Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Le rouge et le noir (1997)

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2280 woorden
  • 4 mei 2014
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

A       Algemene gegevens

Auteur/Regisseur

Jean-Daniel Verhaeghe

Titel:

Le Rouge et le Noir

 

 

 

 

B       Samenvatting
Geef een samenvatting van het werk van ongeveer 200 woorden. Vermeld dit aantal woorden. Als je een bestaande samenvatting weergeeft moet je de bron vermelden!

Meneer de Rênal neemt Julien aan als gouverneur van zijn kinderen. Ondanks dat hij verlegen is, lukt het hem toch om de vrouw des huizes te verleiden. Echter na een tijdje komt haar man er achter en wordt Julien weggestuurd. Hij vertrekt naar het seminarie en ontmoet daar een abt, die hem voorstelt aan de markies de La Mole. Hij treedt daar in dienst.

Julien ontmoet de dochter van de markies, Mathilde. Er ontstaat een relatie. Ze bekent hem later dat ze zwanger is en vertelt haar vader dat ze met de jongeman wil trouwen. De markies de La Mole verwerpt het huwelijk nadat hij een brief van Madame de Rênal ontvangen heeft over zijn vroegere affaire.

Julien probeert vervolgens Madame de Rênal te vermoorden. Op dat moment beseft hij echter niet dat het hem niet gelukt is haar om het leven te brengen. In de gevangenis komt Mathilde hem dagelijks opzoeken. Maar door haar opdringerige heldhaftigheid ontmoedigt ze haar geliefde. Hij herontdekt zijn passie voor madame de Rênal.

Julien wordt veroordeeld tot de guillotine. Mathilde wil graag het hoofd van Julien zien. Ze kust zijn voorhoofd en ze zal het hoofd  begraven in de buurt van Verrières, waar Julien vaak kwam. Madame de Rênal zou zorgen voor hun kind, maar zij sterft zelf drie dagen na Julien.

 

(218 woorden)

 

C       Vorm
Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt.
Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

 

 

Uitwerking

1

Verhaallijn(en)
Is er bijvoorbeeld een verhaal of lopen er meerdere verhaallijnen door elkaar die uiteindelijk samenkomen

Er zijn twee verhaallijnen in dit verhaal. De eerste is als hij bij de familie de Rênal komt. Hij werkt daar als onderwijzer Latijn voor hun zoon. Als hij daar is, ontstaat er een affaire tussen hen en de vrouw van het huis. Hun liefde voor elkaar is ontzettend groot, maar uiteindelijk komt haar man erachter door een anonieme brief. Julien maakt er een einde aan en vertrekt naar het seminarie.

De tweede verhaallijn begint na het seminarie. Hij gaat daarna werken als secretaris bij markies de La Mole. Hier krijgt hij een andere relatie met de dochter van de markies. Hier is hij echter niet echt verliefd maar is het meer als tijdverdrijf omdat hij zich verveelt. Zij wordt zwanger en wil met hem trouwen.

Deze twee botsten eerder al eens met elkaar, als madame de Rênal een brief stuurt naar de markies. Hij weigert dan het huwelijk van zijn dochter. Maar later komen de twee verhaallijnen echt bij elkaar als Julien in de gevangenis zit. Mathilde komt elke dag op bezoek, maar ondertussen herontdekt hij zijn liefde voor madame de Rênal. Mathilde is zwanger, maar Julien kiest niet voor haar.

 

2

Gebruikvan tijdsvolgorde

(chronologisch, flashbacks e.d.).

Wat is het belang van de gebruikte tijdsvolgorde?

 

Het verhaal is chronologisch opgebouwd zonder tijdsprongen. Alle gebeurtenissen worden allemaal achter elkaar aan verteld, zodat je ook echt de ontwikkeling ziet in Julien. Eerst is hij nog een gewone timmerzoon, maar later is hij een veel besproken man geworden. Je ziet hoe hij langzaam begint wat minder verlegen te worden als hij die affaire krijgt met Madame de Rênal, en uiteindelijk zie je hem in de rechtbank een speech te houden voor heel veel mensen. Hij groeit enorm en durft voor zijn eigen meningen uit te komen.

3

Vertelperspectief
Wie vertelt het verhaal.
Wat is het belang van deze keuze?

 

Het verhaal wordt verteld door Julien. Als dit niet zo was geweest, had je het verhaal van af een hele andere kant gezien. Dan was het thema niet meer onmogelijke liefde geweest, maar had politiek misschien wel het onderwerp geweest. Doordat Julien het verhaal verteld, zie je hoe iemand van een lage klasse verliefd wordt op de verkeerde mensen en hoe daar mee omgegaan wordt.

4

Titelverklaring
Ben je het eens met de titel

of juist niet?

Heb je een alternatief?

