Schindler's List (1993)

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1172 woorden
  • 10 april 2001
  • 321 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
321 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Waar gaat de film over?

De film gaat over Oskar Schindler die tijdens de 2e wereldoorlog 1100 joden van een gruwelijke dood red,door een fabriek te starten en ze daar ze laten werken. Zodra Duitse SS’ers “zijn” joden mee wouden nemen overtuigde hij ze ervan dat het goede arbeidskrachten waren,en dat ze moesten blijven werken in zijn fabriek. Oskar heeft gezorgd dat er werk was tot dat de dag van de bevrijding van Polen was aangebroken. Sinds die dag waren de Joden weer vrije mensen.

Wie was Oskar Schindler?

Oskar Schindler is geboren op 28 April 1908 in het Oostenrijkse Zwittau. De familie Schindler was Katholiek. Het gezin bestond uit vader Hans, moeder Louisa, dochter Elfriede en zoon Oskar. Het gezin woonde in een moderne villa met een grote tuin eromheen. Mevrouw Schindler baarde het grote zorgen dat Oskar net als zijn vader een Iakse Katholiek was. Oskar had veel Joodse vrienden. Ras, bloed en bodem betekende weinig voor de jonge Oskar. Hij hield zich liever bezig met zijn motorfiets.

Het meisje met wie hij trouwde kwam uit een dorp ten oosten van de Hanavlakte. Oskar had Emilie, ontmoet op een feestje in Zwittau. Veel mensen vonden dat het stel niet bij elkaar paste. De mensen dachten dat Oskar alleen met Emilie trouwde om de bruidsschat die zij meekreeg (ongeveer een half miljoen Reichsmark). De achterdocht van de mensen bleek voor niets geweest te zijn want Oskar was de zomer dat ze trouwden tot over zijn oren verliefd op Emilie. Na het huwelijk betrokken Emilie en Oskar een verdieping in Zwittau. Oskar vervulde een aantal jaar later zijn dienstplicht en kwam erachter dat het dienstleven niks voor hem was. Weer thuis in Zwittau verwaarloosde hij Emilie en bleef als een vrijgezel tot laat in cafés zitten praten met de aanwezige meisjes.

Het familiebedrijf dat de familie Schindler bezat ging in 1935 failliet. In dat jaar liet Oskar’s vader zijn vrouw in de steek. Oskar haatte zijn vader daarom. Hij schijnt blind geweest te zijn voor de overeenkomst tussen zijn schamele huwelijk en het mislukte van zijn ouders. Oskar zag niet dat hij veel op zijn vader leek..

Wat was de lijst van Schindler?

Schindler’s list was de lijst met Joodse namen die in werkten in de munitiefabriek van Oskar Schindler. Eerder had Stern die lijst samengesteld en de Joodse mensen met valse werkpapieren aan het werk gezet. De munitie die de mensen maakten was van slechte kwaliteit en daarom wou niemand zijn munitie kopen. Maar dat was ook Schindler’s bedoeling. Hij wou geen munitie produceren die mensen kon doden. Om toch geld te verdienen om nieuwe joden te kunnen kopen,kocht hij munitie in andere fabrieken zodat hij toch inkomsten had. Op deze manier heeft Oskar Schindler duizenden joden gered van een gruwelijke dood.

Waarom waren de Joden zo belangrijk voor Oskar Schindler?

De eerste fabriek van Oskar was de Deutsche Emailwarenfabriek,een fabriek die kookgerei produceerden. Om goedkoop te kunnen produceren waren er goedkope arbeidskrachten nodig. En dat waren toen Joden. De Joden waren in die tijd minderwaardig aan “gewone” mensen,daardoor was het goedkoper om Joden in dienst te nemen. Schindler discrimineerde niet,bij nam de joden alleen in dienst omdat ze minder loon vroegen.

Hoe gingen de Duitse soldaten met Joden om?

