Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

Franse Film
Les Choristes, 2004, Christophe Barratier.

De film ‘les Choristes’ (het jongenskoor) speelt zich af in een soort van internaat voor probleemjongens, het dorpje waar het zich afspeelt of welke plek in Frankrijk wordt niet genoemd. Het verhaal begint in het heden, waar een oudere man een dagboek te zien krijgt die was van zijn vroegere schoolleraar. Hij belandt in een flashback waarin hij zich alles weer herinnert, de gemene directeur, de aardige Conciërge en natuurlijk zijn leraar ‘Clément Mathieu’ (Gerard Jugnot).
Omdat het Dagboek van Clément Mathieu, is zie je de film ook vanuit Cléments perspectief, en daarom begint de film op het moment dat hij wordt aangenomen als Opzichter in een streng internaat dat wordt geleid door Rachin. Rachin voelt geen enkele emotie voor de leerlingen en straft ze het liefst om het kleinste foutje. Clément ziet daar niets goeds in en hij wil verandering brengen in de ‘Aktie – Reactie’ regel die Rachin heeft ingesteld. Clément behandeld de leerlingen met liefde en wil ze niet straffen. In het begin blijven de leerlingen de moeilijkheden/ de straffen opzoeken, maar later gaan ze luisteren en samenwerken. Clément ontdekt dat de kinderen een goed koor zijn en hij pakt zijn oude dirigeerstokken weer tevoorschijn en wordt dirigent in een kleine klas en begint een koor. (voor hij in het internaat les ging geven was hij een dirigent, alleen zijn poging om door te breken mislukte.) Door het koor verandert de hele school. de andere leraren gaan er helemaal in op en steunen Clément met hart en ziel. Alleen Rachin blijft dwars, hij verbiedt het koor op den duur ook. Tot dat hij in het koor een verdienste ziet en met het koor gaat staan pronken alsof hij het bedacht heeft.


Mensen zijn erg enthousiast over het koor en Rachin heeft zelfs kans op een onderscheiding, Helaas maar waar, steekt een oud (weggestuurd/verbannen) leerling de school in de fik waardoor Rachin de onderscheiding die eigenlijk naar Clément het moeten gaan niet ontvangt.
Uiteindelijk wordt Clément om die reden ontslagen (omdat het Rachin allemaal niet zint) en vertrekt hij. Na dat moment ben je weer in het heden en zie je weer de oude man die deze keer het dagboek dichtslaat.
Het Verhaal eindigt zowel positief als negatief, Clément had nog veel meer met de leerlingen willen doen, daardoor is het een Negatief einde. Aan de andere kant is het een positief einde omdat één van de Leerlingen mee gaat met Clément en de droom van die leerling daardoor uitkomt (weg uit het internaat) en de leerlingen zelf hebben veel geleerd van Clément en zijn hem dankbaar voor de fijne tijd die hij ze heeft bezorgd. Eigenlijk Is Clément weer terug bij af, hij heeft weer geen werk en is wederom mislukt als muzikant/ dirigent maar hij voelt zich wel gelukkig en voldaan omdat hij op die school toch veel bereikt heeft. Het boek heeft zowel een open als een gesloten einde. Het verhaal is afgesloten maar de oudere man (oud leerling van Clément) leeft nog en je weet niet wat hij verder nog gaat doen.
Als ik de film in een categorie moest plaatsten dan zou ik het een Realistische film vinden omdat het echt zou kunnen gebeuren.
Ik vond het een erg mooie film, koren hebben me altijd al gefascineerd (behalve van die christelijke kerkkoren afkomstig uit Nederland met liedjes als ‘Ave Maria’, dan heb ik het over de grotere meerstemmige stukken). De film was meeslepend, je voelde mee met de hoofdpersoon (Clément) maar ook met de kinderen. Het was leuk om te zien hoe de leraar een band met de klas kreeg en uiteindelijk van de ongehoorzame gevreesde klas een gedisciplineerde goed luisterende klas wist te maken.
Helaas heb ik niks kunnen vinden over de maker van deze film behalve dat hij ook nog Asterix en Obelix heeft geregisseerd.


Ik heb de film thuis gezien, omdat we de film zelf hebben. maar tijdens het zoeken naar informatie vond ik deze link waarmee je de hele film kan zien: http://videoz.unblog.fr/2007/04/15/exclue-totale-les-choristes-le-film-entier/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

de link in het werkstuk bestaat niet meer

10 jaar geleden

A.

A.

Erg handig!!!
Ik denk dat als ik het een beetje verander het best te grebruiken is als werkstuk, oh nee! mag niet, zal ik ook eeeeeecht niet doen hoor :)

12 jaar geleden

S.

S.

bedankt! ik moest een samenvatting schrijven voor die film maar k snapte niks DANKJEWEL (l)

9 jaar geleden

K.

K.

te gek nu hoef ik nue meer te zoeken

9 jaar geleden

P.

P.

dit is egt super goed voor mijn film verslag !!!!!!

9 jaar geleden

I.

I.

Handig om Info uit te halen!

9 jaar geleden

K.

K.

die ga ik lekker gebruiken in mijn werkstuk:P

juffrouw komt der toch niet achter:D

9 jaar geleden

M.

M.

kimmy juffrouw alberts komt er tog achter :@ hahahhaahhaaha

9 jaar geleden

R.

R.

haha mensen zijn slim iedereen van de klas kijkt hier op ofzo

9 jaar geleden

M.

M.

tuurlijk kijkt iedereen hierop
XD

9 jaar geleden

I.

I.

Tis een leuke film

8 jaar geleden

I.

I.

heel erg bedankt

8 jaar geleden

F.

F.

badankt ik kon de film niet af zien, moest weg. maar nu weet ik ongv. hoe het eindigt.

7 jaar geleden

A.

A.

twas goei

7 jaar geleden

S.

S.

goede samenvatting en nu kan ik mijn muziek verslag af maken omdat ik de laatste keer ziek was

7 jaar geleden

E.

E.

het is echt een goed verslag ik kan het zeker gebruiken

5 jaar geleden

P.

P.

kan ik zeker goed gebruiken :)

5 jaar geleden

C.

C.

merci,
nu alleen nog wat aanpassen
en dan naar het frans vertalen
en mijn mondeling voor frans is klaar

4 jaar geleden

H.

H.

dank u want da frans is ook wel ni te verstaan

2 jaar geleden