Schindler's List (1993)

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 1173 woorden
  • 18 april 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Wat is de titel van de film?

Schindler’s list.

2. Waarom heeft de regisseur juist voor deze naam gekozen?

Omdat Oskar Schindler een lijst heeft gemaakt van joden die uit het concentratiekamp moesten worden gebracht om voor hem te werken.

3. Bedenk 2 titels van de film en leg bij iedere titel uit waarom.

- Van nazi naar jood.

Ik vind dit niet zo leuk klinken als je het zo hoort maar ik vind wel dat de titel bij de film past omdat Oskar Schindler eerst bij de nazi hoorde maar daarna steeds meer bij de joden

- Helpen loont.


Omdat hij joden hielp uit het concentratiekamp en daardoor hij werknemers voor zijn pannenfabriek kreeg.

4a. Wie is de regisseur in de film?

Steven Spielberg.

4b. Wie is de scenarioschrijver van de film?

Steven Zaillian.

4c. In welk jaar is de film in première gegaan

In Nederland was de première op 3 maart 1994.

5. Geef in ongeveer 100 woorden een samenvatting van de film.

Joden werden in de 2e wereldoorlog naar concentratiekampen gebracht. Oskar Schindler was eerst een Duitser die niet van joden hield. Hij was een zakenman maar dat ging niet erg goed. Daarna wou hij een pannenfabriek beginnen maar dat lukte ook niet goed. Hij had een lijst gemaakt met joden die uit het concentratiekamp werden gehaald en die had hij gekocht om in zijn fabriek te werken want die joden hoefden niet veel betaald dus dat was niet duur. Daarna had hij veel joden gered uit het concentratiekamp. Hij had toen ook niet meer zo’n hekel aan de joden dan eerst.

6. Pas het zes stappen plan toe op het verhaal van de film.


Beginsituatie= voorbereiding van joden die naar een concentratiekamp moesten.

Ontstaan van probleem= veel Duitsers hadden een hekel aan joden.

Verslechtering van de situatie= joden moesten naar concentratiekampen gebracht.

Dieptepunt= joden werden doodgeschoten en vermoord terwijl ze niks ergs deden.

Verbetering van de situatie= Oskar Schindler nam joden mee om in zijn fabriek te werken.

Afronding= Oskar Schindler had joden gered van de concentratiekampen maar zelf ging hij dood.

7. Hoeveel verhaallijnen had deze film?

Verhaallijn 1= de joden in het concentratiekamp, ze moesten daar gaan werken en ze werden daar mishandeld.

Verhaallijn 2= Oskar Schindler’s kantoor, hij was een lijst aan het maken van de joden en andere zaken aan het doen.

Verhaallijn 3= Duitsers die gettowijken leeghaalden, joden werden meegenomen naar een concentratiekamp.

8. Waar speelt deze film zich achtereenvolgens af?

Polen in de stad Krakau, het concentratiekamp Aufschwitz, Tjechoslowakije in de stad Brněnec, en (op de begraafplaats) in Israël.

9. Wie zijn de hoofdpersonen?


Oskar Schindler, Amon Goth, Itzhak Stern en Emilie Schindler.

10. In welke tijd/tijden speelt de film?

In de 2e wereldoorlog. (van 1939 tot 1945)

11. Kies 2 belangrijke relaties tussen 2 of meer personen beschrijf deze in het kort.

De joden en Oskar Schindler.

Oskar Schindler stond eerst bij de Duitsers maar daarna bij de joden. Hij heeft er veel gered, ze moesten voor hem werken in een pannenfabriek en daarom heeft hij ze uit het concentratiekamp gered. Zo zijn er veel joden gered door Oskar Schindler.

Itzhak Stern en Oskar Schindler.

Itzhak Stern was een jood die voor Oskar Schindler werkte. Hij regelde samen met Oskar dat de joden uit het concentratiekamp weg werden gebracht naar Oskar’s pannenfabriek zodat ze daar konden werken voor Oskar Schindler.

