Titus (1999)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1751 woorden
  • 9 februari 2002
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
18 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
KCV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

1. Algemene gegevens

titel: Titus
regisseur: Julie Taymor
land: VS/Italië jaartal: 1999 in de VS en Italië en 2001 in Nederland
hoofdrolspeler: - Anthony Hopkins (Titus Andronicus) - Laura Fraser (Lavinia) - Jessica Lange (Tamora) - Harry Lennix (Aaron) - Alan Cumming (Saturnius) - Metthew Rhys (Demetrius) - Jonathan Rhys Meyers (Chiron) - James Frain (Bassianus)

Waar heb je de film gezien? Bioscoop de Harmonie te Alkmaar

2. Plot

Een jongetje dat speelt aan een keukentafel, komt ineens terecht in het Romeinse Colosseum. Titus Andronicus, een Romeinse generaal, komt terug na een overwinning tegen de Goten. Als overwinningsoffer doodt hij de oudste zoon van Tamora, de koningin van de Goten. Hierdoor willen Tamora en haar twee overgebleven zonen, Chiron en Demetrius, wraak. Tot ieders verbazing neemt de nieuwe keizer, Saturnius, Tamora tot zijn vrouw. Daardoor is Titus in de war en doodt een van zijn zonen. De vijand staat nu sterk. Tijdens een jacht in het bos, Aaron, de minnaar en slaaf van Tamora, Tamora en haar twee zoons maken plannen om Bassianus te vermoorden, de broer van de keizer en de man van Titus’ enige dochter Lavinia. Lavinia wordt meedogenloos meegesleurd door de twee zonen. Aaron beschuldigd twee van Titus’ zonen van de moord op Bassianus en ondanks Titus’ smeekbede, veroordeelt de keizer hen om gedood te worden en beveelt dat Titus’ oudste zoon, Lucius, verbannen wordt uit Rome. Wanneer Titus jammert van al het ongeluk, brengt zijn broer, Marcus, de verminkte Lavinia. Titus hakt zijn hand af, in ruil voor zijn zonen, maar krijgt hun hoofden. Hij zendt zijn enige zoon naar Goten, om een leger op te zetten tegen de keizer. Wanneer Lavinia weet om de namen, Chiron en Demetrius, in het zand te schrijven, besluit Titus om wraak te nemen. Aaron keert zich tegen Tamora, wanneer zij hem vraagt om het kind te doden, die zij van hem heeft gebaard. Hij vlucht samen met zijn zoon, maar hij wordt gepakt door Lucius en de Goten. Om zijn zoon te redden bekend hij alles. Titus gedraagt zich als een gek tegen iedereen. Tamora is heel blij hierom. Hoewel Tamora, Titus probeert te pakken, is hij haar te slim af en neemt haar zoons gevangen, onthullend aan hen hoe hij hun moeder wil pakken, op een feest waar zij ook is uitgenodigd. Het feest begint, er staat een hartige taart op tafel, iedereen is aanwezig behalve Chiron en Demetrius.

Tijdens het diner sterft bijna iedereen, Titus, Lavinia, Saturnius en Tamora. Het beeld staat stil en later zie je het jongetje, uit het begin, met de baby van Aaron weglopen.

3. Middelen

Op welke locaties speelt het verhaal zich af? In en om Rome. De belangrijkste plaats was het paleis van Saturnius, want daar vonden de belangrijkste gebeurtenissen plaats.

Welke zijn voor jou het belangrijkst? De locatie bij de kroning van de keizer vind ik belangrijk, omdat je een keizer nergens anders kunt kronen dan in het paleis in Rome. Net zoals dat Lavinia verminkt wordt gevonden, daar is de locatie ook belangrijk. Het grijpt je nog meer aan, omdat de plaats waar zij gevonden wordt ook heel onguur is. Zo zijn er nog meer scènes waar ik de plaats heel erg belangrijk vind.

