek nog steeds een soort van trauma te hebben, en verloor ook weer snel zijn kalmte. In de film en het fragment word hij razend wanneer er iets word gezegd over Duitsland. Alleen word er in het fragment anders op gereageerd als in de film.
Mieke en Valentijn: Ik vind dat Mieke en Valentijn zich in het boek en het fragment hetzelfde gedragen tegenover elkaar. Het ene moment doen ze heel aardig en een beetje als een familie. Het volgende moment zijn ze het nooit met elkaar eens en is het allemaal een beetje ongemakkelijk.


2. Noem 3 verschillen tussen het fragment en de film:
1. De dood van Micky was heel anders in het fragment als in de film, tenminste voor zo ver ik begrepen had stierf Micky gewoon aan zijn ontstekingen of gezwellen terwijl Boudewijn in Parijs zit. In de film is het zo dat Valentijn de stekkers van de ziekenhuis apparatuur eruit trekt waardoor Micky overlijd.
2. In het fragment gaat Boudewijn heel veel frisdrank halen bij de supermarkt, en zegt Micky dat hij niks behalve Pepsi en Cola lust. In de film zie je alleen een feestje waar niemand is.

3. In het fragment lees je dat de vader van Boudewijn samen met Boudewijn naar de troonreden gaan luisteren, maar in de film gebeurt dat dus helemaal niet.


3. Waarom denk je dat de regisseur op die punten afweek van het boek?
1. Bij dit stukje weet ik dat niet zo goed… ik zou zelf ook niet weten waarom de regisseur er vanaf week.
2. Omdat de film dan te lang gaat duren of zoiets?
3. Ik denk dat ze dat hebben gedaan omdat je voor zo’n scene heel veel acteurs nodig hebt. Aangezien er een hele menigte zou zijn waar ze tussen zitten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood (1993)"