De kleine blonde dood (1993)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 1770 woorden
  • 8 juni 2011
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
5 keer beoordeeld

Inhoudelijke vragen tijdens het kijken van de film
1. Waarom reageert ‘vader’ zo boos wanneer Valentijn vertelt dat hij in Duitsland is geweest?
Omdat ‘vader’ te Duitsers heeft moeten vechten en hij er nog steeds niet helemaal overheen is gekomen.

2. Waarom vraagt vader aan Valentijn: ‘Heb jij ooit een tweepersoons doodskist gezien?’
Omdat Valentijn zei dat hij van zijn vader hield. Zegt hij eigenlijk met die vraag: je kunt met elkaar leven, maar je kunt niet samen doodgaan en dus ook niet echt van iemand houden.

3. Wat zou volgens jou de reden zijn dat Valentijn zo grof is tijdens en na zijn literaire optreden?

Omdat hij zich uit wil drukken.

4. Hoe komt het dat Valentijn roept naar Mieke dat hij een verschrikkelijke vader is? Waarom is Valentijn zo bang om vader te worden?
Hij is bang dat hij zijn kind net zo zou behandelen, als dat zijn vader bij Valentijn had gedaan.

5. Wat is volgens jou de reden waarom Micky aan het eind van de vakante geen ‘dag’ zegt tegen zijn vader?
Omdat hij nog niet naar huis wil en bij zijn vader wil blijven.

6. Hoe zou jij de levensstijl van Valentijn in 4 woorden omschrijven?

7. Hoe reageert Valentijn op de preek van zijn vriend Harold?
Hij laat zijn vriend gewoon praten, maar luistert er niet naar en trekt zich er niks van aan. Hij kijkt er erg ongeïnteresseerd bij.

8. Hoe komt het dat Valentijn zo heftig reageert wanneer hij er achter komt dat Mieke zijn zoon heeft geslagen?
Het doet hem aan zijn eigen jeugd en vader herinnen. Een hij wil niet dat zijn zoon niet ook zo iets meemaakt.

9. Waar ligt het aan dat er geen kinderen zijn op Micky zijn feest?
De Valentijn had vreemde dingen gezegd bij de kinderen en de ouders daarvan, waardoor ze allemaal niet mochten komen.


10. Hoe reageert Valentijn als Mieke vertelt dat ze ‘voor altijd’ met Micky naar Zeeland vertrekt?
Boos, hij wil niet dat Mieke Micky meeneemt naar Zeeland, want hij wil Micky niet kwijt.

11. Waarom heeft Valentijn er zoveel moeite mee dat Micky hem een goede vader noemt en ‘altijd bij elkaar wil blijven’?
Omdat Valentijn zichzelf geen goede vader vind en hij weet dat ze niet voor altijd samen kunnen blijven.

12. Wat is de ommekeer in het onverantwoordelijke gedrag van Valentijn en door wie word deze ommekeer veroorzaakt?
Hij begint van Micky te houden en door Micky word dus de ommekeer veranderd.

13. Waarom is de vlinder uit het doosje zo belangrijk voor Valentijn?
Het doet hem aan zijn jeugd herinneren en zijn gedachten.

14. Wat blijkt er uit het verdriet van ‘de vader van Valentijn’? wat heeft de vader voor trauma?
Hij heeft een oorlogstrauma, hij is er niet overheen gekomen wat hij in de oorlog allemaal heeft gezien en dat hij zelfs mensen heeft moeten vermoorden.

15. Hoe reageert Valentijn in het begin als de dokter zegt dat Micky ‘dood’ is? En in wat voor emotie slaat dit om
Hij is verdrietig en boos tegelijkertijd.


16. Valentijn is vooral erg boos na de dood van Micky. Maar op een gegeven moment ‘breekt’ hij. Door wie en wat komt dit?
Hij krijgt een foto van Mieke met Micky hierop. Hierdoor breekt hij.


