Thirteen (2003)

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 876 woorden
  • 30 augustus 2006
  • 26 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.9
  • 26 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Samenvatting

De 13-jarige Tracy wil niets liever dan door haar leeftijdgenootjes te worden geaccepteerd. Zelf speelt ze met poppen, heeft knuffels op haar kamer en draagt de verkeerde sokken. Ze kijkt op tegen een meisje uit haar klas, Evie, en raakt bevriend met haar. Tracy wordt nu met het leven van Evie geconfronteerd dat vol zit met drugs en feestjes. Het begint al na een middagje shoppen, Tracey wilt graag bij het groepje horen en steelt hierdoor een portemonnee. Ze kopen allerlei dingen die ze op de kamer van Tracey bewaren. Evie trekt ook vanaf dat moment in bij: Tracey, Travis (de broer van Tracey) en Melanie (de moeder van Tracy). Sinds de intrekking van Evie gaat het alleen maar slechter met Tracey, ze gaat niet meer naar school, begint zichzelf te snijden, gaat ‘s avonds door het raam naar buiten. Melanie maakt zich zorgen om de veranderingen van Tracey, maar hoe meer ze probeert daar grip op te krijgen, hoe verder moeder en dochter van elkaar verwijderd raken. De vriend van Melanie, zelf een ex-drugs verslaafde probeert Melanie zo goed mogelijk te steunen, maar op een gegeven moment kan hij dit niet meer aan en vertrekt. Evie heeft geen ouders meer, zij woonde bij haar tante. Nadat Melanie een bezoek heeft gebracht aan de tante van Evie wordt duidelijk dat Evie weer bij haar tante moet gaan wonen. Tracey is hier fel tegen en zo komt er een opstand tegen Melanie. Tracey zou maar wat graag willen dat haar vriendin Evie geadopteerd wordt door Melanie. Maar Melanie wil dit bewust niet doordat ze zelf met haar dochter Tracey problemen heeft. De vader van Tracey bekommert zich niet om Tracey, zelfs als hij haar komt opzoeken heeft hij te druk met z’n eigen zaken. De toestand van Tracey verslechterd per keer, als Melanie er achter komt dat Tracey een navelpiercing (gezet door Evie), en een tongpiercing heeft barst de bom. Melanie gaat bij de tante van Evie op bezoek en vertelt deze dat het beter is als Evie weer bij haar gaat wonen, omdat Melanie zelf het te zwaar heeft met Tracey. Tracey en Evie zien elkaar dus een tijdje niet. Na verloop van tijd zitten de tante van Evie, Evie, Tracey en Melanie met zijn vieren rond de tafel. Alle gestolen spullen, drugs worden te voor schijn gehaald door de tante van Evie. Evie wist alle verstopplaatsen van Tracey en heeft alle spullen bij elkaar verzameld. Tracey barst in woede uit en krijgt ruzie met Evie en Evie’s tante. De tante van Evie verwijt Tracey alles en Melanie stuurt ze het huis uit. Tracey biecht alles op aan Melanie en Melanie beloofd haar te helpen. Ze streelt over de gesneden arm van Tracey en zegt dat alles goed zou komen.

Aantal woorden: 485


Hoofdpersonen

Tracey: is een van de hoofdrolspeelsters uit de film. Tracey is een 13-jarig meisje dat totaal ontspoord raakt als ze bevriend wordt met Evie.In het begin van de film is ze er nog niet heel erg aan toe, maar later in de film wordt het steeds erger. Ik vind dat de rol van Tracey zeer goed gespeeld is. Als je naar de film kijkt lijkt het alsof deze echt gebeurd is. En dan met name bij de rol van Tracey. Een goede scène van Tracey vind ik de snij scène. Het is misschien een scène die andere niet snel zullen kiezen maar ik vind deze door Tracey zeer goed gespeeld. Het is natuurlijk niet echt maar dat lijkt wel zo.

Evie: is ook een van de hoofdrolspeelsters uit de film. Evie is een enorm feestbeest die drugs gebruikt en de nodige ervaring heeft met jongens en seks. Ze raakt bevriend met Tracey en trekt ook bij Tracey’s familie in. De rol van Evie vind ik minder goed gespeeld ten opzichte van Tracey. Het komt misschien doordat Evie een rol had waar weinig verandering in zat. Hier bedoel ik mee dat Tracey van een nerd naar een feestbeest die drugs gebruikt verandert. Een goede scène van Evie vind ik eigenlijk het eind dat ze alles opbiecht aan Melanie. Het hoort natuurlijk niet als je goede vriendinnen bent, maar het is misschien ook om Tracey af te helpen van haar verslaving.

Melanie: De moeder van Tracey. Ik heb in de film heel veel respect voor deze vrouw. Ik vind dat ze de rol die ze heeft zeer goed speelt. Het lijkt me namelijk zeer moeilijk om me deze rol uit te beelden. Melanie is een vrouw die er alleen voor staat. Haar ex-man kijkt nauwelijks tot niet om naar Tracey om en weet eigenlijk niets van de hele situatie af. Melanie’s huidige vriend vertrekt in de film ook nog eens omdat hij het niet meer aan kan. Je moet sterk in je schoenen staan om alleen te zorgen voor je kinderen en ook nog eens Evie. Een goede scène van Melanie vind ik als ze achter alles komt. Je ziet hier hoe ze Tracey beschermt en tegelijkertijd haat door alles wat ze heeft gedaan.de aai over de arm van Tracey is de bescherming van Melanie die zegt dat alles goed zal komen en dat vind ik een heel mooi stukje uit de film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Hartstikke bedankt ;)...

15 jaar geleden

Andere verslagen van "Thirteen (2003)"