Die Welle (2008)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 621 woorden
  • 2 juni 2019
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Die Welle

  1. Noem twee dingen waaraan je kon zien dat iemand lid was van Die Welle.

De leden van Die Welle hadden gekozen om een witte hemd dragen als uniform. De dracht diende om hun eenheid te versterken en om hun eenstemmigheid te presenteren. Verder werd nog een kenmerkende armzwaai ook geintroduceerd. De gebaar diende om de beweging van de, in de tietel voorgesteld, golf te imiteren.

  1. Waaraan kon je zien dat iemand lid was van de partij van Hitler, de Nationaal-Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP)?

De volgers van de Nationaalsocialistische beweging, ook wel Nazisme, maakten gebruik van de hakenkruis symbool, afkomstig van de swastika, een decoratieve symbool uit het hindoeisme. Een kenmerkend gebaar van de beweging was de zogenaamde Hitlergroet, een armzwaai of groetgebaar. Naast de gebaar werd gebruikelijk ook „Heil Hitler!”, „Heil mein Führer!” of „Sieg heil!” gezegd.

  1. Die Welle was voor verschillende jongeren extra aantrekkelijk. Voor wie en waarom juist voor hen?

Voor Tim en Marco was die Welle een speciale kans. Tim werd al lang gepest en buitengesloten, en de groep was de plek waar hij eindelijk tot anderen hoorde en geaccepteerd werd.  In de geval van Marco was ook niet veel verschillend. Voor hem was de groep weer een plek waar hij bij hoorde. Dat had hij nog niet ervaren waardoor het extra aantrekklijk werd.

  1. De leden van Die Welle gebruikten een aantal leuzen. Welke?

De groep had gebruik gemaakt van, onder andere, de leuzen: „Macht door discipline.”, „Kract der einschaft.” (oftewel „Macht door het collectief.”) en „Macht door handelen.”.

  1. Waarom waren deze leuzen volgens jou belangrijk. Met andere woorden welk effect hadden deze leuzen op de groep?

De leuzen versterketen de eenheid van de leden van de groep en gaven een indeologie om te volgen, wat in de geschiedenis heel belangrijk blijkt te zijn in niet alleen het opstellen van een groep als Die Welle, maar ook in het bijeenhouden van de volgers.

  1. Welke kritiek had Karo op Die Welle?

Karo, met aanleiding van een gesprek met haar moeder, dacht het experiment uit de hand zou lopen. Als gevolg, om de slechte uitkmost te voorkomen, probeerde zij eerst haar klasgenoten en docent te waarschuwen. Na weinig success binnen haar klas deed zij meerdere pogingen om het probleem voor de ogen van een bredere publiek te stellen. Ondanks al haar inzet, kon zij de dramatische einde niet voorkomen.

  1. Welke gevolgen had die kritiek op Karo?

Door dat Karo heel actief tegen de ideologie en de acties van de groep was, werd zij buitengesloten en als tegenstander gezien om het, uit de geschiendenis afgeleden, idee dat wie de groep niet versterkt is vijand van de groep.

  1. De film eindigt voor Tim dramatisch. Waarom juist voor hem?

Tim werd heel erg verbonden met de groep door dat hij eindelijk ergens bij hoorde, als deel van de groep werd gezien. Om de net genoemde redenen werd hij een leidenede personage in het versterken van Die Welle. Toen er een einde zou hebben gekomen aan de beweging kon hij het niet accepteren, en de feit dat Herr Wenger vertelde dat het helemaal niet echt was kon hij daar echt niet meer mee om. Uiteindelijk werd Tim niet alleen een gevaar voor zijn omgeving maar ook voor zichzelf, wat zorgde voor de dramatische gebeurtenissen.

  1. Stel dat jij meegadaan had aan The Wave, hoe zou jij je dan na de afloop hebben gevoeld?

Zeer verbaasd. Het is moeilijk om te geloven dat het zo makkelijk is om de blinde vertrouwen van mensen te krijgen. Dat menselijke wezens zomaar, zonder na te denken, iemand als hun leider accepteren en volgen en zich door illusies laten verblinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Die Welle (2008)"