 

De verklaring van de titel is als volgt.

Le rouge: het rood, van het leger. Dit is het rood van het soldatenuniform, als soldaat van Napoleon. Julien is een  aanhanger van Napoleon. Het rood kan ook voor de liefde staan, die er tussen Madame de Rênal en Julien is, maar ook tussen Julien en Mathilde.

Le noir: het zwart, van de geestelijkheid. Julien droomt er van om naar het seminaire te gaan omdat hij er erg veel interesse in heeft en bovendien kent hij de bijbel uit zijn hoofd. Het zwart kan ook voor de dood staan, waarvoor Julien uiteindelijk wordt veroordeeld.

Ik ben het wel eens met de titel. Het noemt alle aspecten die in de film zitten, het leger, de geestelijkheid, de liefde, passie, de dood en rouw.

5

Verteltijd en vertelde tijd
De verteltijd kan bijvoorbeeld een avond zijn terwijl dan een heel leven voorbijkomt.

Hoe is dat in deze film/
in dit boek gerealiseerd?
Wat is het belang ervan?

 

De verteltijd is zo’n 3,5 uur. Dit is de duur van de film. De vertelde tijd is echter veel langer. De film beslaat een groot deel van het leven van Julien, vanaf het moment dat hij gaat werken bij de familie de Rênal tot het moment dat hij zijn daden met de dood moet bekostigen. Hij werkt hier dus eerst bij de familie de Rênal, gaat dan het seminarie in, wordt secretaris bij de markies en komt vervolgens in de gevangenis. De vertelde tijd is dus wel ongeveer 5 jaar.

Het belang hiervan is dat het niet zo zeer gaat om wat Julien elke dag doet, maar de keuzes die hij maakt in het leven. Het gaat in principe om zijn affaires, zijn ideeën over de politiek en zijn geloof. Er worden dus ook veel details weggelaten en het verhaal gaat over de grote lijnen.

 

D       Inhoud
Noem alle punten die met de inhoud van het boek te maken hebben. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; dus jouw interpretatie van het verhaal.

 

 

Uitwerking

1

Belangrijkste personages

 

 

 

 

 

Julien Sorel: een hele intelligente jongen die veel bewondering heeft voor Napoleon. Hij verandert ontzettend in de loop van het verhaal, hij gaat van een verlegen jongen naar een zelfverzekerde man. Hij is erg romantisch en de vrouwen vallen voor hem, ondanks dat hij van lage komaf is. Hij is ook erg ambitieus en heeft het dan ook in zijn hoofd om naar het seminarie te gaan. Hij kent de hele bijbel uit zijn hoofd en spreekt vloeiend Latijn, wat bewijst van zijn intelligentie.

Louise de Rênal: zij is de vrouw van monsieur de Rênal en de moeder van Stanislas, die Julien onderwijst. Ze is ontzettend mooi en beschaafd. Ze heeft er totaal geen moeite mee dat Julien van een andere klas ziet, alleen zit ze wel met het overspel. Ze is erg gelovig en dus straft ze zichzelf als ze inziet wat ze doet.

Mathilde de la Mole: een trotse, zelfverzekerde jonge vrouw die erg geliefd is onder de mannen. Ze hecht veel waarde aan haar afkomst, maar ze geeft uiteindelijk alles op om maar bij Julien te kunnen zijn. Soms komt haar mening over zijn afkomst naar voren, maar zodra Julien in de gevangenis zit beseft ze dat ze trouw moet zijn aan hem.

2

Belangrijkste gebeurtenissen

(minimaal 2)

 

 

 

 

De brief van madame de Rênal

Het schrijven van deze brief brengt heel veel teweeg. Allereerst beeindigt monsieur de La Mole het huwelijk van Mathilde en Julien. Daarnaast wordt Julien zo ontzettend boos op Louise dat hij haar tot twee keer toe op haar schiet. Ze overleeft het echter wel. Als Julien er achterkomt dat ze nog leeft, is hij zo opgelucht en beseft hij pas hoeveel hij om haar geeft. Julien kiest voor Louise.

 

Het weggestuurd worden naar het seminarie

 

 

3

Tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal?)

 

 

 

 

Het verhaal speelt zich af van 1825 tot 1830. Dit is de periode van de Restauratie waarin de adel weer macht wil krijgen. Daarom komt er in het verhaal ook heel veel politiek voor.

Het eerste deel speelt zich af in Verrières. Hier werkt hij bij de familie de Rênal. Het verhaal speelt zich dan ook vooral af in en rond het huis.

Tussen Verrières en Parijs verblijft hij ook nog in het seminarie, dat zich bevindt in Besancon.

Het tweede deel speelt zich af in Parijs bij huize de La Mole, omdat hij daar werkt bij de markies. Uiteindelijk belandt Julien weer in Besancon, als hij naar de gevangenis moet. Daar is ook zijn dood.

