Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Susanne (2007)

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1644 woorden
  • 21 mei 2005
  • 78 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.7
  • 78 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
1. Belangrijkste personen:

• Thomas: Dit is de hoofdpersoon. Thomas is een jongen op de middelbare school. Monica en Andi zijn z’n beste vrienden. Thomas is verliefd op Kathrin.
• Monica: Monica zit bij Thomas in de klas, ze is stiekem verliefd op Thomas maar dat kan ze hem niet vertellen want hij vind al iemand anders leuk.
• Andi: Andi is heel erg goed in voetbal, maar hij werkt niet hard op school.
• Kathrin: Kathrin is een verwend rijkeluiskind ze heeft een vriend, Peter, hij is ook heel rijk. Ze is niet aardig en al vanaf dat Monica haar leert kennen, mag zij Kathrin niet. Kathrin is ook nog erg lui en ze laat vaak andere mensen voor haar werken.

• Moeder en Opa: De moeder en de opa van Thomas. Moeder wil het boothuis verkopen en opa wil de boot, ‘ de Susanne’ aan Thomas geven. Vroeger heeft hij met zijn vrouw die nu overleden is, veel gezeild op ‘de Susanne’.

2. De verhouding tussen de personen en de ontwikkeling daarin:

Monica is verliefd op Thomas, niemand behalve Andi weet dit omdat Thomas al verliefd is op iemand anders: Kathrin. Kathrin heeft al een vriend, Peter, hij is erg rijk en heeft een sportauto en een zeilboot, maar toch flirt Kathrin vaak met Thomas. Ze laat hem denken dat zij hem ook wel leuk vind, ook al is dit helemaal niet zo. Andi probeert heel lief te zijn voor Monica, omdat hij het zielig voor haar vind dat Thomas al op iemand anders verliefd is en omdat Andi en Monika de enige zijn die zien dat Kathrin een spelletje met Thomas speelt. Op een gegeven moment ziet Thomas eindelijk dat Kathrin helemaal niet zo aardig en leuk is, hij vindt Monika opeens veel leuker en dan zoent hij met haar.
In het begin van de film heeft de moeder van Thomas nooit tijd voor hem, ze heeft het veel te druk met haar winkel. De zaken gaan niet goed en ze moet hard werken. Dan heeft ze zelf door dat ze bijna geen aandacht aan Thomas schenkt en ze vertelt hem dat ze gaat proberen dit te veranderen.
Opa heeft goede herinneringen aan ‘de Susanne’ en hij probeert tijdens de hele film te zorgen dat het Thomas lukt om de boot helemaal op te knappen en weer te laten varen.

3. Samenvatting van het verhaal:

De moeder van Thomas heeft een groot boothuis met een boot (‘de Susanne’). Ze heeft ook een winkel, maar daar gaat het niet zo goed mee. Thomas gaat met zijn moeder naar opa. Daar verteld Moeder aan opa dat ze het boothuis wil verkopen om aan geld te komen. De boot is vroeger van opa geweest voor de oorlog heeft hij samen met zijn vrouw veel op gezeild. Ook hebben ze samen veel prijzen gewonnen. Opa wil de boot aan Thomas geven, maar Thomas weet nog niet zeker of hij de boot wel wil hebben. Dan laat opa oude foto’s zien waar hij en zijn vrouw op de boot: ‘De Susanne’ staan.
Wanneer Thomas samen met zijn beste vriend Andi gaat zwemmen, ziet hij Kathrin. Kathrin is een rijk en verwend meisje, maar Thomas is verliefd op haar. Kathrin vertelt dat ze veel van boten houdt, en dan besluit Thomas om de boot te houden en hij vertelt haar dat hij nu ook een boot heeft. Ze vindt dat wel leuk en zegt dat ze een keer komt kijken.


Thomas vraagt zijn vrienden Andi en Monika, en ook Kathrin, of ze hem willen helpen om de oude boot op te knappen. Monika vindt het niet leuk dat Kathrin ook mee gaat helpen; ze is namelijk verliefd op Thomas. Als Kathrin de boot geïnspecteerd heeft, verteld ze de anderen dat het opknappen van de boot in totaal wel 7000 Mark zal gaan kosten! Thomas gaat naar zijn moeder om te vragen of ze het geld mogen lenen, maar dat wil zij moeder niet, dus is Thomas van plan om in augustus in zes weken het geld te gaan verdienen. Over zes weken is namelijk een grote zeilwedstrijd!

Op een ochtend moet Thomas naar school, maar hij moet eerst nog even snel voor zijn moeder langs een makelaar om een brief te brengen. De makelaar vraagt Thomas of hij voor wat geld ook een brief voor hem wil bezorgen en dat doet Thomas graag. Hij komt hierdoor wel te laat op school, maar hij heeft nu een heel goed idee om geld te verdienen: een fietskoerierbedrijfje! Ze brengen post van mensen rond met de fiets en daar krijgen ze geld voor.

Thomas wil dat de boot er precies zo komt uit te zien als toen zijn opa en oma er mee vaarden, daarom wil hij nog meer foto’s zien van ‘de Susanne’ in zijn opa’s tijd. Zijn moeder wil alleen hem niet brengen met haar auto. Daarom gaat hij samen met Kathrin met de dure auto van haar vriend naar zijn opa.
De volgende dag krijgt hij een opdracht, hij moet iets bezorgen. Als hij langs een terrasje zit, ziet hij dat Kathrin haar drinken over haar vriend Peter gooit. Omdat hij niet op de weg let, rijdt hij opeens met fiets en al van een trapje af en valt hij. Hij wordt opgehaald door een ambulance.

