Schindler's List (1993)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 714 woorden
  • 2 maart 2005
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wie was Oscar Schindler? Oscar Schindler was een Natie maar hij was eigenlijk ook een jood. Heel veel Duitsers vonden Oscar Schindler heel goed omdat hij erg veel feestjes gaf en erg veel mooie cadeaus gaf aan de Duitsers. Dit deed hij omdat hij goeie vrienden met de Duitsers wilde worden. Hij vond erg veel vrouwen knap daarom kwamen er ook heel veel vrouwen in de film voor. Oscar was eerst een echte joden hater maar later in de film veranderd dat. Het veranderde omdat ,hij had een bedrijf waar alleen maar joden werkten omdat zij het goedkoopste waren daar. Maar toen Oscar eenmaal inging zien dat joden helemaal geen slechte mensen waren en dat Goeth gewoon zomaar onschuldige joden doodde voor zijn lol veranderen alles ! hij ging allemaal joden van Goeth (dat is de baas van een concentratiekamp) kopen van al het geld dat hij verdient had aan zijn bedrijf. Hij had van het geld 1100 joden gekocht en die gingen met hem naar Tsjecho-Slowakije om daar een fabriek te beginnen. Oscar had daar een oude munitie fabriek gekocht. In die fabriek gingen de joden voor hem allemaal pannen maken, om die vervolgens te verkopen. Zo hebben die 1100 joden heel de oorlog door gewerkt en zo de oorlog overleefd. Als dank hiervoor hebben die 1100 joden een gouden ring gemaakt met de volgende tekst erin : wie één leven red, red de hele wereld. En ze hebben hem nog een brief meegegeven waarin staat dat hij 1100 levens heeft gered en die brief hebben al die 1100 joden ondertekent. Toen Oscar ergens in Amerika opgepakt was heeft hij die brief laten zien en is hij zo niet dood gemaakt. Later schijnt hij overleden te zijn door een soort kanker. Waarom heeft Spielberg de film in zwart/wit gefilmd ? Hij heeft dat gedaan om het zo echt mogelijk het te laten lijken. Maar niet heel de film is in zwart/wit gefilmd het begint in kleur en het eindigt ook in kleur.
Is alles in werkelijkheid ook zo gegaan ? Heel veel van de film is wel in zo gegaan. Maar het is een film dus sommige dingen zijn dus anders gegaan. Sommige dingen zijn weggelaten en sommige dingen zijn toegevoegd. De hoeveelheid vrouwen die Oscar bijv. had is er een beetje aan toegevoegd. En in de film schijnen ze hem ook ietsjes beter voor te doen dan dat die eigenlijk was. Samenvatting : Oscar Schindler was eerst voor de Duitsers maar later in de film veranderd dat. Oscar Schindler hield echt super veel van vrouwen daarom organiseerde hij ook heel veel feestjes. Maar dat deed hij ook om goede vrienden van de Duitsers te worden. Want hij wilde namelijk een fabriek beginnen die potten en pannen maakten. Hij wilde ook snel rijk worden vandaar dat hij een fabriek oprichten. Isaak Stern die zou bedrijfsleider worden als hij joden voor Oscar Schindler kon regelen. Die joden zouden namelijk gaan werken in de fabriek van Oscar Schindler omdat de joden goedkoop waren. Met die fabriek kon hij echt heel veel geld verdienen wat hij uiteindelijk ook is gebeurd. Op een gegeven moment moest heel het getto ontruimt worden omdat het einde van de oorlog in zicht was en dus ook de joden die voor Oscar werkte. Maar dat wou Oscar niet , toen heeft die een spel gespeeld met Goeth ( de kampleider ) en heeft zo alle joden terug gewonnen en terug gekocht. Hij heeft in totaal 1100 joden gekocht van Goeth. Al die joden stonden op de lijst (Schindler’s List) die Isaak Stern gemaakt had. Zo kwam Oscar Schindler bekend te staan om zijn goede daden. Omdat het einde van de oorlog in zicht was moest Schindler ook vluchten omdat hij toch eigenlijk een natie was. Alle joden die hij gered had , hebben toen allemaal één brief ondertekent. Daarin stond dat die al die mensen had gered. Hij had ook nog een ring gekregen van die joden met de tekst erin : Wie een leven red, red heel de wereld. Later is Goeth opgespoord en op gehangen. Schindler is ook opgespoord maar is gered doormiddel van die brief. Eigen mening : Mijn eigen mening van deze film is : ik vond het een erg mooie en vooral erg indrukwekkende film. Ik vind het heel erg goed dat één man zoveel levens heeft kunnen redden. Echt onverstelbaar !!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"