4

Motieven

(minimaal 4)

 

 

 

 

Liefde

Waar Julien ook komt, hij wordt altijd verliefd. Of het nou is uit passie of uit verveling, het is zo. Als hij een jongen gaat onderwijzen, wordt hij verliefd op de moeder. Als hij gaat werken als secretaris, wordt hij verliefd op de dochter. Zijn liefde is vaak ongepast, ongehoord, gevaarlijk en ga zo maar door. Ook drijft zijn liefde hem tot slechte daden en wordt het uiteindelijk ook zijn dood.

 

Macht

Er is niet alleen veel macht, er wordt ook heel veel misbruik van gemaakt. Zo koopt Mathilde bijvoorbeeld de gevangenisbewaker om zodat ze Julien kan opzoeken. De markies geeft Julien een betere functie zodat hij eventueel nog zou kunnen trouwen met Mathilde. Ook gebruikt Louise haar macht als ze een brief schrijf naar monsieur de La Mole waarin ze vertelt over haar affaire met Julien. Ze misbruikt haar macht hier heel erg, omdat de markies besluit dat Mathilde niet met Julien mag trouwen.

Geloof

Het geloof is een vaak terugkerende factor. Zo is Julien erg gelovig en kent hij de hele bijbel uit zijn hoofd. Hij wil graag naar het seminarie om verder te leren. Ook is Louise erg gelovig en straft ze zichzelf als ze merkt wat ze heeft gedaan. Ze komt ook vaak bij een biechtvader om al haar zondes op te biechten.

 

Politiek

Julien is erg voorstander van Napoleon, wat niet helemaal gepast is en zeker niet als hij gaat werken bij familie de Rênal. Hij probeert dit te verbergen. Ook als hij bij familie de la Mole komt, kan hij hier nog niet vooruitkomen. Als hij uiteindelijk in de rechtzaak zit waar bepaald wordt of hij voor de guillotine wordt veroordeeld, komt hij uit voor zijn mening hierover.

5

Het einde

Valt dit bijvoorbeeld mee of tegen?

Wat zou je eigen keus zijn geweest?

Het einde viel me heel erg tegen. Je hoopt toch na al die moeite die Julien in zijn relaties heeft gestoken en dat hij uiteindelijk zijn keuze heeft gemaakt tussen de twee vrouwen dat hij toch nog gelukkig wordt en zijn leven kan leiden. Toch wordt hij tot de dood veroordeeld en heb ik het idee dat het allemaal een beetje voor niets is geweest.

Mijn eigen keus zou zijn geweest dat Julien gelukkig wordt met Louise

 

E       Beoordeling
Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden* en werk deze voldoende uit. Aantal woorden vermelden.

* Bijvoorbeeld goed/slecht/saai/indrukwekkend/inspirerend enz. enz.

   Zorg dat je je keus motiveert!

Ik vond deze film allereerst langdradig. Bijvoorbeeld, ik snap dat het voor Julien ontzettend moeilijk is om de keus te maken of hij nou wel of niet verliefd op Mathilde is. Alleen als kijker is dit erg vervelend, omdat je gewoon een half uur kijkt naar óf ruzie tussen de twee óf passie.

Daarnaast vond ik de film wel interessant. Je wilt toch graag weten hoe het verhaal afloopt en voor wie Julien uiteindelijk kiest.

Ik vond het best ontroerend toen Julien uiteindelijk toch nog tot de guillotine veroordeeld werd, terwijl hij éindelijk had gekozen voor Louise. Je wilt graag als kijker, na al dat gedoe, dat hij kiest en gelukkig wordt, maar hij sterft toch.

Als laatst vond ik de film wel lastig. De politiek werd er ook vaak bijgehaald en omdat ik niet veel kennis heb van de politiek in die tijd of over Napoleon, wist ik vaak niet op dat soort momenten waar het over ging.

 

(159 woorden)

 

F       Thema en uitleg
Omschrijf, los van het verhaal, het thema. Omschrijf dit in je eigen woorden. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. Aantal woorden vermelden.

Het thema van deze film is onmogelijke liefde. Dit speelt samen met macht, affaires en posities. Julien wordt eerst verliefd op Louise, de vrouw van monsieur de Rênal, en dit is een grote schande. Ze is getrouwd, heeft een kind en wordt vervolgens toch onvoorwaardelijk verliefd op hem, terwijl hij maar de zoon is van een timmerman. Vervolgens wordt hij verliefd op Mathilde, de dochter van een markies. Dit is echter ook onmogelijk, want hij komt van een veel te lage stand. De markies keurt het huwelijk dan ook niet goed.

 

(91 woorden)

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Le rouge et le noir (1997)"