Algemene vragen en opdrachten na het kijken van de film

1. Waarom heet deze film ‘de kleine blonde dood’? (verklaar de titel)
De titel/boek slaat op het 5 jaar oude zoontje van Boudewijn, Micky die op jonge leeftijd is overleden. Micky had blond haar.

2. Van deze film is ook een boek. Wie is de schrijver en wanneer is het boek uitgegeven?
Het boek is geschreven door Boudewijn Büch. De eerste druk van het boek verscheen in 1985.

3. Wie is de regisseur van de film?
Jean van de Velde regisseerde de film.

4. Is de film bekroond?
de film won in 1993 een gouden kalf voor beste lange speelfilm. De hoofdrolspeler Antonie Krameling was genomineerd voor een gouden kalf als beste acteur.

5. Wat voor genre is de film?
(familie)drama.

6. Noem de drie belangrijkst personages uit de film?
Valentijn: is schrijver en dichter. Van binnen is Valentijn koppig en emotioneel.
Valentijn heeft blauwe ogen, Blond haar en een gemiddelde lengte.

Mieke: innerlijk is Mieke emotioneel en zorgzaam. Ze heeft blond middellang haar, blauwe ogen en is iets kleiner dan Valentijn. Draagt gewone kleren.
Micky: is een jongentje met kort blond haar en blauwe ogen. Micky is vrolijk, enthousiast en speels. Hij heeft meestal makkelijke kleren aan met gympen.

7. Beschrijf een grappig fragment uit de film.
Ik vind niet dat er een specifiek grappig moment in de film zit. Het is ook niet echt als een grappige film bedoelt en ik vind het moeilijk om te kiezen welk stuk ik nou grappig vond. De meeste stukken in de film waren namelijk meer droevig dan grappig.

8. Beschrijf een droevig fragment uit de film.
het is droevig, wanneer Micky in het ziekenthuis ligt met een tumor in zijn Hersenen. De dokter verteld dan dat Micky niet meer beter word en dat hij nooit meer wakker zal worden. Valentijn wil Micky uiteindelijk ook laten sterven en zegt dan: ik heb Micky gemaakt, nu wil ik hem ook vermoorden. Niet veel later sterft Micky.

9. Geef jou eigen mening over de film.
Droevig.
Ik vind de film droevig, omdat je eerst ziet hoe erg ‘vader’ is getraumatiseerd door de oorlog tegen de Duitsers en dat hij zich zelf niet meer weet te gedragen. Uiteindelijk heeft hij ook ruzie met zijn familie waar Valentijn later nog steeds mee zit. Wanneer Valentijn zelf een kind heeft dat Micky heet, sterft die op jonge leeftijd aan een hersentumor.

Inleefbaar.
Ik vind dat je wel makkelijk kan bedenken, hoe het voor hun zou zijn geweest. Dit komt denk ik ook om dat de emoties goed te zien zijn. En je kunt zien met welke problemen de personages te maken hebben en hoe ze daar mee omgaan.

Saai

Ik vond de film wel een beetje saai. Ik vind het onderwerp niet zo heel boeiend. En soms is het best langdradig. Ik zou uit mezelf ook niet snel een Nederlandse film kijken en al helemaal niet zoiets. Ik houd meer van wat actie en in de kleine blonde dood gebeurd niet heel veel op dat gebied. Hier zijn ze meer met het echte leven bezig en hoe hun zich daarbij gedragen en voelen.

Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/De_kleine_blonde_dood_(film)


Vergelijking film en boek (fragmenten)
Na het kijken van de film en het lezen van de fragmenten.

Beschrijf 2 overeenkomsten tussen de fragmenten van het boek en de film. Doe dit ongeveer in 5 zinnen.
1. Omdat Micky erg van frisdrank houd, koopt Valentijn voor Micky’s verjaardag veel frisdrank. In de boek en de film word dus drinken gekocht voor Micky’s verjaardag. De verjaardagen worden alleen niet het zelfde gevierd.

