Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Goodbye Lenin
- Verklaar de titel:
De titel van de film is Goodbye Lenin. Lenin was een Russische revolutionair en de eerste leider van de Sovjet-Unie. Lenin was de grondlegger van het communisme. Toen West-Duitsland en Oost-Duitsland een land werden verdween het communisme. Oost-Duitsland werd net als West-Duitsland democratisch. Vandaar de titel Goodbye Lenin.
- Inhoud:
Het verhaal begin in 1978 in Oost-Berlijn. In Oost-Berlijn woont de familie Kerner. De vader van de familie gaat naar West-Berlijn maar keert niet meer terug. De moeder van het gezin Christiane, een sterke aanhanger van het communistische regime, vertelt aan haar kinderen, Alex en Ariane, dat hun vader een andere vrouw heeft.
In 1989 doet Alex mee aan een demonstratie voor persvrijheid. Deze demonstratie wordt hard aangepakt door de politie en Alex wordt hierbij opgepakt. Per toeval is zijn moeder hier getuige van. Geschokt als zij is dat haar zoon aan een demonstratie mee doet tegen het communistische regime krijgt zij een hartinfarct.


Na acht maanden in coma komt zij wonderbaarlijk genoeg weer bij. In deze acht maanden zijn Oost en West-Duitsland een land geworden. Alex krijgt van de artsen te horen dat zijn moeder erg zwak is en bij de kleinste schok zal overlijden. Alex besluit om te doen alsof er niks aan de hand is. Dit is een hele toer want er is in de tussentijd van alles veranderd.
Alex weet dit lang vol te houden maar uiteindelijk gaat het toch slecht met zijn moeder. Haar laatste wens was om de vader van Alex te zien. Op deze manier kwam Alex toch nog in contact met zijn vader. Uiteindelijk overlijd de moeder van Alex.
- Historische achtergrond:
Nadat Duitsland de Tweede Wereldoorlog had verloren werd het land bezet door de Geallieerden die bestonden uit de Sovjet-Unie, Amerika, Frankrijk en Groot-Brittannië. Het land werd in tweeën gedeeld. Het westen dat toegedeeld was aan de Amerikanen, de Fransen en de Britten werd op een democratische wijze bestuurd. Het Oosten dat de Russen kregen werd op een socialistische wijze bestuurd.
Niet alleen Duistland maar ook de in Oost-Duitsland gelegen stad Berlijn werd in tweeën gedeeld. Doordat er veel mensen van Oost naar West Berlijn trokken werd er besloten om in 1961 een muur door de stad te bouwen. Deze muur was voorzien van prikkeldraad en ook waren er wachters met geweren.
Door de Berlijnse muur werden families gescheiden en kon je niet ontkomen aan het socialistische regime. Vele waagden de poging om te ontsnappen maar vaak liep dit slecht af.


Toen Gorbatsjov aan de macht kwam in de Sovjet-Unie werd het land democratischer. Dit sloeg over op de Oost-Duitsebevolking. Uiteindelijk werd besloten dat de grenzen opengesteld zouden worden. Na 28 jaar op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. De val van de Berlijnse muur betekende voor veel mensen dat ze hun vrijheid weer terugkregen. Ze waren eindelijk verlost van het socialisme en konden gaan en staan waar ze wilden.
- Mening:
Ik vond Goodbye Lenin een leuke film. Ik heb een goed beeld gekregen over hoe de mensen in Oost-Berlijn de val van de muur beleefden. De film zat vol met leuke details zoals de augurken die Alex met moeite kon bemachtigen. Ik heb me erg vermaakt met deze film.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

W.

W.

thnx jaapie

6 jaar geleden