12. Wat voor soort genre behoort de film?

Drama, geschiedenis.

13. Val je meteen binnen het verhaal? Beschrijf deze beelden.

Je valt niet meteen binnen het verhaal je ziet in het begin dat ze bezig zijn met het voorbereiden van de joden weg brengen naar concentratiekampen. Maar je viel wel meteen binnen in het voorbereiden. Dus eigelijk val je niet meteen binnen want je weet waar ze beginnen.

14. Heeft de film een open of een gesloten einde? Beschrijf de laatste beelden van de film.


De joden zijn al gered en het is niet zo dat je denkt: ‘en hoe liep dat nou af?’. Het is duidelijk een gesloten eind want je ziet ook wat er met de hoofdpersonen is gebeurd (de commendant is opgehangen, Oskar Schindler is dood gegaan, de ene joden zijn dood en de andere zijn gered.)

En de laatste beelden waren: ‘er was veel treurige muziek de mensen kwamen naar het graf van Oskar Schindler en alles veranderde in zwart wit naar kleur’.

15. Bevat de film tijdsprongen? Zo ja, beschrijf er een.

Het bevat wel tijdsprongen maar je merkt het niet echt. Eigelijk een week, een dag of een uur dat zijn meestal de tijdsprongen in die film. Dus er zijn tijdsprongen maar niet hele grote en je merkt het niet goed. (Het zijn eerder tijdsprongetjes.)

16a. Wie is de componist van de filmmuziek?

John Williams.

16b. Welke rol speelt de muziek bij deze film. Beschrijf een scène uit de film waarin de muziek belangrijk is en welk effect de muziek heeft.

Ik vind dat de rol wel belangrijk is .Ik concentreerde me zo goed op die film en lette niet op die muziek. Als de muziek er niet was en ik nog een keer de film zou kijken dan zou het me wel opvallen. Je hoort wel emoties van de film in de muziek (bijvoorbeeld als er iets gevaarlijks gebeurt spanning, treurige muziek iets droevigs enz.) en ik vond in de laatste scène de belangrijkste muziek want je hoorde echt duidelijk die droevige muziek omdat Oskar Schindler dood was. Ik vond dat je in die scène jezelf er goed bij voelde hoe dat daar zou zijn als jij een van die mensen was.

17a. Geef aan de hand van 5 beoordelingswoorden jouw mening over de film en leg ze uit.


-moeilijk

Ik vond het in het begin best onduidelijk maar daarna snapte ik wel waar het over ging en toen snapte ik ook een beetje waar het in het begin over ging maar sommige dingen vond ik onduidelijk.

-mooi

Het had een mooi verhaal en ik zou het zeker niet erg vinden om hem nog een keer te zien (ik denk dan dat ik het ook beter begrijp.)

-leerzaam

Je weet nu wel hoe het er toen aan toe ging en je kan je er meer wat bij voorstellen wanneer mensen over die tijd of gebeurtenissen praten.

-langdurend

Het was wel een lange film, dat is niet erg maar ik vond dat ze dat begin misschien wat korter mochten maken.

-detaillerend

Er zaten veel details achter. Bijvoorbeeld dat de joden zogenaamd vergast werden maar alleen om spanning op te bouwen (die kamer met de douches) of bijvoorbeeld het meisje met het rode jasje en ik vond het wel slim van de joden hoe ze zich uit de situaties wisten te redden. (Bijvoorbeeld de man die er heeft voor gezorgd dat hij niet werd doodgeschoten.)

17b. Welke sfeer roept de film op?


Het was erg realistisch al helemaal door het kleurgebruik omdat het zwart wit was. Het was ook goed geacteerd. De speciale effecten vielen me alleen niet erg op door het zwart wit… verder vond ik het meisje in het rode jasje en dat de film van zwart wit naar kleur op het einde ging opvallend.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"