Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Schindler's List (1993)

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2045 woorden
  • 6 november 2014
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
10 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
Methode


Het gaat over een man Schindeler hij is een Duitser. Hij is geboren in 1908  in het plaatsje Zwittau (dat nu Svitavy heet) en hij is gestorven in 1974.

Schilndler’s list gaat over de tweede wereld oorlog. Schindler wil gebruik maken van de joden.

Hij wil een fabriek opzetten en veel geld verdienen. Het lukt hem om een paar joden in zijn fabriek te laten werken, zij werden de schindler joden genoemd. Na een tijdje was hij zo rijk, maar hij ging twijfelen was het wel goed wat hij de joden aandeed? Het waren toch ook mensen.

Langzaam veranderde schindler in een goede man en ging hij de joden helpen. Het was hem gelukt om joden te redden maar opeens moesten alle joden naar auswitch een concentratie kamp.

                                         Middenstuk:

het begin van de tweede wereld oorlog was er een man schindler die geld wilde verdienen met de oorlog. Hij zou een fabriek gaan starten en zocht naar een geschikte plek, om de fabriek op te starten. Maar eerst zou hij joden in gaan huren.  Hij ging naar een feest toe en wachte geduldig op de belangrijke mensen. toen die er waren bood hij hun een fles wijn aan. De man kwam naar hem toe en zij: ‘is dit van u’  en toen zij schindler : ‘zo’n vrouw kan je toch niet alleen laten zitten’. En is hij met die mensen feest gaan vieren en steeds meer mensen gingen meedoen. Toen kwam er een man met zijn vrouw binnen de belangrijkste man. Hij vroeg aan de ober wie dat was de ober zij dat is Schindeler. Uiteindelijk ging iedereen mee feesten ook de hoge heren. Zo is Schindeler aan de macht gekomen.

Hij is toen opzoek gegaan naar joden die geld hadden. Toen hij die had gevonden ging hij onderhandelen. Hij wilde een fabriek en hij zei dat zij  er ook geld mee konden verdienen. De joden die daar gingen wonen gingen niet naar Auswitch. Ze bleven daar werken voor schindler en werden de schindler joden  genoemd bij de schindler joden zaten de groepen:- volwassen vrouwen      - de oudere vrouwen   - kinderen

               - volwassen mannen       - en oudere mannen   

 Van de getto’s (huizen waar de joden naar toe moesten verhuizen) gingen die mensen naar hun werk in de fabriek van Schindeler.

De getto was ook in twee delen je had een A deel en B deel

-getto A hier zaten de gezonde mensen die goed konden werken. Deze mensen hadden de kleur blauw in hun pasport  

-getto B hier zitten de oudere mensen en de zieke mensen deze kregen een andere kleur in hun paspoortIn een getto zat je zeker met zijn vijftien mensen in een kamer en je lag met 3 a 4 mensen in een bed. Het leven daar was heel slecht het was koud. Je had er weinig eten en drinken en als er iets was hadden de sterkste mensen het zich eigen toegeëigend .

Het was dus gewoon geen leven meer voor de joden. Op een dag werden de joden uit hun getto’s geroepen ze moesten naar het centrum van de getto’s. Daar werden mannen en vrouwen gescheiden de kinderen onder de 12 gingen met de moeder mee. Boven de twaalf gingen ze gewoon in de rij staan en werden ze als man of vrouw behandeld.

Sommige joden gingen onderduiken in het riool of in een verborgen kamer. Kinderen die uit de rij renden en het haalde gingen op zoek naar een veilige plek maar bijna alle plekken waren gelijk bezet. Er waren ook joodse kinderen die werkte als politie agenten sommige hielpen de joden. Er was in de film Schindeler een meisje dat een rood jasje aanhad. Dat meisje stond samen met haar vader in de rij. Ze wilden daar mee aangeven hoe groot of hoe klein je bent en of je een vrouw of man bent maakt niks uit. Ze ging een heel stuk meelopen met de anderen joden. Schindler en zijn vrouw stonden  boven op de berg en zagen wat er gebeurden. De vrouw vond het echt afschuwelijk en schindler ook in dat stukje werd hij eigenlijk beter.

