Left luggage (1998)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 870 woorden
  • 12 februari 2009
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
11 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Algemeen:
De film “2 koffers vol” is een verfilming van het boek met diezelfde naam, wat is geschreven door Carl Friedman, een schrijfster met als eigen voornaam Carolina. Zij is in 1952 in Eindhoven geboren.
De film is in 1993 in Antwerpen, België gemaakt door Jeroen krabbe en won enkele prijzen waaronder de “blue angel award”.
De hoofdrollen in de film worden door

Chaja (Isabella Rosselinie) is een studente filosofie met een Joodse achtergrond die huishoudelijk werk doet bij de familie Kalman

-Simcha is een zoon van meneer en mevrouw Kalman,hij is erg stil en intelligent.Chaja is zijn “oppaster”

-Meneer Apfelschnitt is een Joodse man met veel bijbelkennis. Chaja heeft vele religieuze gesprekken met hem.

-Mevrouw Kalman is een Chassidische vrouw, die vasthoudt aan haar tradities. Chaja past op haar kinderen. Mevrouw Kalman vindt Chaja eerst nogal "heidens", maar mogen ze elkaar wel

-Meneer Kalman is een strenge jood, hij moet niets van Chaja hebben. Maar hij accepteert haar omdat hij geen keuze heeft anders moet zijn vrouw al het werk alleen doen.

Muziek heeft een functie in deze film, geen erg belangrijke of onbelangrijke maar het versterkt de emoties die de film oproept.

Inhoud:
Het begint met een stuk uit de oorlog dat een man 2 koffers aan het begraven is en elke schep zand op de koffers zorgt voor een bonkend geluid. Later komt het verhaal met een meisje dat gaat oppassen en helpen in het huishouden bij een streng joods gezin. Meteen valt haar het ventje Simcha op, want hij niet kan praten. Door veel met hem om te gaan krijgt ze hem toch aan het praten. Met de vader van Simcha heeft ze veel moeite omdat hij zo streng is, toch werkt ze zich in bij het gezin en krijgt het er goed naar het zin en leert ze veel over het jodendom.

Het probleem in de film is dat Chaja nieuw werk moet hebben omdat het haar niet meer bevalt bij haar oude baas, ze gaat nu bij een joodse familie werken alleen wist ze niet dat het zo`n streng gezin zou zijn. Ze neemt dan ook ontslag maar gaat later weer terug en raakt ”verslaafd” aan het gezin en vooral aan Simcha. Maar ze moet zich heel erg aanpassen om in dit gezin te passen.

De film eindigt met het stuk dat Simcha is verdronken en dat Chaja daar de schuld van krijgt, ze wil dan de familie gaan condoleren maar word vreemd aangekeken en zelfs weggejaagd door de strenge joden omdat ze vinden dat het Chaja`s schuld is omdat zij hem altijd meenam naar de vijver. Ze wil weglopen maar wordt dan tegengehouden door Simcha`s moeder die haar om de nek valt en begint te huilen en haar niet de schuld geeft, dan accepteren ook de mannen haar en gaat ze weg.
Ze gaat nu naar haar vader en helpt hem met het zoeken van zijn koffers. Dat is het einde van de film

Bespreking film:
De film is een roman dat zich afspeelt in de jaren ’70. Het verhaal is niet-chronologisch.
De hoofdrolspelers zijn niet allemaal bekend, ik geloof dat Isabella Rosselinie redelijk bekend is maar de rest ken ik niet.
Chaja is eigenwijs ze geeft niet snel aan iets toe maar is wel geïnteresseerd in bepaalde dingen die niet iedereen bezighouden zoals het jodendom etc.
Vader Kalman is een strenge en nette man die zich strikt aan joodse gewoontes houdt, maar niet blij is met Chaja’s aanwezigheid in het gezin.
Chaja’s visie van het Orthodoxe Jodendom is iets wat saai en onnodig is. Vader Kalman houdt zich strikt met zijn gezin aan de regels van het jodendom en vindt dat het Jodendom heel belangrijk is.

Bedoeling:
De bedoeling van deze film is denk ik niet alleen maar geld verdienen met het maken van een film die veel mensen kopen, dat zal ook wel hebben meegespeeld maar ik denk dat ook het vertellen en leren begrijpen van strenge joodse gewoonten een reden is geweest deze film te maken.
Ook mensen duidelijk maken dat het discrimineren van joden zoals de conciërge deed zinloos is en nergens op slaat is een reden geweest de film te maken. Maar Jeroen krabbe laat in deze film ook zien dat sommige joodse gewoonten of vooroordelen ten opzichte van bijvoorbeeld vrouwen die zich minder streng kleden als zij gewend zijn ook nutteloos zijn. Ik denk dus dat deze film de bedoeling had mensen wat over chassidische joden te leren maar ook chassidische joden wat over mensen te leren.

Eigen mening:
Ik verwachtte dat er meer actie in zou zitten. Dit was helaas niet het gevoel, wat ik erg jammer vond. Ook verwachtte ik dat Simcha zou gaan praten en dat de vader van Chaja zijn koffers terugvond. De verwachting dat Simcha zou gaan praten is uit gekomen, maar dat die vader zijn koffers terugvond niet. Dit vond ik erg verrassend. Verder verwachtte ik niet dat Simcha dood zou gaan.
Ik vond de film niet zo leuk, want er zat te weinig actie in waardoor het langdradig en saai werd. Verder vond ik de kwaliteit van de film wel goed. Het mooist vond ik de scènes dat Chaja de familie Kalman tegen de conciërge beschermt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"