Schindler's List (1993)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 444 woorden
  • 27 februari 2005
  • 189 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.2
  • 189 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Filmverslag
Schindlers List

De film heet Schindler’s List, dat betekent de lijst van Schindler. Stern (de boekhouder van Schindler) ook een jood die voor Oscar Schindler werkte. Die had een lijst van joden gemaakt die Oskar Schindler, wilde kopen van het geld wat hij had verdiend met zijn bedrijf die potten en pannen maakte. Hij heeft 1100 mensen van een gruwelijke dood gered en hij is met die 1100 joden naar Tsjecho-Slowakije gegaan om daar een fabriek te beginnen. Die fabriek maakte geen goede munitie en zo heeft Oskar Schindler nog heel veel joden het leven gered.

De hoofdrol spelers zijn: Oskar Schindler en Stern de boekhouder van Oskar. Dat waren de twee belangrijkste hoofdpersonen.


De samenvatting:
Oskar Schindler is naar Polen gegaan om rijk te worden. Hij nam vooral Joodse mensen in dienst, omdat die mensen heel weinig loon kregen. Oskar kwam bekend te staan om zijn goede daden. Op een gegeven moment stopt hij met het leiden van de fabriek omdat hij genoeg geld heeft. Hij gaat ook nog paardrijden met een vriendin van hem en ondertussen worden de zieke en de oude mensen van zijn fabriek gedood. Toen veranderde alles hij koos nou de kant van de joden.

De joodse mensen werden uit huis gezet en in getto’s geplaatst (een getto is een afgezet stuk in een stand, omgeven door hekken met prikkeldraad. Waarin Joden werden opgesloten.) Er waren 2 getto’s, getto a (waren de gezonde mensen die goed konden werken, arbeiders, ambtenaren enz.), getto b (waren de oude en zielige mensen ook werkelozen). Getto b werd al snel leeggeruimd, met veel geweld. Getto a werden in 2 groepen verdeeld, de mannen en de vrouwen.

Schindler ging naar mensen om ze te helpen, ook kinderen werden naar vernietiging kampen gebracht (90% overleefde het niet). Veel probeerden te ontsnappen en zich te verstoppen. Maar dat lukte niet zo snel. En als ze worden ontdekt werden ze meteen doodgeschoten. Daardoor schikte ze ook andere Joden af. Die gingen daardoor minder snel ontsnappen, wat eigenlijk bijna nooit lukte.

Er werden veel Joodse mensen naar kampen gestuurd, daarom maakte Oskar en Stern een lijst met Joodse namen die in zijn fabriek moesten werken. Voor die mensen (en dat waren er 1100) moest hij wel geld betalen aan Amon. Maar dat had hij er wel voor over.

De Duitsers wilden de massamoorden uitwissen. Daarom moesten de Joodse mensen de Joden die al waren vergast, opgraven en verbranden. Maar de Duitsers waren al te laat om de sporen uit te wissen, omdat Rusland heel snel was met het bevrijden van Auschwitz. Aan het eind van de film legden de overlevende Joden allemaal een steen op het graf van Oskar Schindler.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

oskar heeft niet paardgereden met een vriendin

16 jaar geleden

M.

M.

heeft hij wel. dan ziet hij vanaf een heuvel hoe die joodse mensen worden aangepakt.

11 jaar geleden

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"