Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Triumph of the Will (1935)

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1140 woorden
  • 7 november 2011
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Triumph des Willens
20 jaar na de uitbraak van de Wereldoorlog
16 jaar na het begin van het Duitse lijden
19 maanden na het begin van de Duitse wedergeboorte

De toespraak van Hitler
Mijn Duitse jeugd,
Na een jaar kan ik jullie hier weer begroeten.
Jullie zijn hier vandaag op deze vlakte een dwarsdoorsnede van wat hier buiten in heel Duitsland staat. En wij wensen dat jullie, Duitse jongens en meisjes, alles op jullie nemen wat wij verhopen voor Duitsland. Wij willen een volk zijn.
En jullie, mijn jeugd, moeten dit volk worden. We willen geen klassen of standen meer zien.

Jullie moeten beletten dat die zich zouden ontwikkelen. We willen ooit één rijk zien en jullie moeten je daarop voorbereiden. We willen dat dit volk gehoorzaam is en jullie moeten gehoorzaam leren.
We willen dat dit volk vredelievend is, maar ook dapper en jullie moeten vredelievend zijn.
En jullie moeten dus vredelievend zijn en moedig tegelijk.
We willen dat dit volk sterk blijft. Het zal moeilijk zijn, en je moet jezelf ertoe harden vanaf je jeugd.
Je moet leren ontbering te dragen zonder ook maar een keer te buigen. En wat we vandaag ook maken en doen, wij zullen sterven, maar Duitsland zal in jullie voortleven.
En als er niets meer van ons over is, dan moet je de vlag in je vuisten houden die we vanuit het niets uithangen. Ik weet, dit kan niet anders zijn. Want jullie zijn het vlees van ons vlees en het bloed van ons bloed. En in jullie jonge hoofden brandt dezelfde geest die ons leidt. Je kunt niet anders dan met ons verbonden zijn. En als de colonnes vandaag triomfantelijk door Duitsland marcheren, weet ik dat jullie je bij de colonnes aan zult sluiten.
En we weten: vóór ons ligt Duitsland, in ons marcheert Duitsland en na ons volgt Duitsland.

Hoofdgedachte
De hoofdgedachte, waar de tekst echt om draait is dat Hitler wil zeggen dat de jeugd van Duitsland de toekomst is. Hij wil dat de Duitse jeugd later een volk wordt dat gehoorzaam en vredelievend is. Maar eigenlijk wil hij gewoon een volk dat voor hem in de oorlog vecht. Een volk waar Hitler misschien altijd al van gedroomd heeft. Waarschijnlijk denkt hij dat hij zelf niet meer kan meemaken dat er zo’n mooi volk is, maar hij kan er nog wel voor zorgen dat zo’n volk er komt. En dat doet hij dus door de jeugd te indoctrineren; hij zegt de dingen vaak mooier dan dat hij bedoelt. Hij gebruikt bijvoorbeeld het woord vredelievend, terwijl hij gewoon uit is op oorlogvoering. Hij wil dat de jeugd voor hem vecht.

Taalmiddelen
Hitler richt vooral zijn toespraak op de Duitse jeugd. Hij noemt ze dan ook vaak; Duitse jongens en meisjes enz. Hij zegt ook heel vaak ‘mijn jeugd’ en ‘wij willen’. Dan benadrukt hij ook zijn positie. Hij laat namelijk zien dat hij een hoge leider is en dat hij veel eisen mag stellen. En met ‘wij’ bedoelt hij toch wel voornamelijk zichzelf. ‘Wij willen’ betekent dan misschien wel ‘Duitsland wil’, maar hij bedoelt er toch zeker wel meer mee, vooral nadat er was gezegd: ‘De partij is Hitler, Hitler is Duitsland, zoals Duitsland Hitler is’.


