The Crucible (1996)

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 536 woorden
  • 20 februari 2009
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
4 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Een Duivels Proces
Salem (Massachusetts). In het bos komt een groep meisjes bij elkaar om de duivel te vereren. Ze dansen en spreken bezweringen uit. Juist wanneer de hoofdpersoon, Abigail Williams, een dier doodt en zijn bloed wil opdrinken worden ze betrapt en vluchten naar huis.
De meisjes vertellen dat de duivel in het dorp aanwezig is, hen probeert over te halen bij hem te horen en dat ze geesten kunnen zien. Het dorpje doet er eerst nogal laks over en geloven het niet helemaal. Maar wanneer twee kleine meisjes niet meer wakker willen worden, komen er twijfels en vragen. Zou de duivel echt in Salem zijn? Zijn er heksen in ons dorp? Wie is een heks? Hiermee breekt er paniek uit in Salem. Er komen rechters naar het dorp om de beschuldigingen te onderzoeken. De mensen zijn erg bang en gaan elkaar beschuldigen van hekserij en duivelverering.
John Proctor wordt opgeroepen om naar Salem te komen, hij woont even buiten het dorp. John is een wijs man met veel aanzien, maar hij heeft ook een geschiedenis met Abigail. Zij was vroeger het dienstmeisje van John - en zijn vrouw: Elisabeth Proctor. Toen Abigail met John naar bed was gegaan, had zij zich schuldig gemaakt aan hoererij en daarom hebben ze haar eruit gezet. Abigail is verliefd op John en wilde hem ten koste van alles terug krijgen en dus beschuldigde ze zijn vrouw Elisabeth en nog 7 vrouwen van hekserij. Elisabeth wordt samen met de anderen opgepakt en in de cel gegooid. John is woest en gaat naar de rechtbank. Hij vertelt de rechter dat hij met Abigail naar bed is geweest en dat zij dus een hoer is. Hiermee wil hij bewijzen dat zij een leugenaar is (hoeren werden in die tijd als niet betrouwbaar ervaren). Maar Abigail spreekt hem tegen en John kan niets bewijzen. Dan vraagt de rechter of Elisabeth kan worden opgehaald. Als zij beweert, dat John het Abigail gedaan had, gaat Abigail de gevangenis in. Maar Elisabeth weet niet dat John heeft bekent en ze geeft niets toe. Nu wordt John ook verdacht van hekserij en ze zullen moeten worden gehangen.
Hoe erg John ook gemarteld wordt, hij wil niet bekennen. De dorpelingen vragen zich steeds meer af, of de veroordeelde en gehangen mensen wel echt schuldig waren, er waren er zoveel die niet wouden bekennen.
Dit speelt zich af in het ruim 2 uur durende drama: “The Crucible”, wat gemaakt is door Nicholas Hytner. Ik vind dat de rol van Abigail Williams door Wynona Rider, zeer overtuigend wordt speelt. Ook de rol van John Proctor (gespeeld door: Daniel Day-Lewis) wordt goed vertolkt. Een groot deel van de film speelt zich af in de rechtbank. Er wordt vaak gezegd dat de duivel aanwezig is bij alle processen. De rechters hebben hier ook een belangrijke rol. De hoofdrechter is Bill Danforth.
Ik vind dat hij in de film een goeie uitstraling had. Aan hem kon je zien dat hij heel belangrijk was.
De film was erg goed. Dit kwam natuurlijk omdat de acteurs goed speelden en omdat het dorpje ook echt leek op een Middeleeuws dorp, maar ook omdat de sfeer in het dorp heel goed paste bij het verhaal.
Een echte aanrader dus!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Crucible (1996)"