Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Schindler's List (1993)

Beoordeling 1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 719 woorden
  • 13 januari 2012
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 1
2 keer beoordeeld

1. -Hoe hadden de joden het in de concentratiekampen?
De joden hadden het slecht in de concentratiekampen. Ze kregen weinig te eten en te drinken. In de film werd je doodgeschoten als je niks deed of te weinig volgens de Duitsers. En als je wou ontsnappen dat mislukte meestal en dan werd je doodgeschoten.

2. -Wat deden de joden in de concentratie kampen?
De joden werkten voor bedrijven in of buiten de concentratiekampen. In de film werkten er joden in een scharnierfabriek en in een fabriek de pannen maakten.

3. –Waar leefden de joden voordat ze de concentratiekampen in gingen?
Ze leefden eerst gewoon thuis en daarna moesten ze in Getto’s leven daar wordt mee bedoelt is dat ze in een wijk woonden met alleen maar joden.


4. -Hoe werden de joden op behandeld door de Duitsers?
Er wreed in de kampen werden ze soms voor de lol neergeschoten en als je een aanmerking op de Duitsers schoten ze je ook neer. In de film werd een ernstig gewonde vrouw door de Duitsers niet binnen gelaten in een ziekenhuis en werd ze in de handen van haar man doodgeschoten. Ook werd de stad zogenaamd ‘joodvrij’ gemaakt alle joden moesten weg of werden doodgeschoten. In de film was er ook een jongentje dat probeerde weg te rennen en daar werd hij voor bestraft en verslonden door een hond bij zijn moeder.

5. -Wat waren de gevolgen voor de (Nederlandse) joden toen de Duitsers Nederland binnenvielen?
De joden werden afgevoerd naar concentratiekampen, werkkampen of vernietigingskampen. Ze werden doodgeschoten en verbrand. Alle zieke of oude joden werden snel uit de weg geruimd en mannen en vrouwen zouden elkaar waarschijnlijk nooit meer zien. En als mensen het overleefden hadden ze meestal een blijvend trauma.

Internetbronnen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jodenvervolging
http://academic.lexisnexis.nl/krantenbank/advancedsearch-form/default.asp?
http://www.zwolle40-45.nl/jodenvervolging.html

Boekbronnen:
-Volkskrant (lexisnexis.nl)
-andere boeken kunnen wij niet vinden over jodenvervolging

Logboek:
16 december: we keken de film van 3 uur.
8 januari: Iman maakte 3 deelvragen en Rémon 2
Deze week hebben we samen de samenvatting gemaakt en internet en boekbronnen gezocht.

De samenvatting:
Oskar Schindler is naar Polen gegaan om rijk te worden. Hij nam vooral Joodse mensen in dienst, omdat die mensen heel weinig loon kregen. Oskar kwam bekend te staan om zijn goede daden. Op een gegeven moment stopt hij met het leiden van de fabriek omdat hij genoeg geld heeft. Hij gaat ook nog paardrijden met een vriendin van hem en ondertussen worden de zieke en de oude mensen van zijn fabriek gedood. Toen veranderde alles hij koos nou de kant van de joden.
De joodse mensen werden uit huis gezet en in getto’s geplaatst (een getto is een afgezet stuk in een stand, omgeven door hekken met prikkeldraad. Waarin Joden werden opgesloten.) Er waren 2 getto’s, getto a (waren de gezonde mensen die goed konden werken, arbeiders, ambtenaren enz.), getto b (waren de oude en zielige mensen ook werkelozen). Getto b werd al snel leeggeruimd, met veel geweld. Getto a werden in 2 groepen verdeeld, de mannen en de vrouwen.

Schindler ging naar mensen om ze te helpen, ook kinderen werden naar vernietiging kampen gebracht (90% overleefde het niet). Veel probeerden te ontsnappen en zich te verstoppen. Maar dat lukte niet zo snel. En als ze worden ontdekt werden ze meteen doodgeschoten. Daardoor schikte ze ook andere Joden af. Die gingen daardoor minder snel ontsnappen, wat eigenlijk bijna nooit lukte.
Er werden veel Joodse mensen naar kampen gestuurd, daarom maakte Oskar en Stern een lijst met Joodse namen die in zijn fabriek moesten werken. Voor die mensen (en dat waren er 1100) moest hij wel geld betalen aan Amon. Maar dat had hij er wel voor over.
De Duitsers wilden de massamoorden uitwissen. Daarom moesten de Joodse mensen de Joden die al waren vergast, opgraven en verbranden. Maar de Duitsers waren al te laat om de sporen uit te wissen, omdat Rusland heel snel was met het bevrijden van Auschwitz. Aan het eind van de film legden de overlevende Joden allemaal een steen op het graf van Oskar Schindler

Mening:
Onze mening is dat de film erg wreed is, maar daardoor wel realistisch. Je ervaart zelf een beetje hoe de joden het hadden. Maar de film was erg lang en er zaten saaie delen bij dus dat maakt het moeilijker om de film te kijken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"