ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

- Samenvatting
- Waarom heb je de film gekozen?
- Titel
- Wijze van vertellen
- Spanning
- Thema
- Motieven
- Persoonlijke beoordeling

Samenvatting
Deze film speelt zich af ten tijde- en voor het koningschap van King George VI die met een stotterprobleem te kampen heeft. We praten dus over 1935-1940.
Het eerste beeld van de film is een man die voor een groot publiek een toespraak houdt, die erg moeizaam verloopt door zijn stotterprobleem. Prins Albert (zoals hij zich toen nog noemde) had er altijd al last van gehad. Als tweede zoon van King George V van het Verenigd Koninkrijk en prins van York moest hij natuurlijk wel eens toespraken doen.
Na zijn falende toespraak gaat zijn vrouw, Elizabeth Bowles-Lyon, hulp. Nadat ze eerst zelf gegaan is om de spraakcoach te bezoeken, die zich overigens op 134 Piccadilly Road, London bevindt, komt ook haar echtgenoot langs.


Albert moet een toespraak met muziek in zijn oren houden, zodat hij zichzelf kan horen.
Later is Albert bij zijn vader thuis, die een toespraak moet houden. Na zijn toespraak gebiedt hij zijn zoon te oefenen, wat weer mislukt. Dit is voor George V een reden om kwaad te worden op Albert. De volgende scène waarin de vader voorkomt is hij dood.
De broer van Albert, David, is de oudste en zal dus koning worden.
Dan viert David een feest in zijn kasteel in Schotland, Balmoral Castle. Hier komt een ruzie tussen David en Albert in de wijnkelder, die over een groot probleem gaat: Davids verloofde, Wallis Simpson, is al tweemaal gescheiden en mag dus geen staatshoofd worden. De reden hiervoor is dat de koning en koningin van het Verenigd Koninkrijk Head Of Church zijn en volgens de Bijbel is echtbreken niet toegestaan. Daarom moet Albert maar koning worden, wat Albert zelf niet wilt.
Albert gaat naar de prime-minister (Winston Churchill) om te regelen dat David toch koning kan worden. Churchill vertelt dat de regering zal aftreden wanneer David koning wordt en zijn verloofde staatshoofd wordt, wat betekent dat Albert tóch koning moet worden.
David komt later naar Albert om te zeggen dat hij gaat trouwen. Hij doet dus definitief afstand van de troon en Albert wordt koning. Hij zal later zijn tweede naam als koningsnaam aannemen, omdat Albert te Duits klinkt. Albert zal vanaf de kroning dus King George VI heten.
Albert gaat samen met Lionel Logue, zijn spraakcoach met wie hij ondertussen al veel afspraken heeft gehad, de kroningszaal binnen, die zich in Westminster Abbey bevindt.


Een bisschop leidt Logue en Albert rond. Ondertussen krijgen de bisschop en Logue een hekel aan elkaar.
Als de bisschop het tweetal alleen laat om wat te oefenen, ontstaat er een ruzie. Albert beschuldigt Lionel ervan dat hij helemaal geen diploma’s heeft en dus niet bevoegd is om te coachen; dit beaamt de coach slechts. Hij heeft echter nooit gezegd een doctor te zijn, hij heeft al zijn kennis uit ervaring. De bisschop hoort van de ruzie en biedt een nieuwe, bevoegde, coach aan. Dit wimpelt Albert af.
Nadat Albert koning is geworden breekt de oorlog uit. De prime-minister reageert hierop door zijn ontslag te vragen, dit wijst de koning af.
De dag hierna moet de koning een toespraak houden waarin hij definitief de oorlog verklaart aan Duitsland en zijn bondgenoten. George oefent hard voor deze toespraak en het lukt hem, hij stottert bijna niet.

Waarom heb je deze film gekozen?
Ik heb deze film niet zelf gekozen, we hebben de film met de hele klas gekeken om er een oefenverslag van te maken.

Titel
De titel van de film is The King’s Speech. Deze titel is gekozen omdat de toespraak van de koning dát is waar de hele film om draait. Albert oefent en oefent om maar een goede toespraak te kunnen houden, wat uiteindelijk ook lukt.

Wijze van vertellen
Deze film wordt bekeken vanuit een hij/zij of personale verteller. Je kijkt steeds met King George mee met wat hij meemaakt.