In hoeverre speelt de belichting van bepaalde scènes een rol? Het speelde een belangrijke rol. Doordat de belichting weergeeft hoe de sfeer is op dat moment. Zo maakt de belichting spannende scènes nog spannender en gezellige scènes nog gezelliger door warmer licht te gebruiken.

Hoe waren de hoofdpersonen gekleed? Iedereen had hele moderne kleding aan, behalve de soldaten. Bijvoorbeeld Tamora liep altijd in sexy, gouden kleding. Sommige waren ook heel opvallend gegrimeerd, dat zei ook iets over het karakter van de persoon. Zo had Saturnius nogal vrouwelijke make-up op. Hij gedroeg zich ook als een mietje. Ook had hij een Hitler-look; er zat zo’n pluk haar langs zijn hoofd.

Werd er gebruik gemaakt van muziek? Ja, er werd gebruik gemaakt van muziek.

Had die muziek een opvallende rol of diende die alleen als achtergrond? De muziek die in de film voorkwam, had meer een achtergrondfunctie. Het heeft geen opvallende rol in de film gespeeld. Er werd bijvoorbeeld wel trompet gespeeld tijdens de keizerkroning.

Was er sprake van speciale geluidseffecten? Nee, ik denk niet dat er speciale geluidseffecten in de film voorkwamen. Anders zijn ze mij niet opgevallen.

4. Personages

Dit wil je ook lezen:

Beschrijf de belangrijkste hoofdpersonen in de film. - Titus. Achter in de 50, begin 60. Een Romeinse generaal die in oorlog is voor 40 jaar en heeft 21 zonen verloren in de strijd voor Rome. - Tamora. Achter in de 30, begin 40. Koningin van de Goten en getrouwd met Saturnius. Aantrekkelijk, sexy, achterbaks, heeft macht over anderen, houdt van wraak. - Aaron. Een donkergekleurde Moor, achter in de 20, begin 30. Professionele soldaat, onwettige minnaar van Tamora, heeft een bitter gevoel voor humor, slachtoffer van racisme en wreedheid. - Young Lucius. Enige zoon van Lucius. 12 Jaar oud. Een intelligente onschuldige jongen, die getuige is van ontraveling van zijn samenleving en wreedheid van de volwassenen.

Op welke andere manieren kreeg je informatie over de hoofdpersonen? - Je kreeg informatie over personen, doordat andere persoen erover spreken. Zo zie je wat voor karakter diegene heeft. - Doordat de camera bij sommige mensen kikkerperspectief had, daardoor wist je dat die personen niet echt goed waren.

In hoeverre vertegenwoordigen zij de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt? De film vertegenwoordigde niet goed de tijd waar het in afspeelde. Het is een klassiek verhaal in een modern hoesje. Zo werd er in auto’s gereden, in microfoons gesproken, enzovoort. Ook had men hele moderne kleding aan, soms wel futuristisch. Je kon alleen uit het verhaal op zich opmaken dat het uit de Romeinse tijd kwam, zoals keizers in Rome.

5. Thematiek en interpretatie

Wat is het belangrijkste thema van de film? Wraak roept wraak op.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wat is het belangrijkste thema van de film? Wraak roept wraak op.

Had de regisseuse een bepaalde bedoeling met de film? De regisseuse wil met deze film duidelijk maken, dat wraak zinloos geweld is en ook echt heel zinloos; het levert niks op.

6. Boeiende werking

Deze film boeide me wel, maar ik vond het geen film waar ik speciaal voor naar de bioscoop zou gaan. Het gene dat me boeide, was dat ik steeds weer nieuwsgierig was hoe de een op de ander zou reageren, nadat die hem iets had aangedaan. Wraak was hier heel sterk aanwezig.

