Schindler's List (1993)

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 914 woorden
  • 23 mei 2003
  • 344 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
344 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Schindlers List: het verhaal

Oskar Schindler is de eigenaar van een potten en pannen fabriek. De tweede Wereldoorlog is net begonnen en de zaken gaan slecht. Schindler is een ss’er en hij gaat naar een feest voor Duitse legerleiders. Schindler geeft veel rondjes om zo met de Duitsers in contact te komen.

De Joden mogen bijna niets meer en moeten in getto’s (woonwijken waar alleen maar Joden wonen) gaan wonen. Schindler is van plan om Joden te laten werken voor zijn fabriek om ze zo van de dood te redden. Hij is op zoek naar een boekhouder en hij vindt Stern.

Schindler biedt een soort contract aan de Joden aan om ze te laten werken in zijn fabriek. Hij zoekt de rijke Joden om geld van ze te lenen. Ze vervalsen papieren om werknemers te krijgen, zo kunnen ze ook mensen aannemen die helemaal niets van metaal afweten. Ze vervalsen ook identiteitspapieren. Stern haalt de werknemers op om die in de fabriek te laten werken en Schindler legt uit wat ze moeten doen. Schindler stuurt de bijzondere spullen op naar de Duitsers om zo contact met ze te leggen. Hij komt aan de spullen via de zwarte markt. Schindler biedt Stern een drankje aan omdat het goed gaat met zijn bedrijf. Een man bedankt Schindler dat hij voor hem mag werken, maar wordt de volgende dag door de Duitsers doodgeschoten omdat de Duitsers vinden dat mensen met een arm niet kunnen werken.

Alle kostbare spullen van de Joden worden in beslag genomen en de Joden worden op de trein gezet. Schindler komt daar net op tijd achter en voorkomt dat de Joden afgevoerd worden. De Joden moeten barakken bouwen voor een nieuw werkkamp. Een architect wordt doodgeschoten omdat ze haar werk niet goed doet.

De Duitsers halen de getto’s leeg. Ze pakken de Joden op en ook een meisje in een rode jurk. Die jurk is het enige gekleurde in de hele film. De joden worden toch afgevoerd. Een jongetje ontsnapt via het riool. De Duitsers controleren ’s avonds de getto op eventuele verstopte Joden. Schindler verliest al zijn arbeidskrachten.

De kampcommandant Amon Goeth schiet vanaf het balkon in het kamp mensen dood die niet hard genoeg werken. De mensen gaan harder werken en Schindler probeert zijn werknemers terug te kopen. De kampcommandant heeft respect een eerbied voor Schindler. Schindler probeert Amon Goeth om te kopen.
Schindler haalt mensen uit het kamp om ze te laten werken in de fabriek en Schindler geeft Stern spullen om de Duitsers in het kamp om te kopen. Een man maakt niet snel genoeg spullen en Amon Goeth wil hem doden, maar het pistool hapert dus de man gaat in de fabriek van Schindler werken. Dat is mogelijk omdat Stern een wachter van het kamp heeft omgekocht.

Dan is er in het kamp een kip gestolen, dus laat een officier de Joden bijeen komen. De man vraagt wie de kip heeft gestolen maar niemand antwoord. Als ze niet willen antwoorden schiet de officier zomaar een man dood om zo de Joden bang te maken. Dan komt er een Joods jongetje naar voren. De officier of de jongen de kip heeft gestolen. De jongen schudt van nee en wijst (heel slim) naar de dode man op de grond. Schindler wordt boos op de Joden omdat ze veel goede dingen over ze zeggen. Zo kan zijn idee uitlekken en kunnen de Duitsers er achter komen wat hij van plan is. Dan komt eren dienstmeisje vertellen wat ze allemaal met de kampcommandant heeft meegemaakt en Schindler troost haar.
De kampcommandant behandeld de Joden als uitschot en Schindler probeert met hem te praten om wat aardiger te zijn. In het kamp vertelt een Joodse vrouw over de vernietigingskampen.

Dan wordt in het kamp aan de kinderen verteld dat de op reis gaan, maar eigenlijk gaan ze naar Auswitzch. Een paar kinderen vertrouwen het niet en verstoppen zich onder vloeren en in wc’s. De mensen worden op de trein naar Auswizch gezet. Het is heet in de wagons en de mensen krijgen bijna geen lucht.
Schindler verzint een smoes om zo de wagons nat te mogen spuiten en zo de mensen verkoeling te geven.

Dan zijn ze bij het vernietigingskamp. Je ziet daar de dode Joden op karren afgevoerd worden om verbrand te worden. Het meisje met het rode jurkje is ook dood en wordt verbrand. Er wordt zo veel mensen verbrand dat het gewoon as regent.

Schindler koopt Joden voor zijn fabriek. De Duitsers controleren de lijsten van wie er mogen werken. De mannen en vrouwen worden apart op de trein gezet.

De trein met de mannen komt aan bij de fabriek van Schindler. Hij hoort later dat er iets mis is gegaan met de vrouwentrein. De vrouwen komen aan bij het vernietigingskamp. Daar worden ze kaal geschoren om te douchen, maar in plaats van gas komt er water uit de douchekoppen.

Schindler koopt de vrouwen weer terug en die gaan naar de fabriek. De oorlog is afgelopen en Schindler doet zijn best om failliet te gaan. Schindler houdt een toespraak in zijn fabriek en houdt drie minuten stilte voor de gestorven Joden.

De Joden maken als dank een gouden ring en schenken hem aan Schindler.
De volgende morgen zijn de Joden vrij.

Aan het einde van de film zie je de spelers samen met de mensen die de oorlog echt hebben meegemaakt in de fabriek van Schindler. Ze leggen allemaal een steen op het graf van Oskar Schindler.

REACTIES

J.

J.

heel goed!! ik had hem van internet geprint en daardoor had ik een 8,5 duzzzzzzzz
bedankt!!!


groetjes
jasper

19 jaar geleden

M.

M.

Hartelijk dank voor je filmverslag!
ik heb er echt heel veel aan gehad!

18 jaar geleden

M.

M.

HeeJ!
DankJee...! Moest als strafwerk een verslaG hierover schryven en heb dr veel aan Gehad.. (=
Kuss.
MisCha.

17 jaar geleden

M.

M.

hey robin!

zeer bedankt ik heb er heel veel aangehad.
heb een 10 voor mijn filmverslag :) zeer bedankt
nogmaals!

groetjes,
mariëtte

17 jaar geleden

A.

A.

ik heb 9,7 gekregen ik zweer echt goed

10 jaar geleden

Délano

Délano

dankjewel het heeft super geholpen ik had een 8,5

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"