De moeder van Thomas en Monika zitten in de wachtkamer te wachten, ze hebben het over Thomas, en hoe graag hij die boot wil repareren. Dan komt Thomas weer naar buiten, hij heeft zijn arm gekneusd.
Om meer geld te verdienen gaan ze een soort rommelmarkt organiseren in het boothuis.

Als Thomas en Monika foldertjes voor de rommelmarkt uit aan het delen zijn, zegt Thomas tegen Monika dat hij een meisje leuk vindt. Monika wordt eventjes blij en denkt dat hij haar bedoelt, maar dan zegt hij dat hij verliefd is op Kathrin en Monika is heel teleurgesteld.
De moeder van Thomas praat met opa over Thomas en de boot en over haar geldzorgen. Opa wil de kosten die Thomas maakt bij het opknappen van de boot betalen, maar moeder zegt dat zij het zelf harder nodig heeft voor de winkel.
De rommelmarkt loopt niet heel goed, er wordt niet zo veel verkocht, maar dan zijn er opeens twee mensen die allebei heel graag een oude LP willen kopen. De moeder van Thomas krijgt het voor elkaar om één van de twee er 5000 Mark voor te laten betalen!
Dan komt de vader van Andi, hij heeft goed nieuws: Andi heeft een uitnodiging gekregen om in het jeugdteam van een bekende voetbalclub te komen. Andi is heel blij, maar dan zegt zijn vader dat hij alleen in het team mag als hij het beter doet op school; hij moet er meer voor werken, dat betekend dat hij niet meer aan de boot mag helpen met zijn vrienden. Nu vind Andi het iets minder leuk dat hij in het team mag maar hij wil het nog wel graag.

Monika, Thomas en Kathrin willen een jaren ´60 feest houden in het boothuis, alleen Andi mag niet komen van zijn vader omdat hij moet studeren, dit vinden Monika en Thomas niet leuk.
Elke minuut die Monika vrij heeft, werkt aan de boot. Ze doet heel erg haar best. Dan komt ze er achter dat Thomas en Kathrin zijn gaan zeilen met de boot van de vriend van Kathrin. Ze is heel boos dat ze haar niet gevraagd hebben, en ze stormt weg van het boothuis.

Op het jaren ´60 feest komt Andi toch, omdat de moeder van Thomas de vader van Andi heeft overgehaald. Peter, de vriend van Kathrin, is er ook. Hij daagt Thomas uit voor een zeilwedstrijd, Kathrin zal met Peter meevaren en Monika met Thomas.

De volgende dag is er een belangrijke voetbalwedstrijd voor Andi, hij speelt heel goed en scoort een paar keer. Het is nu zeker dat Andi in het jeugdteam mag! Dan wordt ‘De Susanne’ te water gelaten, en de boot doet het! De dag erna is de zeilwedstrijd, Monika en Andi zijn al bij de boot, maar Thomas is er nog niet, hij had op de deur een briefje gehangen voor zijn moeder of zij hem om zeven uur wakker wilde maken, maar dat briefje heeft zijn moeder niet gezien. Andi gaat Thomas halen en hij is nog net op tijd voor de wedstrijd. Dan komt Thomas er achter dat hij het gelukskompas van zijn opa is vergeten. Andi gaat het halen. Onderweg ziet Andi de opa en de moeder van Thomas en hij nodigt ze uit om te komen kijken naar de wedstrijd.

De wedstrijd is begonnen. De boot van Peter en Kathrin gaat iets sneller, maar dan varen zij opeens tegen een boei aan! Nu kunnen Thomas en Monika hen inhalen en liggen zij op kop. Het gaat goed, ze hebben bijna gewonnen, maar dan schiet het zeil van Thomas en Monika los. Peter en Kathrin halen Thomas en Monika in en Peter en Kathrin hebben de wedstrijd gewonnen. Thomas baalt heel erg, hij had de wedstrijd voor zijn opa willen winnen. Bij de prijsuitreiking krijgen ze toch nog een prijs voor de mooiste boot! Tijden de wedstrijd heeft Thomas gezien dat Monika eigenlijk veel leuker is dan Kathrin, en… ze zoenen!

4. Mijn waardering:

Ik vond het best leuk om eens een Duitse film te zien, de eerste paar minuten van de film vond ik het nog best moeilijk om het verhaal bij te houden, maar later merkte ik niet eens meer dat er Duits gesproken werd.
Het was een leuk verhaal: Het leukste vond ik om te zien op wat voor manieren Thomas zijn best deed om op te vallen bij Kathrin en hoe ‘arrogant’ zij daar op reageerde. Ik vond het minder leuk dat de film zo lang was, het had best een half uur korter gemogen.
Als ik deze film een cijfer zou moeten geven, dan zou ik een 7.5 geven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

super bedankt ik had echt wat aan deze tekst. scheelt me veel werk :p

10 jaar geleden

M.

M.

welke film is dit?

6 jaar geleden

Andere verslagen van "Susanne (2007)"