Andere middelen
Hitler gebruikt ook andere middelen of manieren om de jeugd te interesseren. Hij praat bijvoorbeeld hard en soms ook kortaf. Hij gebruikt grote woorden, alsof hij grote beloftes maakt. Die ‘beloftes’ maakt hij ook, maar laat ze niet uitkomen.
Hitler gebruikt ook lichaamstaal. Hij staat recht met zijn borst vooruit en kijkt strak. Zo laat hij de mensen zien dat hij de echte leider is. Hij wacht rustig maar toch fier totdat het applaus en het gejuich voor hem zachter wordt. En als iedereen de ‘Hitlergroet’ brengt, beantwoordt hij hem niet met dezelfde groet. Hij doet iets anders met zijn arm waarbij je toch kunt zien dat hij zich heel anders en belangrijker voelt dan alle andere mensen.

Kenmerken fascisme
Er zitten wel zeker fascistische kenmerken in de toespraak van Hitler, zoals het kenmerk ‘fascisme is nationalistisch’. Hitler heeft het namelijk alleen maar over Duitsland en de Duitse jeugd. Hij heeft het over de toekomst van Duitsland en het toekomstige Duitse volk. Hij wil dat de Duitse jeugd zich vooral of misschien wel alleen op Duitsland richt.
Een ander kenmerk van het fascisme dat er in voorkomt is het kenmerk ‘fascisme legt de nadruk op waar men tegen is’. Dat noemt Hitler ook voornamelijk in het begin van zijn toespraak. Hij zegt: ‘we willen geen klassen of standen meer zien. Jullie moeten beletten dat die zich ooit zouden ontwikkelen.’ Hij zegt dus dat hij geen standen en klassen meer wil. Dat moet de Duitse jeugd dus ook niet meer willen en dat moeten ze dus ook voorkomen.
Het kenmerk ‘het fascisme kent het leidersbeginsel’ komt er ook in voor.
Hitler praat namelijk soms vanuit zichzelf, dan zegt hij ‘ik weet’ en ‘ik kan’. Dan laat hij ook zien hoe belangrijk hij is, of hoe belangrijk hij zichzelf vindt. Hij zegt ook dat de jeugd gehoorzaam, dapper en vredelievend moet zijn. Iedereen roept ook steeds ‘Heil Führer’ en ‘Heil Hitler’. Die dingen laten ook zien dat hij de leider is en iedereen moet gehoorzamen aan de leider boven hen.

In de tijd plaatsen – 1934


Wat had Hitler al bereikt?
Toen Hitler aan de macht kwam, was er een economische crisis in Duitsland. Hitler liet wegen bouwen, zodat het Duitse leger zich snel kon verplaatsen. Daar had hij veel mensen voor nodig, waardoor de werkloosheid een beetje afnam. Maar de economische crisis was nog niet opgelost. Hitler zorgde ook voor grote projecten, zoals een grootschalige oorlogsproductie. Hij liet wapens zoals tanks, vliegtuigen en bommen produceren. Daardoor steeg de werkgelegenheid. Hitler leende geld uit het buitenland om al de werknemers te kunnen betalen.
Hitler beloofde de Duitsers land terug te geven dat hen afgenomen was. Hij gaf de schuld van de economische crisis en de hoge werkloosheid aan de Joden. Daarnaast gaf hij de Duitsers trots en motivatie om zich in te zetten voor het gecapituleerde Duitsland.
Hitler sloot zich aan bij de Deutsche Arbeiterpartei en veranderde die in de Nationaal-Socialtische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP).
Hij richtte de SA en de SS op en breidde de NSDAP uit.
Na twee verkiezingen waarbij de NSDAP geen meerderheid van de stemmen kreeg, zei Hitler dat hij artikel 47 van de Duitse grondwet nodig had om de crisis in Duitsland op te lossen. Daarin stond dat de regering buitenspel zou worden gezet en de minister-president voor een bepaalde periode alleenmacht zou krijgen. Het parlement stemde met het voorstel in. Hitler veranderde simpelweg de wet en kreeg het voor het zeggen in Duitsland.
Hitler was bovendien een goede spreker en wist veel mensen te overtuigen. Daarom kwam hij zo hoog in de Duitse partijen. In 1934 ging 95,7 % van de stemmen naar NSDAP.
Zo werd Hitler ook leider van Duitsland.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.