inleiding
Tijdens de lessen leefensbeschouwing kregen we de film "little buddha" te zien. We moesten daar over een verslag schrijven. Ik vond de film zelf erg mooi en heb hem daarom nog eens in de bibliotheek geleend om hem thuis nog eens een keer te zien.

2.1 de film
Nadat lama-dorje is overleden gaat. Zijn leerling lama-noru is opzoek naar zijn reïncarnatie. Er wordt een kandidaat gevonden in the USA. Zijn naam is Jessy lama-noru gaat hem opzoeken en geeft hem een boek over een prins genaamd Siddartha oer dat verhaal later meer in hls 2.2. Van de ouders van Jessy mag hij met de boeddhisten een tijdje om gaan. En zonder dat hij het weet wordt Jessy op een paar proeven gesteld, waar die allemaal voor slaagt en er wordt gevraagd of hij mee wil naar Bhutan om de laatste testen te doen. Zijn ouders gaan akkoord en Jessy en zijn vader gaan naar Bhutan maar eerst moeten ze naar Nepal waar een andere kandidaat woont genaamd Raju. Daarna gaan ze naar India waar nog een derde kandidaat blijkt te wonen. Dit is een vrouw. Wat vreemd is want vrouwen worden erg gediscrimineerd maar. Ze weet de jongens in te palmen en sluiten vriendschap. De derde kandidaat die Kita heet heeft een (geheime) tuin daar in staan ook twee cobra's die Siddartha ooit hebben beschermt tegen de regen toen hij nog een Asceet was. Omdat alle drie de kinderen de testen goed zijn doorgekomen vraagt Lama-noru het orakel om hulp daarbij moet hij in een trance raken door verschillende kruidens en drankjes dan komt hij in de geestelijke wereld en kan hij zijn vraag stellen. Hij komt er achter dat de kinderen alle drie de reïncarnatie zijn van Lama-dorje zijn. Maar lama-noru vraagt aan Jessy om hem te vinden als hij dood is wat er ook vlak daar na gebeurd. Toevallig wordt Jessy 's moeder ook zwanger op hetzelfde moment.

2.2 het verhaal
De bevalling van Siddartha was licht. En het kind kan al praten en als die loopt komen er lotus bloemen in zijn voetsporen. Vader van Siddartha wil het leed voor Siddartha ververgen en laat hem er niks van zien. Maar als Siddartha volwassen is wilt hij toch de buitenwereld zien en maakt dan kennis met ouderdom, ziekte, pijn en dood. Daar wilt hij iets op vinden om de pijn en het verdriet te verlichten. Siddartha varlaat het palijs en sluit zich aan bij de asceten die niks anders doen dan de hele dag mediteren en leeft van de regen en voedsel dat de natuur hen schenkt. De natuur reageert op de verandering van Siddartha

door hem te beschermen. Maar na zes jaar mediteren hoort Sidartha iemand zeggen: "als je de snaar te strak spant knapt hij en als je hem te los laat valt hij niet te bespelen" dat wilt Siddartha verwezenlijken want hij ziet de snaar als leven te strak is (te) rijk en te slap is (te)arm. Siddartha denkt als ik het niet goed doe dan stroomt deze kom met de stroom mee en hij legt de kom in het water deze stroomt tegen de stroom in dus Siddartha heeft de goede beslissing genomen. Na een tijd is Siddartha bijna bij de verlichting dan wordt hij op de proef gesteld door:

- 5 meisjes die hem proberen te verlijden
- een leger aan slechte eigenschappen

Al deze testen staat Siddartha goed door en hij bereikt dan ook de verlichting. Een gesprek met de illusie is de laatste test maar deze werd goed doorstaan:

illusie: U die gaat daar waar niemand heen durft. Wilt u mijn god zijn
Siddartha: architect eindelijk heb ik u dan ontmoet. U zult uw huis niet weder opbouwen
illusie: maar ik ben uw huis en uw woont in mij
Siddartha: ik ben heer van mij zelf, u bent slechts een illusie. U bestaat niet echt. De aarde is mijn getuigen (en Siddartha raakt de grond aan)

Zo werd Mara "de slechtheid" verslagen.

2.3 alle proeven
Er worden 4 duidelijke proeven gedaan. Deze zijn:


1. het vertellen over lama-dorje en kijken hoe hij reageert (Jessy zegt dat hij denkt dat hij lama-dorje is)
2. het uitleggen van een aantal spullen waaronder de bedelnap (kom) van lama-dorje (Jessy pakt deze gelijk op)
3. het alleen laten in een grote en onbekende stad (Jessy vindt het tweede kandidaatje, Raju)
4. het kiezen van 3 pressies dezelfde hoeden waarvan 1 die van lama-dorje is (Jessy maar ook de andere twee kiezen allemaal de middelste en de goede daardoor)

2.4 uitspraken
- Voorbeeld van reïncarnatie: thee in een kopje. Maar als het kopje kappot gaat is het kopje weg maar de thee is nog steeds thee en verspreid zich overal. De thee moet nu de geest voorstellen en het kopje het lichaam.
- Mediteren is (volgens lama-noru): mediteren is als je helemaal stil en ontspannen bent en jezelf afschermt voor alles om je heen zodat je je geest vrij kan laten. Dan zie je je gedachtes als wolken voorbij trekken als we leren goed te mediteren kunnen we de verlichting verwerkelijken (begrijpen)
- Als Siddartha is geboren zegt hij: ik ben geboren om verlichting te verwerkelijken en alle wezens van hun lijden te verlossen.
- Als Siddartha uit het palijs vertrekt wordt er gezegd: zijn lange reis naar de ontwakening was/ is begonnen.
- Als lama-noru overleden is legt hij nog 1 keer uit wat nirvana is en zegt dan: geen ouderdom en dood. Geen eind van ouderdom en dood. Geen leed. Een wijsheid. En geen profijt. Geen profijt aldus de bodhisattiva 's. volkomen begrijpend zonder hindernissen van de geest. Geen hindernissen, dus geen angst. Boven misleidende gedachtes
- Het gebouw dat Jessy ziet in Nepal stelt de elementen van de wereld voor en wordt al volgt opgebouwd: de vierkante basis van de Stoepa is het symbool voor de aarde. De koepel is het symbool voor water boven de ogen licht het vlak van verlichting of het vuur. De paraplu daarboven is het symbool voor de lucht.

Nawoord
Wel leuk om te weten:
- Boeddha = verlichte = ontwakende = Siddartha
- Er is een achtspakigpad naar de verlichting dat wil zeggen er zijn acht manieren om de verlichting te bereiken.
- Als lama-noru wordt gecremeerd kiest ieder zijn eigen element

De verbranding is vuur
Jessy kiest water
Radu kiest lucht      alle vormen waaruit de aarde is opgebouwd
Kata kiest aarde

Ik vond het leuk om naar de film te kijken en ik heb er denk ik veel van geleerd.

Groetjes,
Lionne ReijsbergenREACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

G.

G.

leuk en goed

15 jaar geleden