Schindler's List (1993)

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1131 woorden
  • 10 december 2003
  • 233 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
233 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Wie was Oskar Schindler?

Oskar Schindler was een Natie maar eigenlijk was hij ook een jood. Maar heel veel Duitsers vonden Oskar Schindler heel goed omdat hij erg veel feestjes gaf en natuurlijk omdat hij voor de Duitsers werkten. Hij organiseerde veel feestjes omdat hij goeie vrienden met de Duitsers wilde worden. Hij vond erg veel vrouwen knap daarom kwamen er ook heel veel vrouwen. Oskar was eerst een echte joden hater maar later in de film veranderd dat. Het veranderde omdat,hij had een bedrijf waar alleen maar joden werkten omdat zij het goedkoopste waren daar waren ook heel veel oude en zieke mensen die werden afgemaakt door de Duitsers terwijl Oskar dat zag. Toen veranderde echt alles,hij ging allemaal joden van Goeth (dat is de baas van een concentratiekamp) kopen van al het geld dat hij had verdient had aan zijn bedrijf. Hij had van het geld 1100 joden gekocht en die gingen naar met hem naar Tsjecho-Slowakije om daar een fabriek te beginnen. Die fabriek maakte munitie die niet bruikbaar was hij verkochte eerst zijn munitie aan de Duitsers. Maar toen kwamen ze erachter dat het helemaal niet werkte en toen wilde niemand het meer kopen. Maar Oskar Schindler wilde dat het munitie niet werkte omdat hij zo duizenden joden kon redden. Hij kocht goede munitie van andere bedrijven om weer door te verkopen aan de Duitsers. Op het eind moest Oskar vluchten omdat hij dus een jood was en hij kreeg als dank een ring. Maar Oskar was niet tevreden want hij dacht dat hij nog meer joden kon kopen. Ze hebben Oskar Schindler net niet gekregen. Maar Oskar Schindler is een aantal jaren overleden aan een soort van kanker.

Waarom heeft Spielberg de film in zwart/wit geschoten?


Hij heeft dat gedaan om het zo echt mogelijk het te laten lijken. Maar niet heel de film is in zwart/wit geschoten het begint in kleur en het eindigt ook in kleur.


Is alles in werkelijkheid ook zo gegaan? Uitleg.

Heel veel van de film is wel in zo gegaan. Maar het is een film dus sommige dingen zijn dus anders gegaan. Sommige dingen zijn weggelaten en sommige dingen zijn toegevoegd. Want er zijn ook echt harde beelden van die film die nou niet worden laten zien. De vrouw van Oskar Schindler vond de film niet goed omdat Oskar Schindler veel te goed was in die film. Terwijl dat helemaal niet was.

Leg de titel van de film uit.

Schindler’s List betekent de lijst van Schindler. Itzhak Stern ook een jood die voor Oskar Schindler werkte.Die had een lijst van joden gemaakt die Oskar Schindler van Goeth wilde kopen van het geld wat hij had verdient met zijn bedrijf die potten en pannen maakte. Hij heeft 1100 d mensen van een gruwelijke dood gered en hij is met die 1100 joden naar Tsjecho-Slowakije gegaan om daar een fabriek te beginnen. Die fabriek maakte geen goede munitie en zo heeft Oskar Schindler nog heel veel joden het leven gered.

Stel: Je bent het kind van Duitse ouders. Je vader heeft tijdens de oorlog in het leger gezeten.
Wat zou je doen? Hoe zou je reageren? Motiveer je antwoord!

Als mijn vader nog leefde had ik hem helemaal uitgevraagd met waarom zat je in het leger ,hoeveel mensen heb je gedood en zo. Ik zal ook misschien wel huilen omdat ik nou een beetje weet hoe de oorlog is gegaan en dat mijn vader daar aan mee heeft geholpen en dat vind ik dus heel erg. En als mijn vader niet meer leefde dan zou ik alles aan mijn moeder vragen of zij er iets van wist.