7. Camerawerk en montage

Welke scènes zijn je het meest bijgebleven? Welke rol speelden cameravoering en montage daarbij? De scène waar de taart met, wat je vermoedt, de resten van Chiron en Demetrius op tafel wordt gebracht. Daar wordt ook met de camera alle aandacht op de taart gevestigd, door erop in te zoomen. Daar zijn mediumshot en close-up gebruikt. Omdat Chiron en Demetrius zijn vermoord in een keuken en je ziet daar zo’n warme hartige taart staan, doet je vermoeden dat Chiron en Demetrius in die taart verwerkt zijn. Het montage werk is daar goed gedaan, want je gruwelt er echt van toen je die taart zag.

8. Recensie

Wat vond je van de film? Vergelijk de recensies met jouw mening
De recensies zijn er allemaal zeer goed over te spreken, waarschijnlijk omdat het een stuk van Sheakspeare is en het is geregisseerd door een bekende toneelstukschrijfster. Maar ik vind het niet zo’n goede film, omdat ie nogal gewelddadig is, zodat het mij soms te veel van het “goede” werd. Het was ook een hele vage film, waardoor ik later niet meer wist waar ie nou eigenlijk overging of waarom de een weer wraak nam op de ander. Al me tal is dit niet een film waar ik zelf heen zou gaan.

Vind je dat de regisseur geslaagd is in het uitwerken van het hoofdthema? Ja, want de wraak komt heel erg duidelijk in de film naar voren. En je ziet ook in de film dat geen van de personen die wraak nemen, er beter op worden. Hieruit blijkt ook dat de wraak heel erg zinloos is, net zoals elk ander geweld.

Vind je de film geloofwaardig en wat zijn zwakke en sterke punten? Het is dat ik weet dat het voor een deel op waarheid berust, maar anders had ik het niet echt geloofwaardig gevonden. Die wraakacties zijn ook veel meer fantasievol dan dat het in werkelijkheid gebeurd, denk ik. De film was ook een historisch verhaal in een modern jasje. Ik denk ook dat ik de film leuker had gevonden wanneer ze gewoon de kleding droegen die ze in die tijd droegen. Het was ook geloofwaardiger, denk ik, geweest wanneer er geen auto’s en andere moderne spullen in voorkwamen, want dat was in die tijd niet. Ook een zwak punt was dat het verhaal nogal moeilijk te volgen was en toen je uit de bioscoop kwam kon je eigenlijk niet echt goed herinneren waar de film nou eigenlijk overging. Een sterk punt was dat je de hele tijd geboeid bleef, omdat je steeds nieuwsgierig werd hoe de één weer op de ander zou reageren.

Vond je de spelers geschikt voor hun rollen? De meeste spelers vond ik wel geschikt voor de rol, zoals Titus en Aaron. Maar Saturnius vond ik een beetje raar, hij deed heel erg apart en gedroeg zich niet echt als een keizer. Net zoals Chiron en Demetrius die deden ook zo raar. Het leek wel of ze soms minnaars van elkaar waren. Zoals ik al zei, vond ik dat de make-up wel een stuk minder mocht en de kleding wat minder apart. Ik had de film ook leuker gevonden als sommige spelers zich niet zo raar gedroegen en de omgeving aan de tijd was aangepast, waar het zich werkelijk in afspeelde.

Oordeel over het gebruik van licht, speciale effecten, muziek e.d. Ik vind dat die wel heel goed gebruikt zijn. Door die dingen wordt je aandacht wel heel goed op de scènes gevestigd. Vooral bij die hartige taart vond ik het goed toegepast. Het deed je werkelijk geloven dat Chiron en Demetrius door die taart vermalen waren.

Geef een totaaloordeel. Ik ben anders over de film gaan denken, nadat ik dit verslag heb gemaakt. Eerst begreep ik er namelijk niks van, maar toen ik de recensies ben gaan bekijken en een paar sites over de film begreep ik wel waar de film over ging. Maar ik ben er nog steeds over uit dat het niet mijn soort genre is en dat ik er zelf nooit heen zou zijn gegaan. Maar al me tal vond ik het op zich best een leuke film om gezien te hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Titus (1999)"