Hij ging inzien dat het fout was wat hij had gedaan. Uiteindelijk vluchten het meisje in een van de getto’s en ging opzoek naar een plekje waar zij zou kunnen onderduiken ,  ze ging een kamer in en onder het bed liggen. Nog veel meer mensen wilde vluchten maar als je gepakt zou worden. Werd je dood geschoten of mishandeld. De andere mensen gingen naar het kamp. De mensen werden in het kamp gestopt

 Het was een hele lange  treinreis zo’n 3 uur duurde de reis. Daar aangekomen werden hun bezittingen allemaal afgepakt wat ze nog hadden zoals: sieraden – geld –goud&zilver

De spullen die ze mee mochten nemen werden uitgezocht. Als er iets bruikbaars in zat werd het eruit gehaald. Bijvoorbeeld sieraden werden

omgesmeten tot goud stukken. Zelfs de tanden van een jood 

die goud waren werden eruit gehaald.Zonder verdoving gewoon met een tang en dan werden de gouden tanden omgesmeten tot koud of tot andere spullen voor duisters  . Als je daar langs was gegaan ging je naar de werkplaats en ging je daar werken. Je moest heel lang werken. Je had wel werkdagen van 12 uur. Het was heel zwaar voor de joden.

Schindler had een fabriek gekocht en wilde dus joden in zijn fabriek laten werken. Dus gingen de schindler joden lopen van het kamp tot de werkplek waar ze van schindler moesten werken .

Op een dag wilde Amon Goetch een eigen concentratie kamp. alle joden die dus niet meer konden werken gingen naar het kamp van Amon Gotch. Schindler wilde wel zijn joden terug. Hij ging naar Amon en vroeg of hij zijn joden terug mocht. Amon was een vreselijke man hij ging

bijv: ·uit het raam staan en met een pistool&sniper joden gewoon dood schoot. De vriend van Schindler (stern) vertelde wat hij had gezien.

Schindler vond het niet kunnen en ging praten met Amon

hij had altijd wijze worden. Hij zij `dat dat de macht is en niet de macht om zomaar mensen dood te schieten. Amon vind het niet leuk dat schindler hem verbeterd.

toen Oskar Schindler jarig was gaf hij een feest het was een heel uitgebreid feest. Er waren twee joodse meisjes die hem een taart voor hem hadden gebakt en die wouden ze brengen. Dat mocht van de beveiliging. Zo gingen ze de taart bij schindler brengen. Schindler was een beetje dronken en gaf hun allebei een zoen. Dat mocht natuurlijk niet van de Duitsers. Hij werd gevangen genomen en werd opgesloten daar zat hij in een cel met nog iemand die joden wilde helpen. Hij zei wat hij had gedaan en de man ging vreselijk hard lachen. Na een paar dagen werd schindler vrij gelaten hij had zoveel contact met de hogere heren dat die zorgde dat hij snel weer vrij zou komen.

Amon kreeg van de hogere heren de opdracht alle lichamen op te graven

en  ze te verbranden. Alle andere mensen moesten op transport naar

auswitch. Schindler wou natuurlijk zijn joden houden. Hij ging dus de joden kopen het kosten hem al het geld dat hij nog had . Hij heeft toch veel joden kunnen redden. De namen stonden op de lijst en deze lijst heet schindlers list. Elke keer als hij een stuk of 100/110 mensen heeft opgenoemd ,gaat hij tellen hoeveel plekken er nog over zijn voor andere joodse mensen. Uiteindelijk heeft hij 1099 opgenoemd . Hij gaat naar Amon en die zegt:` je mist nog een naam`. Schindler zegt` die is voor het dienst meisje` van Amon helen hirsch. Eerst wil Amon het niet.

ze zijn aan het onderhandelen. Uiteindelijk doen ze een spelletje

en schindler heeft gewonden. Helen hirsch komt ook op de lijst.

