Not without my daughter (1991)

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vwo | 1404 woorden
  • 3 november 2005
  • 93 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.6
  • 93 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
1 Inhoud.

De film begint in Amerika, een vader, Moody, met zijn gezin. Ze zien er gelukkig uit. Moody is arts. Hij is getrouwd met Betty en heeft een dochter Mahtob. Moody komt uit Iran, hij wil op bezoek bij zijn familie in Iran. Betty stribbelt tegen i.v.m. het geweld in Iran. Moody probeert Betty over te halen en hij zweert op de Koran dat ze maar een paar weken blijven en dat ze geen gevaar lopen. Ze gaan uiteindelijk naar Iran. Als ze in Iran zijn moet Betty gelijk een gewaad aan. Ze gaan naar het huis van Moody’s familie. Als ze uit de auto stappen komen er opeens allemaal mannen aan met geweren die naar Betty wijzen, omdat Betty’s haar onder haar gewaad uit kwam. Moody legt uit dat ze toeristen zijn en de mannen gaan weg. Als ze weer willen gaan na 2 weken kan dat niet, omdat ze geen toestemming hebben gehad van de Iranese overheid. Dan zegt Moody opeens dat ze niet meer terug gaan naar Amerika. Betty protesteert. Moody slaat Betty. Hij zegt dat ze nou in zijn land zijn en dat ze daar blijven. Betty gaat naar de familie van Moody om begrip vragen, maar ze worden boos. Betty heeft contact via de telefoon met haar moeder, die contact heeft opgenomen met de Amerikaanse ambassade in Iran, maar Moody komt erachter en word erg boos op Betty. Betty belt vervolgens stiekem. Als Moody erachter komt wordt hij super boos op Betty.
Moody zegt tegen Betty dat Mahtob naar school moet, maar dat wil Betty niet net zoals Mahtob. Vervolgens gaat Betty samen met Mahtob naar de Zwitserse ambassade, omdat de Amerikaanse ambassade gesloten is. Ze denkt dat ze eindelijk terug mogen naar Amerika, maar dat valt tegen. Ze mag niet gaan, omdat ze is getrouwd met een Iraniër. Als ze gaat scheiden met Moody mag ze gaan, maar dan moet Mahtob bij Moody blijven, omdat Mahtob in Iran van Moody is. Als Moody erachter komt dat ze naar de ambassade is geweest slaat hij Betty weer. Hij zegt dat hij Betty vermoord als ze nog een keer zo iets doet.

Betty mag van Moody even naar de markt toe. Als ze daar is gaat ze een winkeltje binnen en vraagt of ze daar mag bellen. De man, Hoessein, luistert mee met het gesprek. Betty gaat steeds vaker bellen bij Hoessein . Op een dag neemt hij Betty mee naar de achterkant in zijn winkel en vertelt hij dat hij vrouwen helpt vluchten uit Iran. Hij wil Betty ook helpen. Samen nemen ze de vluchtroutes door. Als Betty weer terug gaat naar Moody word Betty weer geslagen, omdat ze weg is geweest.
Betty laat ondertussen Mahtob heel veel vragen stellen als ze samen met Moody op de markt, omdat dat van pas kan komen met het vluchten.
Als Betty naar Koranles moet gaat ze stiekem naar Hoessein. Hij zegt dat de vlucht al is geboekt, op 29e januari. Als ze thuis is gaat de telefoon, het is haar moeder uit Amerika. Ze zegt dat de vader van Betty op sterven ligt. Betty wil er graag naar toe en ze krijgt dan ook toestemming van Moody, maar Mahtob mag niet mee. Betty wil nou niet meer, maar Moody heeft al een vlucht naar Amerika geboekt op de 26e januari, dus 3 dagen voor dat Betty wil gaan vluchten. Moody moet plotseling weg voor een spoedgeval , hij is arts. Betty ziet dat dat haar kans is om te vluchten en vraagt aan de familie van Moody of ze even naar de markt mag. Ze krijgt toestemming en Mahtob en Betty gaan snel naar Hoessein. Ze duiken even onder tot het avond is, dan beginnen ze met vluchten. Hoessein heeft een auto geregeld voor Betty en Mahtob met een chauffeur. Ze komen aan bij de Turkse grens. Er komt iemand bij de auto, maar ze mogen doorrijden. Na lang rijden komen ze bij een ‘Checkpoint.’ hier kunnen ze niet langs komen met Betty dus gaan ze zich verschuilen. De chauffeur heeft een paard geregeld en zo gaan ze verder. Dan komen ze bij en auto. Betty en Mahtob worden afgeleverd bij die auto en die rijd hun weer verder. Uiteindelijk komen ze bij de Amerikaanse ambassade aan en zegt Betty tegen Mahtob: ‘We zijn thuis’

Welke problemen komen in de film voor?

