ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Algemene gegevens
Film: Gladiator
Regie: Ridley Scott
Hoofdrolspelers: Russell Crowe als Maximus, Joaquin Phoenix als Commodus en Connie Nielsen als Lucilla
Uitgebracht in: 2000
Land: Verenigde Staten
Genre: Actie, Avontuur en Drama

Samenvatting
Het verhaal begint met een gevecht tegen de Germanen. Maximus vecht hierbij mee. De slag tegen de Germanen wordt gewonnen. Marcus Aurelius, de kiezer, heeft niet lang meer te leven. Hij kiest als opvolger niet voor zijn eigen zoon, Commodus, maar voor Maximus. Hij wil dat Rome weer een Republiek wordt, en dat ziet hij bij Commodus niet gebeuren. Eerst vertelt hij het Maximus en daarna Commodus. Commodus is zo boos dat hij zijn eigen vader vermoord. Vervolgens beschuldigt hij Maximus hiervan, en laat hem vermoorden en ook zijn familie. Maximus ontsnapt echter en probeert nog zijn gezin te redden. Hiervoor is hij echter te laat.

Even later vind een handelaar hem, en die verkoopt hem als gladiator aan ene Proximo. In het begin weigert hij te vechten, maar als hij wel gaat vechten blijkt hij een uitstekende gladiator te zijn. Zijn bijnaam is de Spanjaard. Hij is zo goed dat hij mag vechten in het Colloseum. In het Colloseum wint hij de eerste keer grandioos, en de keizer (Commodus) wil dat de man zijn helm afdoet. Uiteindelijk doet Maximus zijn masker af en zegt wie hij is. Commodus wist niet dat Maximus nog in leven was. Omdat hij hem wil vermoorden, laat hij Maximus met ‘onverslaanbare’ dieren en mensen vechten, waarbij Maximus steeds van ze wint.

Ondertussen probeert Maximus met de zus van Commodus en een Senator Commodus te verslaan. Hij verliest uiteindelijk omdat Commodus door zijn zus te chanteren er achter komt. Commodus kiest ervoor om tegen Maximus te vechten zodat hij hem eerlijk kan verslaan. Het is echter niet zo eerlijk, want voor de wedstrijd steekt Commodus een dolk in Maximus buik. In het gevecht weet Maximus Commodus te vermoorden. Hijzelf is echter zelf zo erg gewond, dat hij zelf ook sterft. Zijn laatste woorden zijn dat de macht weer bij het volk moet liggen zodat Rome een Republiek word.

De film heeft veel te maken met de klassieke oudheid. Ten eerste speelt de film zich af in de oudheid, namelijk 180 na Chr. Het verhaal speelt zich in het begin af in Germania, daarna in Zuid-Afrika en als laatste een hele poos in Rome. Op die manier leer je veel aspecten van het Romeinse Rijk kennen. Vooral het Colloseum komt er veel in voor. Je krijgt een goed beeld van hoe het Colloseum er in die tijd uit heeft gezien.  Het is wel zo dat je toch het grootste gedeelte van de film het leven van gladiatoren ziet. Het dagelijks leven komt weinig in beeld, maar je krijgt wel een beter beeld van de klassieke oudheid  en de gladiatoren.

