Good Bye, Lenin! (2003)

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas havo | 367 woorden
  • 24 januari 2011
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Titel: Goodbye lenin.

Hoofdpersonen: Alex, Frau Christiane Kerner, Ariane, Lara, Denis, Robbert.

Thema: De politieke situatie was in de DDR anders dan die in het ‘Westen’. DDR had communistisch systeem en het westen had een democratie. De burger had in het westen veel te zeggen en in de DDR juist niet.

Plaats: Oost-Berlijn.

Tijd: 1978. Op een gegeven moment gingen er een boel mensen in de DDR demonstreren omdat ze meer vrijheid wouden in de DDR. Alex deed daar toen ook aan mee. Hij werd opgepakt en recht voor zijn ogen kreeg zijn moeder een hartaanval.


Samenvatting:


Alex is een jongen die in de DDR leeft met zijn zus, haar kind en zijn moeder. Alex zijn moeder Hanna is een trouw lid van de socialistische partij, haar man is verhuisd naar het westen omdat hij vreemd ging. Alex voelt zich minder verbonden met de DDR als zijn moeder, hij gelooft dat mensen moeten kunnen gaan waar ze willen. Dus op de dag dat er een grote optocht is in de straten van Berlijn tegen de muur, loopt Alex mee. Hanna ziet haar zoon Alex en dat hij opgepakt worden omdat hij protesteert tegen alles waar zijn moeder eigenlijk in geloofd. Dit is zo’n grote schok voor Hanna dat ze een hart aanval krijgt en in een coma raakt. Tijdens de coma van Hanna gebeurt er veel binnen de DDR. Met als grootste verandering: de muur valt. Alex word verliefd op de verpleegster die zijn moeder verzorgt. En na 8 maanden ontwaakt zijn moeder weer uit de coma. Alex en zijn zus krijgen het advies om elke vorm van opwinding voor zijn moeder te ontwijken. Op een ritje naar een huisje van hun als vakantie. Legt Hanna uit dat hun vader niet in het westen is gebleven omdat hij daar vreemdging, maar omdat hij het moeilijk had op zijn werk omdat hij geen lid was van de partij. Hij kon dat niet aan en is toen naar het westen gegaan. Hanna en haar kinderen zouden dan later naar hem toegaan, maar dat kon niet meer omdat ze hen niet weg zouden laten gaan door de muur. Op die avond krijgt ze weer een infarct. Drie dagen daarna sterft Hanna.





REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Good Bye, Lenin! (2003)"