Rebel Without a Cause (1955)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 552 woorden
  • 31 januari 2010
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
19 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

1. Verklaar de titel.
~ De titel “rebel without a cause” betekend: “problemen zonder reden”.
Een voorbeeld: Jim Stark word uitgescholden voor lafaard, en gaat daarom de strijd aan met de leider van een populaire groep jongeren.
De wedstrijd: ‘De chicken run:’ met een auto zo snel mogelijk op een klif afrijden. Wie er als laatste uit springt, heeft gewonnen. Jim springt als eerste uit de auto en heeft dus verloren, maar de leider ,Buzz Gunderson, komt vast te zitten met zijn jas, en kan er dus niet uit, en valt samen met de auto de klif af.
Een ander voorbeeld: Jim, Judy en Plato vluchten voor de bendeleden van Buzz, omdat ze hen aan de tand willen voelen omdat ze vinden dat zij schuldig zijn voor de dood van Buzz.
Ze komen bij een leegstaande villa aan, waar de bendeleden ze vinden. De politie raakt erbij betrokken en Plato word neergeschoten.
Twee voorbeelden uit de film, deze moeilijkheden waren helemaal niet nodig geweest.

2. Wat is het thema van de film?
~ Het thema van de film is: Drama.

3. Samenvatting.
~ De ouders van Jim Stark verhuizen telkens omdat ze denken dat hij dan meer vrienden krijgt en minder problemen.
Maar zodra ze in de nieuwe buurt zijn, beginnen de problemen al.
Jim komt stomdronken op het politiebureau terecht. Daar ontmoet hij de jongen Plato en de beeldschone Judy.
Op een ochtend dat hij naar school wil gaan, komt hij erachter dat Judy (het meisje van het politiebureau) zijn buurmeisje is, maar ook dat ze het vriendinnetje van Buzz is, de leider van een jongerenbende.
Op school komt hij Plato (de jongen van het politiebureau) tegen.
Buzz daagt Jim uit voor een “spelletje”. Maar dat is voor Buzz niet genoeg, hij wil laten zien dat hij de grote machthebber is.
Dit wil hij laten zien door tegen Jim de ‘chicken run’ te rijden: Zo snel mogelijk met een auto op de klif afrijden, degene die er het eerste uit springt is ‘de chicken’ en heeft dus verloren.
Dit spel eindigt niet zoals Buzz graag gewild had: Hij komt vast te zitten en valt, samen met de auto, naar beneden. Dit ongeluk zorgt ervoor dat alles verandert.
Jim is helemaal van slag en wil aangifte doen, maar zijn ouders houden hem tegen, hij krijgt ruzie en vermoordt bijna zijn vader, ook 3 bendeleden maken het hem niet makkelijk.
Judy heeft het ook niet al te goed thuis, omdat haar vader onderscheid maakt tussen haar en haar broertje. Judy wil een kus van haar vader, maar haar vader zegt dat ze zich aanstelt en slaat haar in haar gezicht. Judy loopt weg van huis.
Jim en Judy gaan samen naar de leegstaande villa ‘van Plato’, Plato achtervolgd ze, en samen brengen ze daar een tijdje door.
Jim en Judy leggen een liefdesverklaring af, maar al gauw is het romantische moment afgelopen door de 3 bendeleden die de villa hebben gevonden.
Inmiddels is ook de politie gearriveerd, en vlucht Plato een museum in, waar Jim en Judy hem achterna gaan.
Jim slaagt erin om Plato tot rust te laten komen, en ze komen naar buiten.
Plato heeft een pistool in zijn hand en daardoor denkt de agent dat hij wil schieten, maar Jim heeft de kogels. Maar dit had geen zin, Plato werd neergeschoten.
Dit was het einde van de film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rebel Without a Cause (1955)"