Joden werden door Duitsers gezien als minderwaardigen,als beesten. Zo werden ze ook behandeld. Joden waren maar lastig en kregen de schuld van de werkeloosheid in Duitsland. Zodra je als jood iets deed wat een Duitse soldaat niet aanstond,kon je rekenen op een kogel. Ook zagen de soldaten de Joden als een soort van speeltje. Ze jaagden een joodse man de boom in terwijl de rest de boom omzaagden. Of ze schoten ze gewoon dood als ze zich eventjes verveelden.

Waar speelt de film zich af?

Dit wil je ook lezen:

De film speelt zich voornamelijk af in het Poolse plaatsje Krakau. In Krakau stond de Munitiefabriek van Oskar Schindler. Het verhaal speelt zich af binnenin de fabriek en in het dorpje.

Krakau ligt in het zuiden van Polen. Het plaatsje ligt vlak in de buurt van het Tatragebergte.

Wie was Itschak Stern?

Itschak Stern was een Joodse boekhouder. Hij stelde de lijst met behulp van anderen samen. Stern was de rechterhand van Oskar Schindler. Ook was hij een goede informatiebron. Hij kende in elke fabriek in Krakau wel iemand. En met de informatie van Stern wist Schindler precies welke fabriek hij moest opstarten,doordat hij wist met welke fabriek in Krakau het erg slecht ging.

Hoe leefden de Joden?

Voor de oorlog leefden de joden net zoals alle mensen. Ze konden doen en laten wat ze wouden. Pas toen Hitler de macht kreeg veranderde er veel voor de Joden. Hitler gaf de Joden de schuld van de problemen in Duitsland. Hitler stelde regels in waar elke Jood zich aan moest houden. Zo moesten ze bijvoorbeeld een jodenster op hun kleding dragen. Ze waren dus niet meer anoniem. Ook kwamen er allerlei verboden. Zo mochten joden geen boodschappen meer halen in gewone winkels,maar in speciaal voor joden opgerichte winkels. Ook mochten joodse mensen niet meer deelnemen aan het culturele leven.

Hoe reageerden de Joden op Pogroms?

Pogroms waren onverwachte invallen,drijf- en klopjachten van de SS’ers. Veel Joden reageerden daar angstig en geschrokken op. Ze wisten immers niet wat hun te wachten stond. Veel mensen probeerden zich nog te verstoppen voor de Duitsers of probeerden hun dierbare of dure bezittingen in veiligheid te brengen door ze in brood te stoppen en op te eten. Zo wisten ze zeker dat de SS’er die naar hun vertrek hun huis in zou pikken er niet met hun dierbare spullen vandoor ging. De grootste jodenpogrom was wel de zogenaamde “Reichskristalnacht”. In die nacht werden in heel Duistland op de nacht van 9 op 10 november 1938 ongeveer 30.000 joden naar concentratiekampen gedeporteerd..

Hoe zag het leven voor joden in concentratiekamp eruit?

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Hoe zag het leven voor joden in concentratiekamp eruit?

Voor ze in het kamp aankwamen moesten de joden eerst met een trein naar het kamp worden overgebracht. Vaak zaten er teveel mensen in 1 treinstel. Ieder kreeg 300 gram brood voor de reis en in een hoekje stond 1 emmer water. Voor hun natuurlijke behoeften zouden de reizigers een hoek van de vloer moeten gebruiken. In de kampen aangekomen werden mannen,vrouwen en kinderen van elkaar gescheiden. Zwakken en zieken kwamen in het slechtste gedeelte van het kamp waardoor er nog meer ziekten uitbraken omdat alle besmette mensen bij elkaar kwamen. Veel mensen stierven daar ook. De sterke, gezonde mannen,vrouwen en zelfs de kinderen werden aan het werk gezet. Veel joden wisten dat hun een vreselijke dood te wachten stond. De meeste joden stierven in de gaskamers, door verhongering of uitputting, door medische experimenten of door de meest wrede martelingen. Die martelingen werden vaak uitgevoerd door de soldaten die hun in de gaten moesten houden. Voor hun waren joden mensen die eigenlijk nergens goed voor waren,1 jood meer of minder maakte hun niet uit.

Bronnen: Schindler’s List “de film” Schindler’s List “het boek” Encarta 1999 De grote Encyclopedie 1999 Anne Frank De Biografie

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"