Er zijn zoals je leest in de samenvatting veel problemen, maar het grootste probleem is dat Betty vast zit in Iran en daar moet blijven met Mahtob. Ook is de nieuwe cultuur voor Betty een probleem, want de cultuur in Amerika is heel veel anders. Ze merkt al gelijk dat ze in een heel andere cultuur is beland als ze de familie ziet en dat ze een gewaad aan moet, een chador. Gelijk daarna word het nog erger, als er mannen aankomen met geweren.
Ik denk dat ook de taal een groot probleem is voor Mahtob, want ze moet immers wel naar school. De familie van Moody praat wel Engels, maar met elkaar gewoon Iranees, dat is denk ik erg frustrerend voor Betty, want ze weet niet waar de familie het over heeft.


2 Plaats.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Iran en in het begin even in Amerika.

Hoe zijn de spelers gekleed?

De mannelijke spelers zijn gekleed in normale allerdaagse kleren, maar de vrouwelijke spelers daar in tegen zijn heel anders gekleed, namelijk in een chador. De kinderen zijn ook in allerdaagse kleren gekleed, maar sommige meisjes hebben een hoofddoek op.

Wat voor soort muziek word er gebruikt?

Op hele spannende momenten word er muziek gebruikt, als Moody Betty slaat bijvoorbeeld. Bij zo’n spannend moment word natuurlijk hele spannende muziek gebruikt, voor de rest word er niet echt muziek gebruikt.

3 Personen

Wie is voor jou de belangrijkste persoon in de film?

Betty, want je ziet heel de situatie in Iran uit Betty’s ogen.

Wat weet je meer over deze persoon?

Betty is Amerikaans en houd erg veel van haar dochter en van haar man. Betty is een erg slimme vrouw, dat merk je goed aan de manier waarop ze te werk gaat om te vluchten in Iran. Ze is erg dapper, want ze wil vechten voor haar vrijheid en die van haar dochter, terwijl dat tot de doodstraf kan leiden.

4 Kern

Wat is het belangrijkste van de film?

Het belangrijkste van deze waargebeurde film vind ik dat er een soort boodschap van Betty inzit. Ik denk dat de boodschap uit deze film is dat je, ook al zit je nog zo in de problemen, als je ervoor blijft vechten kom je er wel uit, tenminste ik denk dat dat de boodschap is uit de film. Ook vind ik het belangrijk dat het verhaal van Betty is verfilmd, want ik denk dat er nog veel meer vrouwen vast zitten in zo’n soort gelijk land en dat ze veel hebben aan de film, dat ze tenminste niet alleen zijn.

Wat vind je het mooiste stuk in de film?

Ik vind het mooiste stuk in de film als Betty aankomt bij de Amerikaanse ambassade, want dat is toch het doel van Betty, weer terug naar Amerika gaan, en dat is dan gelukt. Ook vind ik het heel mooi dat ze tegen Mahtob zegt dat ze weer thuis zijn, na maanden reizen.

5 Beoordeling

Vind je de film goed of slecht en wat vind je dan goed of slecht?

Ik vind de film heel erg goed, want, zoals ik al eerder heb gezegd, hebben waarschijnlijk veel vrouwen iets aan het verhaal gehad. Ook vind ik het erg goed dat iemand dit durft te zeggen, want ik volgens mij is de Islam een ingewikkeld geloof en is het goed als de extreme kant van de Islam onder de aandacht word gebracht, want als je er niet over praat en zeg maar een beetje in de doofpot word gedaan gebeurt er denk ik weer iets zoals de aanslagen op het WTC, dat wil niemand meer dus is het goed om over te praten. Jammer aan de film vind ik dat het vluchten maar heel kort duurt, ook al is het zo’n belangrijk iet sin de film, want dat is toch eigenlijk een middel om het doel van Betty te bereiken. Ik vind het een mooie film en het heeft heel veel indruk gemaakt op mij, maar volgens mij ook op heel de klas.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Not without my daughter (1991)"