Schindlers list bestaat uit 1100 joden. Deze joden gaan op transport

naar de fabriek van Schindler. De mannen trein komt aan zonder problemen.  Met de vrouwen trein gaat het fout de vrouwen trein

gaat in plaats van schindlers kamp naar auswitch de vrouwen komen daar aan. Hun haar word afgeschoren omdat ze daar de onderzeeërs me doen isoleren en omdat ze luis hebben. Dan gaan ze douche ze moeten hun kleding uitdoen en in een rij gaan staan. Ze gaan een kamer in

boven hun zijn sprinklers. De eerste keer gaan ze ook echt douche.

iedereen is bang wat er gaat gebeuren. Uiteindelijk komt er water

uit de sprinklers het is lauw water. De joden zijn heel blij want ze hebben zich al heel erg lang niet meer goed kunnen douche. Als de

sprinklers uit gaan, gaan de deuren weer open. Ze krijgen een pak aan

en gaan naar hun bedden. De volgende dag moeten ze hard werken.

Schindler doet er alles aan om de vrouwen te redden. hij gaat gelijk praten met de hogere mensen. De man die over het transport gaat bied hem een nieuwe trein joden aan. Schindler wil dit niet en wil de man omkopen. Met de laatste juwelen die hij had redden hij de

 joodse  vrouwen door de man om te kopen. De vrouwen werden weer op de trein gezet. De soldaten haalden aleen de kinderen weg. Schindler ging naar hun toe en zij: waarom zijn hun uit de trein hun moeten terug ik heb hun nodig in de fabriek` en ze mochten terug.

Toen ze eenmaal allemaal werkten ging het niet goed. De granaten en pistolen waren niet goed genoeg . Dus moest schindler ze kopen

om de fabriek draaiend te laten. Toen was het einde van de oorlog aangebroken. Schindler liet iedereen  in de fabriek achter want schindler moest wel vluchten. Hij was lid van de nazi.

De joden hadden voor schindler van het goud van een van de jood zijn tand een ring gemaakt.  En ze hadden een brief geschreven waarop ze alles uitlegde wat schindler allemaal voor hun had gedaan. Allemaal hadden ze hun handtekening op de brief gezet. Zo ging schindler op de vlucht. De andere joden bleven achter op het terrein en gingen slapen.

S’morgens kwam er een soldaat zeggen dat ze bevrijd waren.

De joden vroegen:` waar moeten we nu heen dan`. De soldaat zei:`ga maar niet naar het oosten daar haten ze jullie maar ik zou ook niet naar het zuiden gaan daar in de verte ligt een stad daar kunnen jullie heen`.

Zo gingen alle joden naar Israël.                                                     Slot

In het slot zag je alle mensen. De spelers en de echte mensen.

Ze gingen naar het graf van Oskar schindler om stenen neer

te leggen. En de laatste lag bloemen neer.

Ze doen dat al vanaf dat Oskar Schindler stierf.

Je zag ook dat Amon Gouch werd opgehangen omdat hij iets

heel erg’s had gedaan natuurlijk . Schindler is ook opgepakt maar omdat hij een goed daad heeft gedaan is hij niet opgehangen of dood geschoten. Maar heeft hij een korte gevangenisstraf ondergaan en is uiteindelijk gestorven aan de ouderdom.

Op dit moment zijn er nog maar ongeveer 6000 joden over

6miljoen zijn er vermoord op vergast door de Duitsers.

alle joden van schindler hebben het uiteindelijk wel gered.

Schindler heeft 1100 joden kunnen redden door hun

op de lijst te schrijven. Deze lijst heet de schindler list

                                   

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Schindler's List (1993)"