Als de bom tikt (1993)

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 669 woorden
  • 2 september 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
5 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Als de bom tikt.

Als de bom tikt speelt zich af in Duitsland. De film gaat over Jessica die haar broer Ralph achter na gaat als hij in een extreem-rechts milieu terecht komt. Voor een verjaardag keert Jessica terug naar Bliesburg. Haar broer, Ralph is daar ook. Jessica komt erachter dat haar broer steeds meer in contact komt met neonazi’s. Zij zelf is hier helemaal niet van gecharmeert. Het begint pas echt uit de hand te lopen als er een bus met asielzoekers is Biesburg aankomt. Er wordt een hoop heisa gemaakt en er komen van Bliesburgers op de bus af. Zij roepen van alles naar de bus. Het komt er op neer dat zij vinden dat de buitenlanders van alles afpakken en inpikken. Het blijft bij intimidatie lijkt, en na een streng woordje lijken ze af te druipen.

Een groep jongens blijft over. Onder andere Ralph en zijn vriend Gerd. De groep besluit de bus in de brand te steken en alles loopt uit de hand. Als de vader van Ralph, en dus ook die van Jessica, Ralph betrapt op een brandwond die hij heeft opgelopen geeft hij hem gigantisch op zijn dak. Als hij terug komt blijkt Ralph zijn hoofd kan geschoren te hebben. Dit is een heel duidelijk teken dat hij vertrekt. Zijn vader wil geen ‘nazi’ onder zijn dak. En Ralph vertrekt.

Jessica zit het niet lekker. Samen met haar vriend Gert-Jan gaat ze hem achterna. Uiteindelijk vinden ze Ralph en ook zijn vriend Gerd op een militair oefenterrein. De rechts-extremisten zijn daar aan het trainen. Tot de leider van de groep een jongen binnen brengt. De jongen heeft verraad gepleegd en word openlijk geëxecuteerd. Dit maakt natuurlijk een ontzettende indruk. Voortaan zal iemand wel even wat langer nadenken voor er verraad gepleegd wordt. En ook Jessica ziet de ernst van de situatie.

De groep, LIGA, vertrekt naar Amsterdam. Daar krijgen Ralph en Gerd een ‘speciale’ opdracht. Gerd begint al wat te twijfelen maar Ralph gelooft in het vertrouwen dat hem gegeven is. Ze moeten een bom op het veld gooien tijdens een voetbal wedstrijd. Wat zij echter niet weten is dat de bom al eerder zal ontploffen. Gerd en Ralph worden immers gezocht en zijn ze dus liever kwijt dan rijk. Gert-jan heeft zijn hoofd inmiddels ook al kaal geschoren en probeert er achter te komen wat er nou in de LIGA gebeurd, en hopelijk kan hij Ralph overhalen. Helaas wordt hij al snel gesnapt en ‘onder handen genomen’. Aan de hand van een foto in de portemonnee van Gert-jan ziet Ralph dat het de vriend van zijn zus is en laat Gert-jan stiekem gaan zodra hij is bij gekomen. Bij de voetbal wedstrijd weet Jessica Ralph nog te spreken. Die moet alleen niks van haar hebben. Ralph staat verder op. Hij wordt niet geraakt door de bom maar ziet wel zijn vriend levend verbranden. Hij lijkt van slag te zijn. Maar blijft bij de LIGA.

Leider van de LIGA is Lessink. Hij wil niets liever dan een groot politicus worden en Ralph is er van hem gecharmeerd. Daaronder zit Piet. Hij lijkt nog iets meer hart te hebben dan Lessink maar is ook voor het over grote deel een slechterik. Zij vertrekken naar Parijs. Daar krijgt Lessink ruzie met een ander politicus en draagt Ralph op hem op te ruimen met een bom. Nog één keer krijgt Jessica de kans om met haar broer te praten. Maar weer kan ze hem niet overhalen. De bom geïnstalleerd in een ruimte, Piet en Ralph willen de ruimte uit gaan zodra de bomt tikt, maar ze zitten opgesloten. Ze beseffen dat Lessink hen ook wil opruimen. Als de bom niet ontploft door een afstel foutje weet Ralph te ontsnappen. Hij vindt Lessink en schiet hem uit woede neer, dood. Ralph word opgepakt.

Ralph ontkent niet, hij laat zich opsluiten. Maar in zijn cel pleegt hij zelfmoord. Het laatste shot zie je Jessica. Ze had alsmaar geprobeerd haar broer te behoeden. Maar hellaas tevergeefs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Als de bom tikt (1993)"