Middelen
De locaties waarop de film is opgenomen zijn schitterend. Ze spelen zich af in de bossen, maar ook er is ook een heel Romeins decor gemaakt zodat het allemaal net echt lijkt. Vooral het Colloseum is goed nagedaan. Alles lijkt in de film levensecht. Het is goed gereconstrueerd zodat je echt een goed beeld krijgt over hoe het leven van de gladiatoren er destijds uit zag. De geweldige locaties hebben een zeer hoge invloed op de sfeer. Je zou kunnen zeggen dat het decor toch wel het grootste gedeelte van zo’n film maakt. Als een film geen realistisch decor heeft, komt de film al gauw onrealistisch over en dat maakt de film minder leuk. Nu past alles precies zoals het hoort, en het decor zorgt ervoor dat je wordt meegezogen in de film. Verschillende keren worden er in de film mooie fragmenten getoond, waarbij de camera langzaam uitzoomd. Dit levert hele mooie shots op van de omgeving. Ook de kleding en make-up van de hoofdrolspelers, maken de film realistisch. Mooie gladiatorenkostuums en Romeins geklede senatoren maken het verhaal echt realistisch. De make-up wordt vooral gebruikt door Romeinse vrouwen. Bij de mannen zie je in de film geen make-up. De make-up zorgt ervoor dat ook het gezicht een Romeins uiterlijk krijgt. Ik denk wel dat er veel gebruik is gemaakt van speciale effecten. Tijdens al die gladiatorengevechten bijvoorbeeld, zie je dat er vaak zo werd gefilmd dat ze het realistisch konden maken alsof er iemand vermoord werd. Ook bij bepaalde shots die je gewoon niet in het echt kan namaken zijn denk ik bepaalde effecten gebruikt. Er zal veel belichting gebruikt zijn, omdat tijdens het grootste gedeelte van de film lekker weer was.

Ook komt er veel muziek in de film voor. De muziek zorgt voor spanning en ontroering wanneer het nodig is. In het begin is er veel spanning en je hoort continu muziek. Je ziet een hele veldslag nagespeeld worden, en als je dat zou zien zonder muziek, zou dat toch een beetje saai worden denk ik. Maar die muziek is dus wel goed aanwezig. Wel vond ik dat de verhouding tussen hoe hard de muziek stond en hoe hard men praatte af en toe niet echt goed. Vooral in het begin stond de muziek erg hoog. Het was dan ook wel erg spannend, dat is geen reden om de muziek zo hard te zetten. Ook werden er bepaalde geluidseffecten gebruikt om de omgeving realistisch te laten lijken.  Op die manier leek het alsof het Colloseum razend enthousiast was, en hoorden je de zwaarden tegen elkaar tikken als ze vochten.

Personages
Maximus
Maximus is in het begin van het verhaal nog een Romeinse generaal. Gedurende het verhaal wordt hij een gladiator. Hij wordt door de oude keizer gezien als zijn opvolger. Maximus komt in het verhaal erg moedig en gemotiveerd over. Gedurende het hele verhaal blijft Maximus volhouden dat Rome weer een Republiek moet worden. Dit is omdat de oude keizer dat ook wou. Hij sterft uiteindelijk om deze droom te verwezenlijken. Zijn bijnaam als gladiator is de Spanjaard. Op het einde vat Commodus zijn leven goed samen. Hij wordt van generaal een slaaf, van slaaf een gladiator en van gladiator en het is dan de vraag of hij nu ook Commodus, de keizer, kan verslaan. Dit lukt hem uiteindelijk, maar het kost hem ook zijn eigen leven.

Personages
Maximus
Maximus is in het begin van het verhaal nog een Romeinse generaal. Gedurende het verhaal wordt hij een gladiator. Hij wordt door de oude keizer gezien als zijn opvolger. Maximus komt in het verhaal erg moedig en gemotiveerd over. Gedurende het hele verhaal blijft Maximus volhouden dat Rome weer een Republiek moet worden. Dit is omdat de oude keizer dat ook wou. Hij sterft uiteindelijk om deze droom te verwezenlijken. Zijn bijnaam als gladiator is de Spanjaard. Op het einde vat Commodus zijn leven goed samen. Hij wordt van generaal een slaaf, van slaaf een gladiator en van gladiator en het is dan de vraag of hij nu ook Commodus, de keizer, kan verslaan. Dit lukt hem uiteindelijk, maar het kost hem ook zijn eigen leven.

Commodus
Commodus is de zoon van de oude keizer. Hij wordt niet als opvolger gekozen, maar Maximus. Dat is omdat zijn vader vind dat hij geen goed moraal heeft dat Rome bij hem geen republiek wordt. Hij vermoord zijn eigen vader uit boosheid hierom. Daardoor wordt hij wel de keizer. En inderdaad, zoals zijn vader al dacht, werd Rome geen republiek. Hij wil zelfs de senaat af gaan schaffen. Op het einde van het verhaal wordt hij vermoord door Maximus bij een een-op-een gevecht.