Spanning
Er zijn verschillende spannende momenten in de film, bijvoorbeeld de ruzies tussen Lionel en Albert (ik heb alleen de laatste in het verslag opgenomen omdat ik die het belangrijkste vond). Je wilt weten of ze nog als vrienden verder gaan en omdat George van Lionel afhankelijk is vanwege zijn stotteren, wil je weten of Lionel nog wel door wilt gaan met coachen.
Een ander spannend moment vond ik de laatste toespraak. Je weet dat dit is waar de hele film naartoe gaat, en je wilt weten of het goed komt.

Thema
Het thema van een verhaal is de allerkorste samenvatting van het verhaal.
Voor dit verhaal zou ik zeggen dat het thema stotteren is, omdat dat de reden is dat Georges toespraken steeds mislukken.

Motieven
Motieven zijn terugkerende elementen in een verhaal.
In deze film zijn stotteren, ruzie en oorlog de motieven.
Stotteren heb ik gekozen omdat het de reden is voor alle maatregelen die genomen worden die in de film beschreven worden. (Denk aan het eerste consult bij Logue.)
Ruzie heb ik gekozen omdat het een grote rol speelt in de film. Er was een ruzie tussen David en Albert, toen hij vertelde dat hij afstand deed van de troon en zijn broer de taken van koning zijn op zich zal moeten nemen. Ook zijn er twee ruzies geweest tussen Logue en Albert, die allebei goed gekomen zijn.

Persoonlijke beoordeling
Allereerst begin ik met de geweldige cast. Timothy Spall en Helena Bonham Carter kende ik al van de Harry Potterreeks, en ik ben sindsdien fan van hen. Ook in deze film vond ik dat ze hun rollen geweldig speelden. Carter, die de laatste tijd alleen maar ‘kwaadaardige’ rollen speelde, was in deze film de onvoorwaardelijke steun en toeverlaat van haar man. Leuk vond ik om haar andere acteerkwaliteiten weer eens te zien. Spall, die de laatste tijd ietwat rare rollen vertolkt, moest ook deze film weer hard aan het werk. Winston Churchill, die altijd een vreemde kaak heeft gehad, werd goed ‘nagespeeld’. Maar natuurlijk niet te vergeten was het meesterwerk wat Colin Firth (King George) en Geoffrey Rush (Lionel Logue) uitgespeeld hebben. Van ellenlange dialogen die door andere acteurs vermoeiend en saai waren gemaakt, hebben zij een levendig en bruisend spektakel van gemaakt.
De muziek die in deze film gebruikt wordt, maakt de film spannend op momenten dat het moet.
Alexandre Desplat, de componist, (die overigens óók bekend is van Harry Potter) gebruikt precies genoeg muziek om de film neutraal te houden. Soms zijn er films die zoveel indrukwekkende muziek gebruiken dat je de hele draad van de film kwijt bent, dat is hier zeker niet het geval!
Het script, gemaakt door David Seidler, laat naar mijn mening wel wat steekjes vallen.
Sommige zinnen die misschien humoristisch bedoeld waren, kwamen niet helemaal uit de verf.
Denk aan het schelden wat Albert moet doen om een zin goed te zeggen. Één keer is leuk, en natuurlijk moet het bij de definitieve toespraak (als Logue erbij staat) herhaald worden om wel de technieken te gebruiken zoals hij die in de film gebruikt, maar daarna vind ik het niet meer leuk worden. Voor de rest vind ik het natuurlijk een goed script. De toespraken die Albert moet houden gaan finaal mis, maar niets wordt overdreven. De film is mooi neutraal gehouden.
Ook al zou is het script niet helemaal naar mijn zin, ik zou geen beter alternatief weten, dus ik kan niets anders zeggen dan dat dit een geweldige film is, waarbij fantastische acteurs, geweldige muziek, een goed script elkaar ontmoeten en een hoogtepunt ontwikkelen.

Bronvermelding

Recensie: http://www.filmtotaal.nl/recensie.php?id=20838
Achtergrondinformatie over King George V: http://nl.wikipedia.org/wiki/George_V_van_het_Verenigd_Koninkrijk
Achtergrondinformatie over King George VI:
http://nl.wikipedia.org/wiki/George_VI_van_het_Verenigd_Koninkrijk
Achtergrondinformatie over King Eduard III (David):
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eduard_VIII_van_het_Verenigd_Koninkrijk

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

E.

E.

Heel veel schrijffoutjes.. Jammer

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

antony

antony

Heb kunnen volgen het verhaal.

2 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast