West Side Story (1961)

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 1495 woorden
  • 22 juni 2011
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Module Film-animatie.

Inhouds Opgave

Theorie van de les:

1. Wat is muziek in een film?
2. Wat kan er in een film zitten?
3. Hoe werd/wordt muziek opgenomen.
4. Belangrijke componisten.
5. Films die een hit werden.
6. Overige Begrippen.

Film: West Side Story.
1. Samenvatting.
2. Personages.
3. Liedjes in de film.


Theorie van de les.

1 Wat is muziek in een film?
Thomas Edison (11 februari 1847 - 18 oktober 1931) heeft geluid in de films uitgevonden. Alles wat met licht en geluid te maken heeft komt van hem. De 1e geluidfilm was in 1927.
Met muziek in een film kan je beter emotie uitbeelden.

Als een film stomme muziek heeft betekend het dat er alleen muziek in zit. Dus er wordt niet gesproken.

2. Wat kan er in een film zitten?
Je hebt veel verschillende dingen in een film. Bij films zonder muziek heb je vaak tekstborden: een kleine omschrijving van wat er gebeurd.
In een film waar ze niet praatte had je vaak ook tekstborden maar als die er niet waren had je een explicateur. Die legde de scènes uit die je te zien kreeg. zoals:
Soundtrack.
Je hebt in een film een soundtrack. Dat is de hit van de film. Dat deuntje hoor je eigenlijk de hele film door.
Sound effect.
Films hebben ook veel sound effect. Als er bijvoorbeeld een auto heel snel voorbij rijdt, hoor je een snel auto geluid. Sound effects verstevigt het beeld.
Easy listening kan er ook in voorkomen. Dat speelt altijd op de achtergrond van de film, als ze bijv. in een winkel zijn. In de echte wereld wordt het gebruikt om mensen als het ware aan te zetten om iets te kopen. De muziek neem je waar maar je hoort het eigenlijk niet.

3. Hoe werd/wordt muziek opgenomen?
Muziek werd vroeger heel anders opgenomen dan nu. Vroeger deden ze dat met een phonograaf. Ieder instrument moest apart opgenomen worden met de hoorn van de phonograaf. Nu wordt het opgenomen met een microfoon. Maar veel geluiden worden ook met de computer toegevoegd.


4. Bekende Componisten.
John Williams is een van de bekendste filmcomponisten. Hij staat bekend van de films Star Wars, Indiana Jones, Jaws, Jurassic Park, E.T. the Extra-Terrestrial en de Harry Potter-films (1-3).
Hans Zimmer heeft veel voor veel films muziek gemaakt. Zoals bijvoorbeeld: lion king, James Bond en Gladiator.

5. Films die een hit werden.
James Bond: Deze film heeft veel delen en te veel om uit te leggen, maar wel een beetje ervan. James Bond is een geheim agent en moet missies doen om slechteriken te verslaan.
Jaws: Deze film gaat over een Witte haai die mensen aanvalt. 3 mensen proberen het dier dan te verslaan maar bij Jaws 2 komt de haai weer terug.

6. Overige begrippen.
Diegesis: je vertelt met muziek een verhaal. Je geeft dan meer effect op wat er gebeurt.
Nondiegesis: Er zit dan tekst bij de film. De muziek vertelt het verhaal niet meer.
Musical film: Een film die van een musical afkomt.
Muziek film: draait om de muziek
Film muziek: draait om de film.

Film: West Side Story.
De musical West Side Story is gebaseerd op Romeo and Juliet van Shakespeare en is geschreven door Arthur Laurents. De liedjes zijn geschreven door Stephen Sondheim, de muziek van de liedjes waren gemaakt door Leonard Bernstein. Het verhaal is geschreven in 1957 en de film kwam in 1961. Je kan deze film duidelijk terug wijzen naar die tijd.

1. Samenvatting.
Het verhaal speelt zich af in New Yorks Manhattan in het begin van de jaren zestig. De film begon met gefluit. Dat was van de Jets. Er zijn twee bendes: The Jets en The Sharks. The Jets zijn Amerikaans en The Sharks komen uit Portorico. De bendes vinden elkaar niks. Ze strijden met elkaar en als het moet willen ze wel iemand doden. The Jets willen The Sharks weg hebben omdat ze vinden dat de stad alleen aan hun groep toebehoort.

Riff is de leider van The Jets. Eerst was Tony dat, maar dat mocht niet van zijn moeder. Tony wordt verliefd op Maria, de zus van Bernardo. Hij is de leider van the Sharks. Maar hun zijn alletwee van een andere bende dus ze kunnen niet met elkaar omgaan.
Op een dansavond daagt Riff, Bernardo uit voor een gevecht. Ze moesten eerst discussiëren over de plaats waar het gevecht zou zijn. Ze bedachten dat er best wapens bij het gevecht gebruikt mochten worden. De wapens waren messen. Maria wil dat Tony dit gevecht tegenhoudt en Tony denkt dat het hem niet gaat lukken, maar hij gaat het wel proberen. Als hij op de plaats komt waar het gevecht gehouden zou worden is het al begonnen. Wanneer Tony probeert het gevecht tegen te houden, steekt Bernardo Riff dood. Hierdoor wordt Tony zo kwaad dat hij Bernardo doodt. Dan gaat hij naar Maria en vertelt haar alles dat gebeurd is. Ook dat hij Bernardo vermoord heeft. Maria vond dit niet leuk maar ze wilde toch met Tony trouwen en daarom besluiten Tony en Maria te vluchten. Tony gaat al en Maria komt later.
Chino is de beste vriend van Bernardo en wil Tony neerschieten. Tony weet hem te ontwijken. Maar als Anita (de vriendin van Bernardo) een bericht van Maria naar Tony moet brengen in het café waar de Jets zitten, komt er een klein gevecht met ze. Ze wordt zo boos dat ze zegt dat Chino Maria vermoord heeft. Tony krijgt dit te horen en wil naar Chino toe om hem ook te laten vermoorden. Dat doet Chino dan ook. Maar Maria leefde nog. Anita had dit alles verzonnen en Maria is heel verdrietig. Want nu is niet alleen haar broer dood, maar ook haar vriend. Maria pakt het pistool van Chino af en vraagt hoe je er mee moet schieten. Ze wil iedereen wel vermoorden, maar dat doet ze niet.

2. Personages.
hoofdpersonen
Tony: Tony is de oprichter van de Jets. Hij wordt later in het verhaal verliefd op Maria.
Maria: Maria komt uit Puerto Rico en is de zus van Bernardo. Zij is uitgehuwelijkt met Chino. Zij wordt later verliefd op Tony.
Anita: Anita is verliefd op Bernardo en ze is vriendin van Maria.
Bernardo: Bernardo is het vriendje van Anita. Hij is de broer van Maria. Ook is hij leider van de Sharks.
Riff: Riff is de leider van de Jets.
Officier Krupke en Shrank: Twee politieagenten die vrede proberen te brengen tussen de Sharks en Jets.
Chino: Chino is uitgehuwelijkt met Maria en de best vriend van Bernardo.

Bijpersonen
De Jets: Dit is een straatbende dat bestaat uit blanke Amerikanen geleid door Riff.
De Sharks: Deze bende bestaat uit Puerto Ricanen en wordt geleid door Bernardo.


3. Liedjes in de film.
In de film hoor je heel veel Latin muziek. Dat komt uit Zuid-Amerika.
1: The Jet Song bestaat uit veel lage tonen. Ze zingen dat ze helemaal te gek zijn.
2: Something’s coming, wordt snel gezongen en gespeeld. Zang is hoog maar muziek is laag, er is veel contrast. Hij zingt dat er iets gaat komen maar hij weet alleen niet wat.
3:Maria. Dit is de titelsong van de film en wordt gespeeld bij het bal.
4: America, De meiden vinden het fijner in amerika dan in Portorico. De mannen denken daar anders over. Die willen terug. Daar zingen ze over. Een geluid effect is dat als de jongens dansen je op een bepaald stuk slaan op het gezicht ziet.
5: Officier Krupke, Hierin zingen de Jets dat ze niet goed zijn opgevoed.
6: Pretty, Je ziet in dit lied dat Maria helemaal in de wolken is. Spaanse muziek. Ze zingt hoe mooi ze zichzelf vindt.
7: One hand, One heart, Een lied tussen Tony en Maria hoe verliefd ze op elkaar zijn. Zachte muziek.
8: Tonight, De 1e Tonight zingen Tony en Maria. De 2e Tonight zingen 4 groepen door elkaar. Iedereen heeft die avond zijn eigen verwachtingen voor wat er gaat gebeuren. Veel contrasten. Dus 4 thema’s door elkaar heet Polyfone. Als er maar 1 thema is heet dat Homofone. Dan is de muziek netjes op een rij.
9: The Rumble, Agressief ballet, de muziek begint als bernardo op de grond wordt geduuwd. Tony probeert het gevecht te stoppen maar kan niet voorkomen dat Riff wordt gedood door Bernardo. Tony wordt hierdoor razend en vermoordt Bernardo. Dan komen er sirenes van politieautos en iedereen vlucht weg. Tony blijft nog even huilen maar wordt overgehaald door any body’s om ook weg te gaan. Agressieve muziek.

10: Somewhere (a place for us), Maria en Tony zingen dit omdat ze ergens naartoe willen maar ze zitten opgesloten door de bendes.
11: Cool, agressief ballet in de vorm van een kanon gespeeld. De Jets moeten cool blijven omdat er een verschrikkelijk gevecht was en de politieagenten mogen het niet weten.
12: A Boy like that, zwaarste song, heel emotioneel met veel expressie in de muziek. Anita vertelt tegen Maria dat Tony niet goed is voor haar. Ze kan volgens Anita beter krijgen.
Finale Muziek: afgeleid van Somewhere, treurige muziek. Tony is net vermoordt en dat is het einde van de film. Ze hebben er uiteindelijk niks mee bereikt om te vechten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "West Side Story (1961)"