ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis
Derek Vinyard groeide op in Venice Beach. Zijn vader leerde hem van kinds af aan dat kleurlingen slecht en vals waren. Bij de dood van zijn vader kreeg hij het moeilijk te verduren en stak hij het allemaal op de inwijkelingen. Hij werd geïnterviewd en dan zei hij dat het de fout van de kleurlingen is dat zijn vader vermoord werd. En dat elk probleem met rassen te maken heeft. Elk probleem, niet alleen criminaliteit. Deze problemen zijn ontstaan in de zwarte communauteit, de Spaanse, de Aziatische … in elke niet-protestantse groep in onze samenleving. Een beetje later werd Derek benaderd door Cameron. Die hem racistische praat inlepelde en ervoor zorgde dat hij aan het hoofd werd gezet van een white power beweging. Die beweging moest ervoor zorgen dat de buurt weer snel in de handen van de blanken kwam en de zwarten niets meer voor het zeggen kregen want die waren maar profiteurs. In een van de scènes zien we Derek die aan de leden van de white power beweging en aan een groep skinheads uitlegt dat ze een winkel gaan “kapot slaan” omdat die gerund wordt door buitenlanders. Nadat hij een hele preek over zijn haat tegenover de buitenlanders heeft gegeven gaan ze de winkel binnen en vernielen ze alles wat ze tegenkomen en mishandelen ze de werknemers.
In een andere scène zien Danny de kamer van Derek binnenstormen wanner hij in bed is met zijn lief. Danny zegt aan Derek dat mijn zijn wagen aan het stelen is en daarop neemt Derek een geweer. Hij gaat naar buiten en schiet de zwarten neer. Later laat hij zich koelbloedig oppakken en wordt hij naar de gevangenis gebracht.
In de gevangenis krijgt Derek het moeilijk en sluit hij zich direct aan bij een andere groep racisten. Hij wordt door hen beschermd en zo blijft hij in deze hel levend. Tijdens zijn dagtaak ontmoet hij Lamont, een zwarte die voor een banale reden blijkt opgesloten te zijn.
Na enige tijd geraakt Derek bevriend met hem en heeft hij het eindelijk door dat al die racistische praat hem nergens hebben gebracht (behalve dan inde letterlijke zijn naar het gevang). Steeds zonder hij zich meer af van de white power beweging en op een zekere dag wordt hij door hen anaal verkracht in de douches. Vanaf dan neemt Derek Sweeney echt in vertrouwen. Hij begint aan een totale identiteitsverandering en hij houdt zich gedeisd voor de rest van zijn verblijf in de gevangenis, bang om vermoord te worden. Wat echter nooit gebeurt, wanneer hij eenmaal de gevangenis verlaat bedankt hij Lamont voor alles wat hij gedaan heeft.
Eenmaal weer thuis wil hij alles weer goed brengen en verbiedt hij zijn broer om naar Cameron te gaan en naar het feest van de white power beweging te gaan. Hij gaat op zoek naar een beroep en probeert van zijn familie weer een doordeweeks gezin van te maken. Op het feest trapt Derek het af met de white power beweging en met Cameron: nadat Derek van keuze is veranderd en hij in contact komt met Cameron ontstaat er een felle discussie. Op een zeker ogenblik vertelt Derek aan Cameron dat Danny zijn broer is en niet die van Cameron. Daarop schiet Cameron in vuur en vlam en begint te roepen dat Danny meer aan Cameron heeft dan dat Danny ooit aan Derek gehad heeft. Op dat moment kan Derek zich niet meer inhouden en gooit hij hem de koffietafel tegen zijn knie en slaat hij hem zelfs in het gezicht.
Na deze gebeurtenis loopt hij weg met Danny en doet hij zijn verhaal over de gevangenis en laat hem zo inzien dat racisme tot niets leidt. De dag daarna in de coffeeshop zien we echt dat Derek volledig van identiteit is veranderd: hij voert een gesprek met Tisha (een 4-jarig zwart kind) terwijl hij op zijn koffie wacht. Amper een uurtje later zen we dezelfde Derek al wenend over zijn dode broer die gestorven is door een zwarte kogel…
Is racisme een vicieuze cirkel waar veel te weinig mensen uitstappen??

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.