ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Hoe de Golf de buurt overspoelde…
Duitsland- toen de leraar Reiner Wenger werd aangesteld op school,wilde hij eigenlijk les geven in het anarchisme. Dit thema was alleen al gegeven door zijn collega en dan moest het maar autocratie worden. Zijn klas begon al te zuchten en te steunen bij het horen van het onderwerp:”Niet weer het Fascisme” klonk als verveelde uitroep in de klas. Wenger reageerde daar op door te zeggen dat ze gewaarschuwd moeten zijn en dat het weer zou kunnen gebeuren,de klas beweerde van niet.
Deze woordenwisseling bracht Wenger op het idee van dit experiment om de kinderen hun ongelijk te bewijzen.
Subtiel begonnen dingen te veranderen,veel dingen naar idee van de leerlingen zelf. Dingen veranderde en mensen die niet meededen werden buitengesloten. Leerlingen gingen heilig geloven in de woorden van hun leraar en de ‘schuld’ van het anarchisme en luisterde amper meer naar hun gezond verstand.
Er ondstond wel verzet bij een van de buitengesloten leerlingen,maar dat werd zo veel mogelijk de kop ingedrukt.
Het meisje dat dit verzet voerde verteld:”Meteen toen in de Fascistische ideeën in Die Welle begon te merken wilde ik eruit stappen,wat me toen al mijn vrienden kostte,ik begon met het verspreiden van Anti-Welle folders,maar het had geen nut. De Welle-leden waren blind voor wat ze deden,waar ze mee bezig waren”
Die Welle,zoals de groep zichzelf ging noemen,begon uit de hand te lopen en de stad raakte overspoeld met logo’s.
“Ik had zelf eigenlijk pas door dat het te laat was toen mijn leerlingen zelfs bij mij thuis begonnen te komen”,Aldus de heer Wenger:”Natuurlijk begon het veel eerder uit de hand te lopen,maar ik was net zo blind als mijn leerlingen,en zag het pas toen het echt veel te laat was. wat begon als een experiment van een simpele leraar liep bijna uit tot een fascistische beweging .Die Welle had nooit mogen ontstaan”
Natuurlijk was meneer heel geschokt over de zelfmoordpoging van een van zijn leerlingen
“Ik had niet bedacht dat Die Welle zoveel voor leerlingen zou kunnen gaan beteken,dat ze niet meer zonder wilden leven”bekend hij.”Zoals ik eerder zei had het nooit mogen gebeuren.”
de leerling zelf heeft het net overleeft,maar het was op het randje.
“Die Welle was mijn leven” verteld deze,”Ik wilde niet meer leven zonder,toen Reiner zei dat Die Welle ophield te bestaan wist ik niet meer hoe ik verder moest leven en gaf hem daar de schuld van. eerst wilde ik hem doden,maar dat kon ik niet”
De vrouw van meneer Wenger had het al eerder door:
“Ik wilde het mijn man vertellen,als hij naar me had geluisterd was het eerder gestopt!Toen het nog kon stoppen!”,zo zegt zij
Dat de verandering zover kon doordraven bij de leerlingen is waarschijnlijk dat er zo subtiel werd ingespeeld op het groepsgedrag van mensen,mensen horen er graag bij,zijn graag met groepen en doen wel vaker rare dingen om er bij te horen.
Dit zou op alle scholen kunnen gebeuren,overal en altijd. het is vrij schokkend om te zien gebeuren,en nog schokkender om te beseffen dat het overal zou kunnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

goed
goed
echt goed
goed

10 jaar geleden

M.

M.

Echt een super slechte samenvatting.

9 jaar geleden

I.

I.

SLECHT, de eerste 2 zinnen kloppen al niet

9 jaar geleden

S.

S.

@onder/boven mij zuur niet zo over deze samenv maak er dan zelf 1.
thx dat j hem heb geplaast, heb er wel wat aan gehad!

9 jaar geleden

A.

A.

De samenvatting is echt goed hoor! En de eerste 2 zinnen kloppen echt wel! Kijk de film nog maar eens! Echt super bedankt! Ik ben er echt mee geholpen!

9 jaar geleden

Y.

Y.

Een goed verslag over wat er in de film is gebeurt en het helpt mij goed bij het maken van mijn verslag

9 jaar geleden

A.

A.

Ik weet nooit hoe ik moet beginnen met verslagen, kan er echt wat mee! Goed verslag ook btw.

9 jaar geleden

A.

A.

Zit je trouwens op 't Altena College ?? Je heb echt precies wat ik ook moet schrijven!

9 jaar geleden

-.

-.

het is wel een goed verslag, maar die jongen die een zelfmoordpoging deed is dood gegaan. hij heeft een ander door zijn schouder geschoten en hij heeft zelf zelfmoord gepleegt en is dus dood. maar voor de rest wel heel goed.

8 jaar geleden

D.

D.

ALTENA COLLEGE !! goed verslag ;)

8 jaar geleden

V.

V.

goede algemene samenvatting.

7 jaar geleden

J.

J.

De samenvatting is in principe niet slecht, maar ik adviseer je om je teksten goed na te lezen nadat je ze schrijft en spaties te gebruiken na komma's. Verder had je je misschien meer kunnen inspelen op de gevoelens van de personage's zelf, en "dat meisje" is niet bijzonder concreet. Nu weet ik niet zeker of deze samenvatting gaat over dezelfde film als die ik heb gezien maar anders had je beter haar naam (Karo?) kunnen opzoeken. Zo komt je verslag al een stuk professioneler over.
Keep up the good work! Het was zeker niet slecht, maar het kan wel beter :)

6 jaar geleden

K.

K.

wat een slechte samenvatting zeg. ik ben opzoek naar een goeie samenvatting DIT IS NIKS!!!

6 jaar geleden