Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Left luggage (1998)

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 496 woorden
  • 5 maart 2009
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Left Luggage

Algemeen
Left Luggage betekent achtergelaten bagage. De vader van Chaja zoekt naar de koffers die hij is verloren in WO II. Haar moeder vertelt steeds hij zoekt naar zichzelf, dat hij zichzelf is kwijtgeraakt.

Hoofdpersonen
Chaja is de hoofdpersoon uit de film. Zij is een aardig en koppig meisje. Ze komt dan ook steeds weer op voor Simcha en gaat tegen de regels van de Thora in. Chaja’s vader zoekt koffers van voor de oorlog in de hoop dat zijn leven weer word als voor de oorlog. Chaja gaat goed met hem om. Haar moeder wil WO II gewoon vergeten maar het valt niet te vergeten. Zij zegt steeds: “Hij zoekt naar zichzelf”. In het begin heeft Chaja weinig respect voor Meneer Kalman. Maar als ze zijn oorlog verleden weet krijgt ze respect voor hem. Hij is erg stil en vaak streng tegen de kinderen om zijn verdriet te verwerken. Met de kinderen en mevrouw Kalman kan Chaja goed omgaan. Dat zie je ook aan het einde als mevrouw Kalman uithuilt bij Chaja. Met Simcha kan Chaja het best om gaan. In het begin praat hij nog niet, maar dat leert hij van haar. De concierge heeft de pest aan joden en ook aan haar. Aan het eind van de film maakt Chaja het goed met hem.

Inhoud
Chaja is een meisje dat van joodse afkomst is, maar zich niet erg joods voelt. Haar vader heeft in WO II oorlog 2 koffers begraven met spullen, waar hij in de hele film naar zoekt. In het begin van de film zie je Chaja in een restaurant werken. Dan neemt ze op staande voet ontslag en gaat naar een ander baantje zoeken. Op een gegeven moment gaat Chaja naar een orthodox-joods gezin voor een baan als een kinderoppas. Ze merkt dat die mensen erg streng en orthodox zijn, ze moet zich aan allerlei joodse regels houden. De conciërge die daar in dat gebouw werkzaamheden verricht die heeft een hekel aan de joden. Er is een jongetje genaamd Simcha, dat niet kan/wil praten en daarom besluit ze maar te blijven. Simcha begint te praten! Een tijdje later heeft Chaja weer ruzie met de conciërge en moet ze een week weg. Dan na die week hoort ze dat Simcha is overleden en op het einde is ze daar naartoe gegaan en hebben ze allemaal verdriet.


De Joodse rituelen:
1. Meneer Kalman raakt geen andere vrouw aan.
2. Bij mevrouw Kalman zie je geen haar.
3. Vlees en melk blijft gescheiden.
4. Er wordt een grote schoonmaak voor de pesach gehouden.
5. Tijdens de pesach voeren ze rituelen uit.

Indrukwekkende stukken
Het indrukwekkende stuk in de film is als Simcha gaat praten. Over dat stuk wordt veel verteld en er zitten ook leuke stukken bij, b.v. als Simcha met zijn speelgoed eend door het huis rent. Een ander grappig en indrukwekkend stuk is als de buurman Chaja en haar moeder komt roepen omdat ze moeten komen kijken. Al zijn postzegels zijn tegen de muur geplakt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Left luggage (1998)"