2. In de film en het boek komt Micky het zelfde uit school. En moet hij door een zware poort. Het word niet uitgebreid behandeld, want het is niet heel interessant om het langer te maken en je zou er ook niet veel bij kunnen doen, om het langer te maken. in het boek word het wel iets meer uitgebreid, maar het is moeilijk om ook de gedachten van Valentijn dat fragment te verwerken.


Beschrijf in ongeveer 5 zinnen drie verschillende overeenkomsten tussen de fragmenten uit het boek die we hebben gelezen en de film.
1. Het boek en de film beginnen allebei verschillend. In het boek gaan ze naar de optocht voor de koningin en koning. Bij de optocht r gaat de vader van Valentijn door het lint en moet hij mee naar het politie bureau. Hij hoeft daar niet lang te blijven en gaat samen met Valentijn naar huis. In de film gebeurt dit allemaal niet en slaan ze dat gewoon over.


2. In de film probeert Valentijn een verjaardagsfeest voor Micky te geven.

Als hij Micky op school ophaalt nodigt hij alle kinderen uit. Hij doet dit alleen op een vreemde manier en niemand mag uiteindelijk komen. in het boek word er niks gezegd over een feest. Valentijn koopt wel veel flessen frisdrank voor Micky, maar ze hebben geen mensen uitgenodigd voor een feest voor Micky.

3. In het boek zijn ze heel uitgereid bezig met een school te kiezen en in de film zie je hier niet zo heel veel over. In het boek worden hun meningen over verschillende soorten scholen meer behandelt dan dat ze in de film laten zien. Ik snap ook wel dat ze dit in de film niet zo uitgebreid behandelen want het is ook niet een heel belangrijk onderwerp van de film.


Leg per verschil tussen boek en film uit waarom je denkt dat de regisseur van de film, afwijkt van het boek.
Overeenkomsten
1. Ik denk dat hij niet zoveel van het boek afwijkt, omdat dit in de film later bij het feest zelf nog verder word uitgebreid. Ik denk dat de regisseur dit als een belangrijk moment ziet uit de jeugd van Micky. Hij gaat namelijk ook na deze verjaardag naar school en Valentijn nodigt ook veel kinderen uit die niet mogen komen door zijn vreemde uitnodiging.

2. Ik denk dat hij het ook in de film heeft gedaan, omdat Micky net van school afkomt en word opgehaald. Het is toch handig om dat in de film te laten zien. Ze hadden het ook op een andere manier kunnen doen, maar ik denk dat hij het gewoon zoveel mogelijk van het boek heeft gebruikt.

Afwijkingen
1. Ik denk dat hij afwijkt omdat het best een extreem begin is in het boek. En dat hij het misschien ook iets te lang vond om allemaal te verfilmen. Misschien heeft hij het proberen in te korten door de opwacht helemaal weg te laten. Ik zou dat niet doen want dat is een beest groot stuk die ook best belangrijk kan zijn voor het verhaal.

2. Ik zou het eigenlijk niet weten waarom hij hier nog een extra stuk er tussen te doen. Misschien dat hij dacht dat het zou laten zien hoe onhandig Valentijn soms met mensen om kan gaan. En dat je kan zien dat hij hier eigenlijk niet helemaal voor heeft gekozen. Omdat hij nog niet klaar was voor een leven met een kind erin. En dat hij zich er nog steeds niet heeft aangepast.

3. Waarschijnlijk laat hij niet alle scholen zien omdat dat niet heel belangrijk is. Het kost ook weer tijd en dan zou de film nog langer worden dan dat hij al zou zijn. Het maakt ook niet uit dat hij het heeft weggelaten want het is geen belangrijk deel voor de film en het verhaal ervan. Het gaat er alleen om wat hun meningen zijn over verschillende scholen in dat stuk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De kleine blonde dood (1993)"