De informatie over de hoofdpersoon kreeg je door de gebeurtenissen die je zag. Er werd niet met speciale middelen gewerkt. Je zag gewoon het leven en de gesprekken van de hoofdpersoon, waardoor je hem leerde kennen.

Thematiek en interpretatie
Het thema van het boek is gladiatoren. Het verhaal gaat het grootste gedeelte over het leven van een gladiator. Er is een heel verhaal omheen gemaakt, zodat het een spannende en boeiende film is, maar het draait toch voornamelijk over gladiatoren.

De regisseur heeft geprobeerd met de film een zo’n realistisch mogelijk beeld neer te zetten van de Romeinse tijd. Daaromheen heeft hij een spannend verhaal bedacht. De regisseur heeft veel gebruik gemaakt van grootse effecten, zodat je echt een goede impressie krijgt van de Romeinse tijd. Je kunt zien dat er heel veel geld in het decor is gestoken. Alles moet zo realistisch mogelijk lijken. De kleding, make-up en decor, het plaatje moest passen. De onderliggende gedachte van de film is dat het belangrijk is dat we in een republiek leven, en niet in een dictatuur. Dit is echter niet heel relevant meer tegenwoordig, maar er zijn natuurlijk nog steeds mensen die leven in een dictatuur.

Cameragebruik en montage
De scènes die mij het meest zijn bijgebleven zijn de gladiatorgevechten in het Colloseum. Dat is omdat je gewoon merkte dat er op zo’n manier gefilmd moest worden dat het leek alsof er iemand vermoord wordt. En op het moment dat je beseft dat voor een film bepaalde standpunten gebruikt zijn om een moord na te spelen, dan besef je weer even dat het een film is.  Ze hebben wel hun ontzettende best gedaan om het zo realistisch mogelijk te laten lijken, maar het probleem is gewoon dat je niet in een film iemand kan laten vermoorden zonder dat je door hebt dat het nep is. In deze film wisselde men van camera iedere keer als er iemand vermoord werd. De camera werd op zo’n manier neergezet dat je kon zien dat hij waarschijnlijk vermoord werd, maar het bloed en waar die werd gestoken kon je niet van dichtbij zien. Dat is natuurlijk ook wel weer goed, want anders wordt het zo’n hele lugubere film.  Tijdens de gevechten werd ontzettend vaak van camera gewisseld, om het er nog spannender uit te laten zien.

Boeiende werking
Ondanks dat het een erg lange film was, was het een erg spannende en mooie film  om te zien. De film had een goede verhaallijn, waardoor je bleef kijken. Ook het decor en de kleding, maakte de film boeiend. De acteurs konden erg goed acteren. Ik heb zelf geen negatieve aspecten aan de film kunnen ontdekken.  Alles paste precies goed bij elkaar. 

De regisseur heeft, zoals eerder gezegd, ontzettend goed gebruikt gemaakt van een mooi decor en omgeving. Ook heeft hij veel gebruikt gemaakt van muziek, zodat het spannend was, als het spannend moest zijn, en ontroerend was, als het ontroerend moest zijn. De regisseur heeft ook veel gebruik gemaakt van speciale geluidseffecten. Realistische kleding en make-up was ook goed aanwezig. Zelf vond ik het decor het meest effectief. Een goed decor zorgt voor een goede en realistische film. Het decor is het belangrijkste in films die zich in de Romeinse tijd afspelen.

Ik geef deze film een 9, omdat alles gewoon klopt. Het is een mooie film om te zien, en je wordt er helemaal in meegezogen. De verhaallijn is top, de acteurs zijn goed en de omgeving is prachtig. Zo moet een goede film eruit zien. Het is geen 10 omdat ik de film wel wat aan de lange kant vond. 171 Minuten is wel erg lang om naar een film te kijken. Hij had dan ook wel wat meer ingekort kunnen worden. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.