Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Max Havelaar (1976)

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 511 woorden
  • 15 juni 2009
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6
43 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Check check, dubbelcheck!

Heb jij tweestapsverificatie al ingesteld op je accounts? Tweestapsverificatie is jouw tweede slot op de deur 🔐. Met tweestapsverificatie heb je 99,9 procent minder kans dat je account gehackt wordt. Check hoe jij je accounts beter kunt beveiligen!

Meer informatie

Samenvatting
De film begint als volgt: Je ziet een boerendorpje wat reist verbouwd. Dit dorpje is gelegen in de Indische provincie Lebak. Tijdens het bewerken komt er een tijger langs. HIedereen heeft honger behalve de jongen die Saidjah heet. De dorpbewoners gebuiken buffels om het land te bewerken, want ze hadden toen nog geen traktoren. Als de tijger de buffel wil aanvallen bukt de buffel en de tijger springt met zijn keel op de horens en word gedood. De buffel waar achter de jongen wegdook word vanaf nu geëerd in het dorp. Maar die eer duurt niet lang, want de Demang en zijn handlangers nemen de buffel mee voor Regent. De buffel is op dat moment belasting. De broers van Saidjah houdt de Demang tegen. Op dat moment komen het Nederlandse leger langs en schieten hem neer. Daarna zie je de kerk in Nederland. Daar wordt geld ingezameld voor de Nederlandse-Indië. Na de kerk dienst staat meneer Droogstoppel voor de kerk te wachten. Max Havelaar spreekt hem aan, omdat hij er bekend er uit ziet. Dat is ook zo want ze zaten bij elkaar in de klas. Max praat met hem tot zijn huis. Dan geeft Max hem een zak met allemaal gedichten er in. Als Droogstoppel thuis is en de zak pakt scheurt hij het. Zij vrouw en dochter helpen hem. Maar dat wil hij niet, want de gedichten gaan over allerlei problemen in de wereld. Max vroeg hem wel of hij die gedichten wilde uitgeven in een boek. Later zie je dat Max met zijn gezin aan komt in Indiëen. Als hij ziet hoe de Nederlanders omgaan met de bevolking vindt hij dat belachelijk. En hij komt voor hen op. De Nederlanders worden er gek van. Daarom word Max overgeplaatst naar de armste provincie van het land Lebak. In die provincie wonen ook Saidjah en Adinda. Max en zijn gezin hebben er een naar deel aan dat ze kleiner gaan wonen, maar dat vind Max niet zo erg. Max probeert de provincie goed te verzorgen, maar de Demang werk tegen; want die vraagt allemaal onnodige belastingen. Max heeft ook een aantal etentjes met de Regent. Als de vader van Saidjah wordt vermoord breekt er oorlog uit tussen de Nederlanders en de bevolking. De Nederlanders hebben alle mensen uitgemoord en plat gebrand. Toen Saidjah er achter kwam dat Adinda dood was, liep hij op de Nederlanders af en toen werd hij ook vermoord. Daarna werd de film afgesloten met een lied wat werd gezongen door de Nederlanders in de kerk in Nederland. Eind

Eigen menig
Ik vond het een mooie film. Maar er waren ook soms saaie passages, want ik houd persoonlijk niet van een film dat gaat over de geschiedenis. Ik geef mijn voorkeur liever aan speelfilms waar humor en actie in zit. Zelf zou ik de film overslaan in een videotheek. Maar om nog van de film wat op te steken heb ik toch maar leuk er naar zitten kijken. Ik vind zelf dat in geschiedenis films te weinig actie in zit, dat vind ik persoonlijk wel jammer.

REACTIES

M.

M.

Tekst is vol fouten en geen lopend verhaal.

8 jaar geleden

M.

M.

goedzo Maruuuuhk dit gedrag supporten wij

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Max Havelaar (1976)"