Daens (1992)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 2e klas havo | 551 woorden
  • 15 juli 2008
  • 56 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
56 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Dossieropdracht 3: Het maken van een recensie over de film Daens.

Daens is een film over een pastoor die opkomt voor de arbeiders in België. Hij ziet dat de rijken de baas spelen over de armen. Hij vindt dat de armen ook recht moeten hebben, en dat is heel goed van de pastoor. Daens vindt dat Charles Woeste de lonen van de arbeiders moet verhogen. De politicus + bedrijfseigenaar die vindt dat de arbeiders meer respect moeten tonen. Hij wil de lonen verlagen omdat veel fabrieken geld te kort komen. Hij denk alleen maar aan zichzelf, dat is heel slecht en gemeen van hem. Hij wil de lonen verlagen door middel van: Alleen vrouwen en kinderen laten werken en voor 14 uur werk 1.60 betalen. De socialisten; een politieke stroming die opkomt voor de arbeiders is hier zwaar tegen evenals Daens. Woeste wil niet dat de socialisten te veel in opstand komen. Nette Scholliers is een meisje die werkt in de fabriek van Schmitt. Daens komt op een dag nadat hij gewond is geraakt door een ruit bij de familie Scholliers., omdat hij een kindje achterna liep. De vader van Nette is die dag net ontslagen en verteld zijn verhaal aan Daens, ook Nette verteld over hoe het allemaal zit in Aalst en Daens is geschokt. Vanaf die dag begon Daens met actie voeren, zijn actie begon door stukjes in de krant te maken voor de arbeiders om duidelijk te maken dat ze ongelijk behandeld worden. Als de mensen dit lezen komen ze in opstand en krijgt hij steeds meer volgelingen. Dat is ook zijn bedoeling. De arbeiders kwamen dus in opstand. Er was een kind gedood door de machines, omdat dat zo erg niet beveiligd was. Ze gingen naar het toneelstuk waar de rijken zaten, en ze wouden het laten zien, maar de politie kwam, en sloeg alle mensen bijna dood, en er was een hele strijd. Toen kwam Daens, en ze hielden op. Woeste kon niet uitstaan dat Daens had gewonnen, en wilde op verschillende manieren er voor zorgen dat Daens werd afgezet. Hij riep hulp in bij de bazen van Daens en die vonden dat de beslissing aan de Paus over gelaten moest worden. Daens werd geboden naar Rome te komen voor een gesprek met de Paus. Toen Daens terug was in Aalst werd en gezegd dat hij niet door de Paus ontvangen werd en hij geen missen meer mocht houden. Zo kwamen de arbeiders niet meer in de kerk. Hij werd uit de kerk gezet.
Maar hij bleef werken als pastoor voor de burgers ook al was dat niet voor de kerk.

De film was mooi in elkaar gezet: ze speelden heel goed, en het leek net echt. Het verhaal vind ik erg mooi omdat je goed de levensomstandigheden van de mensen ziet. Ik vond ook vooral de scène met al die paarden waarbij dat kindje werd afgepakt erg goed gedaan omdat het heel echt leek en de omgeving mooi gefilmd was. Want eigenlijk hadden ze geen pijn en waren ze niet dood, maar ze konen het goed naspelen, het zag er vreselijk uit. Ik zou in die tijd nooit willen leven, en ik heb respect voor Daens. Ik kan mensen aanraden om de film te gaan kijken omdat het spannend en geloofwaardig is. Je leert er ook veel van.

REACTIES

G.

G.

dit is zeer slecht voor een havo niveau het moest veel langer

11 jaar geleden

J.

J.

dit verslag heb ik al gezien op scholieren.com
dit verslag is gewoon gekopieerd

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Daens (1992)"