SAMENVATTING

Oskar Schindler was eerst voor de Duitsers maar later in de film veranderd dat. Oskar Schindler hield echt super veel van vrouwen daarom organiseerde hij ook heel veel feestjes. Maar dat deed hij ook om goede vrienden van de Duitsers te worden. Want hij wilde namelijk een fabriek beginnen die potten en pannen maakten. Hij wilde ook snel rijk worden vandaar dat hij een fabriek oprichten. Itzhak Stern die zou bedrijfsleider worden als hij joden voor Oskar Schindler kon regelen. Die joden zouden namelijk gaan werken in de fabriek van Oskar Schindler omdat de joden goedkoop waren. Met die fabriek kon hij echt heel veel geld verdienen wat hij uiteindelijk heeft gedaan. Oskar Schindler heeft ook nog een aantal joden van Goeth gekocht omdat hij ze nodig had om sommige dingen te doen. Zo kwam Oskar Schindler bekend te staan om zijn goede daden. Op een gegeven moment stopt hij met het leiden van het fabriek omdat hij genoeg geld heeft. Hij gaat ook nog paardrijden met een vriendin van hem en ondertussen worden de zieke en de oude mensen van zijn fabriek gedood. Toen veranderde alles hij koos nou de kant van de joden. Oskar was ook een keer jarig en toen kuste hij een joods meisje wat in die tijd helemaal niet mocht en hij werd opgepakt. Maar Goeth probeerde Oskar Schindler vrij te krijgen omdat Oskar Goeth altijd geld betaalde. Hij zag ondertussen ook een klein meisje met een rood jasje aan lopen dat was heel bijzonder want voor de rest was alles zwart/wit geschoten. Goeth, hij was de baas van een concentratiekamp en hij maakte heel veel mensen dood. Toen ging Oskar Schindler een keer met hem praten en die zei tegen hem “het is veel beter dat je mensen vergeeft in plaats van dood.” Eerst blijkt dat te werken maar later toch weer niet. Als het einde van de Tweede Wereldoorlog in zicht is gaan alle Duitsers de dode joden opgraven. Om ze dan te verbranden want dan kunnen de geallieerden niet zien wie er dood zijn gegaan en hoeveel. Tijdens de verbranding komt Schindler ook nog even kijken en hij ziet dan het meisje met het rode jasje(dood dan).
Toen ging Schindler heel veel joden kopen, met al het geld wat hij had verdient met zijn bedrijf. Hij heeft in totaal 1100 joden gekocht van Goeth. Al die joden stonden op de lijst(Schindler’s List)die Itzhak Stern gemaakt had.(Die lijst is ongeveer vorig jaar terug gevonden.) Al die 1100 joden en Schindler zijn naar Tsjecho-Slowakije vertrokken om daar een bedrijf te beginnen. Die fabriek maakte geen goede munitie omdat Oskar dat niet wilde, want de Duitsers die kochten die munitie. Toen kwamen de Duitsers er achter dat het niet goed was en wilde ze het niet meer kopen. Maar toen ging Oskar munitie kopen van andere bedrijven die wel goed waren.

Op het eind vertrekt Schindler omdat hij wordt gezocht door de Duitsers maar hij was niet tevreden want hij dacht dat hij nog meer joden kon redden. Je ziet ook op het allerlaatst dat Goeth word opgehangen vanwege mishandeling.
Dit is Goeth.

REACTIES

T.

T.

dit is echt een vreselijke recensie van de film. als je dit allemaal leest krijg je er een heel ander beeld van. een voorbeeld; het meisje met het rode jasje was niet bijzonder omdat ze een rood jasje aan had, maar omdat ze nog zo'n klein kind was.
p.s. het is niet zo dat ik een of andere boze volwassene ben hoor, ik zit gewoon in 2v

14 jaar geleden

H.

H.

Er staan vee; te veel spelfouten in en de informatie is zeer onder de maat.

15 jaar geleden

N.

N.

hey harlan goed geschreven bedankt..kus Nina

19 jaar geleden

S.

S.

Op het eind moest Oscar vluchten omdat hij dus een jood was en hij kreeg als dank een ring. Maar oscar was niet tevreden want hij dacht dat hij nog meer joden kon kopen. Ze hebben Oscar Schindler net niet gekregen. Maar Oscar Schindler is een aantal jaren overleden aan een soort van kanker.

osKar was geen jood

Gr.

14 jaar geleden

S.

S.

Oskar Schindler was helemaal geen jood. Hij hielp ze, maar hij was zelf geen jood!!!

13 jaar geleden

M.

M.

goed gemaakt danke (L)

13 jaar geleden

R.

R.

Ik vind het opzich wel goed maar Oskar was geen jood en hij ging niet dood aan Kanker maar aan een hardaanval, verder staan er veel spelvouten in. maar toch goed dat je het er op hebt gezet
groetjes Rosan ;)

13 jaar geleden

Y.

Y.

lan waar staat da van da meisje met die rode jas lan?

12 jaar geleden

J.

J.

Geachte Harlan,

Ik moet tot mijn spijt bekennen dat dit niet erg geschikt is. Je hebt helaas veel grammaticale fouten gemaakt. Spellingfouten kan je daar ook toe rekenen. En dan praat ik nog niet eens over dat je essentie van het verhaal niet begrepen hebt.

Met collegiale groeten,
JASFLO

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"